Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

A munkavállalók nehezen váltanak munkahelyet

Egy kutatás szerint bár a munkavállalók több mint fele elégedetlen munkakörével, mégsem keres új állást, inkább meglévő munkáltatójánál néz új lehetőségek után.
Az Accenture vezetési tanácsadó cég felmérése szerint, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez, a munkahelyi elégedetlenség legfőbb okai az alulfizetettség, valamint a növekedési és karrierfejlesztési lehetőségek hiánya. A 29 országban több mint 3.400 vezető beosztású szakember megkérdezésével végzett kutatásban a válaszadó nők 70, míg a férfiak 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy viszonylagos elégedetlensége ellenére a jelenlegi vállalatánál marad.

A nők nagyobb arányban, 63 százalékban nyilatkoztak úgy, hogy karrierjük nem halad elég gyorsan, a férfiaknál 55 százalék volt ez az arány. Arra a kérdésre, hogy mely tényezők segítik az előrehaladást, a nők kétharmada, a férfiak fele említette a kemény munkát és a túlórát.

A karrierfejlesztésre törekvés motivációi között leggyakrabban a magasabb keresetet, az új kihívást jelentő megbízásokat, a rugalmas munkabeosztást, illetve a vezető pozíciót említették.

Bacsó Tibor, az Accenture Magyarország ügyvezetője szerint a kutatás legfőbb tanulsága, hogy fel kell ismerni a meglévő, belső munkaerőben rejlő potenciált és ki kell tudni aknázni azt. A munkavállalók akkor érzik magukat sikeresnek, ha a személyes hozzájárulásukat is láthatják a cégük sikerében. A szakember fontosnak tartja, hogy a cégek minél több embert vonjanak be a fejlesztésekbe, ezáltal csökkentve az munkaerő elvándorlást, egyúttal fejlődési, karrier lehetőségeket biztosítva a lelkes és tehetséges munkavállalók számára.

A válság utáni magyar munkahelyi helyzetet az ügyvezető szerint az jellemzi, hogy felértékelődött a munkahely fogalma. Az emberek megbecsülik, esetenként egyenesen ragaszkodnak az állásukhoz. Ennek magyarázata részben az elmúlt időszakban történt számos leépítés, illetve az a felismerés, hogy minél bizonytalanabb a gazdasági környezet, annál értékesebb a biztos munkahellyel járó kiszámíthatóság. Magyarországon megfigyelhető továbbá a szabadúszó vállalkozók áramlása az alkalmazotti szférába. Ehhez, a fenti okokon túlmenően a jövedelemadózás új struktúrája is hozzájárult, hiszen csökkent a különbség a munkavállalói és a vállalkozói nettó jövedelmek között.

Olvasóink írták

 • 12. bánki 2011. március 17. 09:50
  „11. Yossarian 2011.03.07. 17:15
  Magyarország ma rabszolgatartó társadalom.

  Ez így van, csak a probléma az hogy 1,8 millió produktív ( termelő) és 1,7 millió inproduktív ( kiszolgáló, államigazgatás ) ,,rabszolgára 6,5 millió eltartott esik.
  Megjegyzem a rabszolgatartó társadalom lényege, hogy sok rabszolga dolgozik kevés uralkodónak.
  Te melyik csoportba tartozol ?”
 • 11. Yossarian 2011. március 07. 17:15
  „Magyarország ma rabszolgatartó társadalom.”
 • 10. PipiczGabor 2011. március 07. 17:09
  „Ebben az orszagban elkurtak mar mindent.Az embereket becsapjak folyton-folyvast.Nagy marha aki itt azt gondolja, hogy jobb lesz az elkovetkezo husz -harminc evben.Aki teheti es fiatal lepjen meg ebbol az orszagbol mert semmi sem lesz csak dumalnak, igergetnek a politikusok, mint ahogy mindig is tettek.Bal vagy jobb oldal tok mindegy.A plebszet lehuzzak es hulyenek nezik.Hulye is mert meg mindig meg lehet vezetni.Hajra Magyarorszag.”
 • 9. macusnéni 2011. március 07. 16:21
  „Ma nem lehet olyan könnyen váltani mint 15 évvel ezelőtt.Most a lelkét is kihajtják az embernek,fizetést meg nem igen akarják odaadni.Örülök neki,hogy nem ma vagyok fiatal,utoljára 44 évesen váltottam munkahelyet,mert a rengeteg jelentkzőből rám esett a választása a tulajdonosnak.Na de dolgozhattam látástól mikulásig.Reggel ha elindultam,akkor még nem voltam benne biztos,hogy 4 kor szabadulok is.Most meg örül ha fizetést kap,mégha késve is.Itt munka ebben a városban sehol,de mi lesz ezekkel a fiatalokkal.Majd jön itt is az a világ,mint Egyiptomban,vagy Libiában.Az utcára megy az éhes has,és annál rosszabb nincs,ezt tartották az öregek.”
 • 8. jozko 2011. március 07. 15:59
  „Magyarországon nincs munkaerőpiac!
  Valami torzója ...esetleg...

  Szeged legnagyobb munkaadója az önkormányzat, illetve cégei...
  Ez magáért beszél.”
 • 7. zsuzsmo 2011. március 07. 15:58
  „Oké, Te nyertél! :)”
 • 6. Mike3 2011. március 07. 15:04
  „5: Ja, hát a névváltásokkal együtt nekem már a tizenötödik ;)”
 • 5. zsuzsmo 2011. március 07. 14:34
  „Nekem ez az 6. munkahelyem, amíg nem volt gyerekem jobban mertem váltani, most már felelősségteljesebben kell nézni ezt is. Amúgy meg szerencsére nem gondolkodok váltásban, mert jól érzem magam itt. :)
  A párom viszont ugyanígy a 6.munkahelyénél tart, azonban 5* csak a cég neve változott, minden más maradt. Őt azonban nem becsülik meg, kollegáit sem, de nem tud lépni, ahhoz , hogy jobb legen, neki Pest környékén kellene dolgoznia. Azonban nem akarunk költözni. Így marad a remény, hogy talán kap fizetést....:(”
 • 4. Mike3 2011. március 07. 14:04
  „én már a 8. munkahelyemen vagyok. mindenhol én mondtam fel. meg kell lépni”
 • 3. zoltanszabo 2011. március 07. 13:54
  „Ez a felmérés se reális, szerintem. Ha valakinek van munkahelye--még ha sz@ ul is fizet, meg 8 óra helyett dolgozik 10-et , akkor se mondja fel mert ez is jobb a semminél. Sokan váltanának--de nincs mire ! Akinek van, az meg örül még annak a sz..k is. Mert valamiből elkell tartani a családot.
  Ma váltani csak a fityesz katonák tudnak, ma csak ez a párt emberei tudnak jó zsíros állást kapni.”
 • 2. deszkás 2011. március 07. 13:13
  „A bizonytalanért megéri? Aki ezt megválaszolja és ennek ellenére úgy dönt hogy megéri az hazárdirozik.Nem mondom hogy felelőtlen ezt döntse el maga. A nemzetközi középvezetők felmérése ezért átformálva a magyar viszonyokra félrevezető.”
 • 1. spiler 2011. március 07. 12:58
  „gyerekem 4 éve diplomázott,most a 6. munkahelyén dolgozik ez már fizetés amit kap de nagyon stresszes,
  1 helyi munkahely,5 budapesti a mostani is az/AUSZTRIÁBAN gondolkodik./
  feleségemmel együtt összesen 5 munkahelyünk volt a nyugdijig”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a legtutibb munkahelyek Magyarországon

Kihirdették azon cégek listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek… Tovább olvasom