Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A munkáltatók több mint fele nem emelné a béreket jövőre

A munkáltatók 57 százaléka befagyasztaná a béreket 2010-ben, 6 százalékuk bércsökkentésben gondolkodik, és csak 37 százaléka tervez emelést - derül ki abból a kutatásból, amelyet a DGS Global Research végzett több mint 600 munkáltató megkérdezésével.
A megkérdezett cégek által foglalkoztatott munkavállalók száma meghaladja az összes magyarországi foglalkoztatott 5,5 százalékát. A kutatásban részvevőknek mindössze 37 százaléka tervez átlagosan 5,2 százalékos béremelést 2010-ben. A munkáltatók 57 százaléka a bérek befagyasztását, míg 6 százaléka átlagosan 13 százalékos bércsökkentést prognosztizál.

A DGS Global Research felméréséből az is kiderül, hogy a vizsgált munkakörök - felsővezetők, középvezetők, kereskedelmi munkakörök, diplomás szakemberek, ügyviteli munkatársak, fizikai munkavállalók - közül a "nyertesek" a diplomás szakemberek. Ők átlagosan 5,6 százalékos béremelésre számíthatnak a kutatásban részvevő munkáltatók 42 százalékánál.

A munkáltatók több mint fele nem emelné a béreket jövőre.
A munkáltatók több mint fele nem emelné a béreket jövőre.

A munkáltatóknak csaknem 40 százaléka ugyanakkor a fizikai munkavállalók bérét is emelné, míg a felsővezetők és a kereskedelmi területen dolgozók fizetését jövőre csak cégek 32-33 százaléka növelné.

A felmérés rámutat, hogy "a 2009. második felére kialakult közhangulatnak megfelelőn a vesztesek, a felsővezetők". Esetükben átlagosan 17 százalékos bércsökkentéssel tervez a magyar tulajdonban levő munkáltatók 12 százaléka. Hozzáteszik: a munkáltatók egyoldalúan úgy oldhatják meg a bércsökkentést, hogy olyan bérelemeket csökkentenek, amelyek nem részei a munkaszerződésnek és nem jogszabályok által előírtak.

Olvasóink írták

 • 9. NTK 2009. október 14. 14:24
  „Az a baj Tisztelt Hozzászólók, hogy itt mindenki csak keresi a pénzt ...”
 • 8. flexsnake 2009. október 14. 14:11
  „Én jövőre januártól kétszer annyit fogok keresni mint most :D
  Ne sírjál, tegyél érte! :D”
 • 7. szatyi 2009. október 14. 12:51
  „Én meg a munkáltatómnak fagyasztanám be...”
 • 6. Naca 2009. október 14. 11:38
  „Jaj szegény felsővezetők, annyira sajnálom őket, hogy elesnek pár milkától! A mi bérünket persze nem akarják emelni, de akkor ne emelkedjenek az árak, a rezsi, a hálapénz meg stb!!!”
 • 5. dodó 2009. október 14. 11:36
  „"A munkáltatók több mint fele nem emelné a béreket jövőre", sőt mindegyikük csökkentené, ha lehetne!”
 • 4. vovozs 2009. október 14. 11:22
  „akkor csúcsot döntök 6.vagy 7. éve nincs nálunk fizetésemelés, már kollégám is itthagyta a céget.... én is már egyre többet hagyok a fönöknek... dolgozzon Ő is a pénzemért amit megtart.... kollégám nélkül én 2x annyit dolgozok, azt csak a pofámba röhögött mikor mondtam....”
 • 3. IVY 2009. október 14. 11:19
  „Én meg annyit keresek ismét, mint 10 éve.:(
  De még van hol laknom.”
 • 2. Ági84 2009. október 14. 10:44
  „Na az én bérem egy fillérrel sem fog nőni jövőre, ugyanis idén januárban harcoltam ki két és fél év (!!!!!) után egy kevéske emelést. Most két évig megint befoghatom a számat - sajnos.”
 • 1. comet 2009. október 14. 10:42
  „Magyarországon anarchikus állapotok uralkodnak ami miatt nem csak a fizetéseket de lassan az országot is elbukjuk. Az MSZP gyakorlatilag talajvesztett lett, sem külföldön sem itthon nem figyel már rájuk a kutya sem, legfeljebb a botrányaikra kapja fel a fejét az ember, de már abba is belefásultan.
  Orbán Viktor nem érdemli meg a miniszterelnöki széket, mert az elmúlt pár évben szájkaratén kívül mást nem csinált, de ennél a szélhámos csődületnél csak jobb jöhet, és már nemigen lehet várni, mert nincs lejjebb. Minél előbb történik a változás annál jobb, félév nagy idő egy ilyen rabló kormány vezetése alatt.
  Előre hozott választás kell, Bajnainak ha esze van nem hergeli tovább a lakosságot, és felajánlja lemondását még október 23. előtt. Már a népbutító TV2 is faképnél hagyta őket... nincs tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány ragaszkodik az ifa-kiegészítés csökkentéséhez

Az állam jelenleg az önkormányzatok által beszedett ifa minden forintját két forinttal egészíti ki, amelyet szabadon használhatnak fel. Tovább olvasom