Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A munka és büszkeség?

"Évek óta itt dolgoznak, együtt kezdtük el a céget felépíteni, sőt sokszor tettek le eredményeket az asztalra, nem szeretnénk megválni tőlük."

Amikor a mindennapi munka már nem ad sok újdonságot, sőt rutinná, majd monotonná válik, akkor elfogy a lendület. Nincs lelkesedés, nincs ötlet és hatékonyság. A vezetők azzal szembesülnek, hogy munkavégzés helyett csak „munkába járást" kapnak. Mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen jó szakemberek mind, évek óta itt dolgoznak, együtt kezdtük el a céget felépíteni, sőt sokszor tettek le eredményeket az asztalra, nem szeretnénk megválni tőlük.

Ezt a dilemmát meg kellene valahogy oldani! Minden vezetőnek rossz érzést okoz, ha megtűri, elnézi a rutinszerű munkát, amikor a kreativitásra, a lendületre óriási szükség van. Minőségi alkatrészt, high-tech berendezéseket, gépeket, innovatív licenceket meg lehet találni, majd vásárolni, vagy éppen le lehet másolni, koppintani. Erre a módszerre számtalanszor láttunk, hallunk példákat. Egyet nem lehet megtenni, lemásolni: egy lendületes, együttműködő, összetartó munkatársi gárdát. Ugyanis ezt minden vezetőnek magának, vezetői társaival együtt kell megteremtenie, majd fenntartania.

Mit is tegyünk? Most egy olyan megtörtént példát szeretnék leírni, ami nagyon messze, túl az Óperencián, Kelet-Magyarországon távoli vidékén játszódott le.
A gépjavító és karbantartó szakmunkásokból álló műszaki csoport 16-18 főből állt. Volt, aki évtizedek óta, akadt, aki évek óta dolgozik a cégnél, de olyan is volt, aki csak pár hónapja érkezett a csapatba. Az átlagéletkor 35-40 év, a legidősebb szakmunkás 55 felett jár, a legfiatalabb meg még az ifi csapatban rúgja a labdát. Szóval nagy a szórás! Más-más egyéni tervekkel, álmokkal, elvárásokkal rendelkeznek, más fontos az egyiknek, más a prioritása a másiknak. Más a vérmérséklet, a szakmai tudás, a tapasztalat, a kitartás.

A hatékony munkához azonban összehangolt, céltudatos és dinamikus csoportra van szükség. Ehhez meg kell találni, meg kell teremteni a csapat közös nevezőjét, azt a célt, ami összehozza, összetartja őket, olyan kohéziót, egyenszilárdságot ad, hogy a stresszes, csúcs-szezonos, pörgős időszakban is kitart, és munícióval látja el a gárdát. Ez pedig a közösen elvégzett munka eredménye, pontosabban olyan minőségi termék, amire jogosan büszkék lehetnek. A cég termékeire, akár „brandjére", hírnevére, elismertségére is gondolhatunk - szorosabb és tágabb mértékben is.

Két kérdést tettek fel a műszaki csoportnak:
1. Miért vagy büszke a cég termékére, szolgáltatására?
2. Miért vagy büszke erre a cégre, ahol dolgozol?

Először nehezen ment a feladat megoldása. Hogy is jön össze ez a két, nagyon is különböző dolog? Munka és büszkeség? Ilyen csak a Tv-ben van, valamilyen mesefilmben, nem életszerű! Aztán elindult a közös gondolat, csoportosan megbeszélték, és összeírták azt, ami csak eszükbe jutott. Később legördültek az első szavak, mondatok. Igen büszkék vagyunk, hogy a termékeink világszínvonalúak, minőségük a legkényesebb nyugat-európai igényt is kielégíti, teljesen magyar terméket készítünk, és csak hazai emberek kétkezi munkája van bennük. Igen büszkék vagyunk, mert tudjuk, hogy ha jól dolgozunk, még több magyar embernek tud munkát adni a cég, még többnek lesz megélhetése, úgy, hogy fejlesztéseivel a környezetet is egyre jobban megőrizzük gyermekeinknek.

A megbeszélés végén ott állt egy összehangolt, együtt gondolkodó csapat, aki tudja, hogy milyen munkát végez, és mi munkájának a valódi eredménye, és többé már nem munkába járnak.
Feltette Ön már ezt a két kérdést?   

Pénzes Zsuzsa
Comline, 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők 4 százalék alatti idei MNB-kamatmélypontot várnak

Ezt az infláció, az adóskockázati mérőszámok és a makrogazdasági teljesítményadatok egyaránt… Tovább olvasom