Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A Mol tervei ellen tüntettek Zágrábban

Az INAS szakszervezet bejelentette, hogy követeli a kormánytól a Mol kötelezettségszegésének megállítását az INA-val szemben.
Mol tervezett intézkedései ellen tüntetett csütörtökön Zágrábban az INA egyik szakszervezete.

Az INAS szakszervezet bejelentette, hogy követeli a kormánytól a Mol kötelezettségszegésének megállítását az INA-val szemben, továbbá azt, hogy akadályozza meg a kiskereskedelem kiszervezését az INA-ból.

Az érdekképviselet elvárja, hogy a kabinet kezdje meg a tárgyalásokat a munkahelyek megőrzése érdekében - hangzott el a horvát köztelevízió (HRT) tudósításában.

Maja Rilovic szakszervezeti vezető szerint ez az utolsó lehetőség, hogy a horvát kormány mint az INA 45 százalékos tulajdonosa eldöntse, mit akar: megmenti a legnagyobb horvát olajipari vállalatot és a régió vezető vállalatává fejleszteni, vagy pedig hagyja, hogy az INA-ban igazgatási jogokkal bíró Mol egyik leányvállalata lesz a cég.

"Kényszerből szervezzük az ilyen megmozdulásokat, mivel nem teszik lehetővé számunkra a tárgyalásokat az INA igazgatásáról, illetve a munkások jogairól sincs alkalmunk beszélni" - mondta a szakszervezeti vezető. Megjegyezte, hogy Zoran Milanovic miniszterelnöknél süket fülekre talált egy találkozóra irányuló kérelmük, amelyen ismertették volna az INA-ban kialakuló helyzetet.

A miniszterelnöknek és az államfőnek címezve úgy fogalmazott: tanulhatnának Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, aki egyértelművé tette, hogy a Mol nemzeti jelentőségű vállalat.

Rámutatott, hogy míg az INA piaca egyharmadát elveszítette a régióban és Horvátországban, addig a Mol az INA kárára terjeszkedett a régióban. Figyelmeztetett arra is, hogy a Mol az elmúlt években milliárdokat fektetett be új olaj- és gázmezőkbe, eközben az INA az utolsó olaj- és gázcseppeket meríti ősrégi lelőhelyeiről. Hozzátette, hogy a Molé Európa egyik legkorszerűbb finomítója, eközben a sisaki finomítót a kőolajszármazékok raktáraként kezeli.

A szakszervezet azt állítja, hogy az INA mostani vezetésének tevékenysége nemcsak a vállalatra nézve jár káros következményekkel, hanem a horvát gazdaságra és az ország energetikai stabilitására is. Ezért olyan tárgyalódelegáció felállítását követelik, amelyben szakemberek és nem politikusok ülnének.

Ozren Matijasevic, a Horvát Munkásszakszervezetek Egyesületének elnöke felszólította a horvát kormányt, hogy semmisítse meg a Mollal kötött "hátrányos" részvényesi szerződést, mivel az az Ivo Sanader volt kormányfő ügyében hozott elsőfokú ítélet szerint megvesztegetéssel jött létre.

A HRT tudósítása megjegyzi, hogy a megmozdulást a szomszédos boszniai szakszervezetek is támogatták, de az INA-ban működő többi érdekképviselet nem.

A Jutarnji list horvát napilap közli Branko Grcic miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát, aki elmondta, hogy ugyan szóba került az INA-ügye a csütörtöki kormányülésen, de még nem született konkrét döntés.

Az INA közleményében egy korábbi hasonló akcióra már reagált, akkor kifejtette: az INA kiskereskedelmi modelltervezete évtizedek óta bevett gyakorlat az olajiparban, és nagyon sikeresnek bizonyult több európai olajvállalatnál is.

Hangsúlyozták, hogy a tervezett modell hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, mivel ezzel hosszabb távon fenntartható lesz a kiskereskedelmi üzletág.

"A pályázati kiírásunkra nagyon sokan jelentkeztek, ami bizonyítja, hogy a jövendő vállalkozók felismerték a lehetőséget az INA akciójában" - tudatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők újabb kamatvágást várnak

Az elemzők szerint a kamatcsökkentési pálya 3,75 százalékon éri el mélypontját. Tovább olvasom