Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

A Mercedes mindent visz

Csongrád megye - Az adóhatóság állította sorba a dél-alföldi régió legnagyobb vállalatait top 100-as kiadványában, 2013-as eredményeik alapján. A régiós listát a kecskeméti Mercedes, a Csongrád megyeit a GDF SUEZ vezeti.
A dél-alföldi régió látványos eredményeket ért el 2013- ban, ha az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítjuk az adatokat: 12,4 százalékkal múlta felül a 2012-es eredményeket.

Most jönnek a csemegék: a régió 5515 milliárd forintos nettó árbevételének több mint felét Bács-Kiskun megye produkálja. Nem véletlenül: a kecskeméti Mercedes- Benz Manufacturing Hungary Kft. egymaga 622 milliárd forintnál is több nettó árbevételt ért el.

Összehasonlításképpen: a Pick Szeged Zrt., a Tisza-parti város máig legnagyobb vállalata 64 milliárd forintot, a Mercedes „teljesítményének" tizedét hozta. Bács-Kiskun megye 21,5 százalékkal volt jobb 2013-ban, mint egy évvel korábban, míg Békés megye 4,4 százalékos, Csongrád megye viszont csak 3,5 százalékos bővülést mutatott fel. A Mercedes még Bács-Kiskunban is hajazza a többieket: a második helyhez már 86 milliárd forintos nettó árbevétel is elegendő volt, ez a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary-Meat Kft. eredménye. A húsfeldolgozással, tartósítással foglalkozó cég is 22 milliárd forinttal többet kasszírozott a Pickhez képest.

A Mercedes a Dél-Alföld motorja. Fotó: Kuklis István
A Mercedes a Dél-Alföld motorja. Fotó: Kuklis István

A régiós top 100 vállalkozás több mint fele, 56 cég Bács-Kiskun megyei, együtt majdnem 50 százalékkal haladták meg saját 2012-es árbevételüket. Békés megyét 12 vállalkozás, Csongrádot 32 vállalat képviseli. Nem meglepő, hogy a régiós export – 1703 milliárd forintról van szó – majdnem 71 százalékát Bács-Kiskun adta. A kecskeméti székhelyű megyében az összes árbevételből 41,3 százalék származott exportból, Csongrád megyében ugyanez az arány 18,3 százalék.

Csongrád megye első két helyezettje 2013-ban a két energiaszolgáltató volt: a legjobb a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 184 milliárd forinttal, a második az EDF DÉMÁSZ Zrt. közel 124 milliárddal. Bármilyen toplista készült is a megyéről az utóbbi két évtizedben, mindig ugyanez a két cég vezette a 10-es ranglistát. A Pick Szeged Zrt. a harmadik helyen állt. 
Csongrád megyei lista: nincs meglepetés

A dobogós cégek (GDF SUEZ, EDF DÉMÁSZ, Pick) után a negyedik helyezett 2013-as nettó árbevétele alapján a nagykereskedő Hansa-Kontakt Kft. volt. Az ötödik egy szolgáltató, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft., a hatodiktól a tizedik helyig pedig termelő vállalatok következtek, sorrendben a Hungerit Zrt., a SOLE-MiZo Zrt., a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., a ContiTech Rubber Industrial Kft. és a KÉSZ Építő Zrt. Szorosan mögöttük a Tabán Trafik, a Legrand Zrt. és a Villeroy&Boch Magyarország Kft. következett. Az első 50-ben volt többek között a Tisza Volán, a Hód-Mezőgazda, a Coop Szeged, a Szegedi Vízmű, a Szegedi Paprika Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Naturtex Kft. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. a 48. helyre került.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A frankkal szemben erősödött a forint

Az euró kivételével a többi főbb devizához képest erősödött a forint. Tovább olvasom