Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A mérnökök részvételét szorgalmazzák a közmunka tervezésében

A mérnökök részvételét szorgalmazza a közmunka program tervezésében a Magyar Mérnöki Kamara (MMK).
Barsiné Pataky Etelka, a köztestület elnöke az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2012-ben négy pillérre épülő program alapján végzi munkáját. A "Több munkát!" címet viselő pillérre építve a kamara szeretné elérni a mérnökök bevonását a közmunkák tervezésébe annak érdekében, hogy a közmunka ne csak munkahelyet, hanem értéket is teremtsen - mutatott rá.

Barsiné Pataky Etelka kifejtette: a mérnökök számára is az európai uniós pályázatokhoz köthető az elérhető munkalehetőségek többsége, ezért pályázatfigyelő rendszert indítanak tagságuknak. Az uniós operatív programok monitoring bizottságaiban szerzett tapasztalatokat megismertetik a kamarai tagsággal annak érdekében, hogy a mérnökök minél több projektben vehessenek részt, és szerezzenek maguknak munkát. A megyei kamarák fontos feladata, hogy az önkormányzati kezdeményezéseket szaktudással támogassák, és aktívan vegyenek részt a helyi műszaki bizottságokban, ezzel segítve a műszakilag helyes döntések kialakítását.

Több munkát hozhat az is, hogy a magyar mérnökök híre külföldön még mindig jó, és erre építve ki lehet használni a lehetőségeket, ezért az exportlehetőségek feltárására irányuló több akcióban is részt vesz a Magyar Mérnöki Kamara - mondta Barsiné Pataky Etelka.

A második pillért jelentő "Legyünk többen!" felhívás keretében a mérnökkamara minőségtanúsítási rendszer kidolgozását kezdte meg, hogy ezzel is segítse a tagságát. A kamara egyes szakmai tagozatai már ma is a tudományos egyesületekkel "megerősített" együttműködésben dolgoznak, ezzel párhuzamosan vállalkozói kollégiumot működtetnek a hazai mérnöki irodákkal történő szorosabb együttműködés érdekében, törekedve arra, hogy a mérnökirodák érdekeit is képviseljék - emelte ki az elnök.

A Magyar Mérnöki Kamara programjának harmadik pillére a képzésre koncentrál, a bolognai rendszert figyelembe véve kell ugyanis a jogosultságokhoz rendelhető kreditkövetelményeket meghatározni, a továbbképzésekben pedig arra figyelnek, hogy valódi értéket és szaktudást adó képzések valósuljanak meg, ahol azt kapják a résztvevők, amire valóban szükségük van a munkájukhoz - fejtette ki.

Barsiné Pataky Etelka szólt arról is: a mérnöktársadalom egyre inkább megfogalmazza azt az igényét, hogy a 19 megyei és az országos mérnök kamara egységes rendszerben működjön, ezt tartja szem előtt a "Legyünk jobban megszervezve!" negyedik pillér.

Az MMK elnöke hangsúlyozta: az interneten keresztül is elérhető korszerűbb szolgáltatásokat, és elektronikus ügyintézés megszervezését kezdte meg a kamara. Ezen kívül nemzetközi kapcsolatait is erőteljesen fejleszti, ebben az évben a visegrádi országok mérnöki kamaráinak éves találkozóját ősszel az MMK rendezi meg, ehhez kapcsolódóan közös nemzetközi energiakonferenciát szerveznek. A kamara aktívan részt vesz az európai mérnökszervezetek EU-s jogszabályalkotó és érdekérvényesítő munkájában is - mondta Barsiné Pataky Etelka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: javult a munkaerő-piaci helyzet a tavalyi első három negyedévben

A kedvezőtlen külgazdasági környezet ellenére javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011… Tovább olvasom