Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A nagy krumplibiznisz: 70 forintért veszik át, 200-ért adják el

Ruzsa - Heteken belül 200 forint lesz a krumpli kilója – állítják a szegedi kofák. Megnéztük, a termelők továbbra is haszon nélkül vagy veszteséggel dolgoznak.
Az általunk megkérdezett piaci kofák két-három héten belül 200 forintos krumpliárat jósolnak, mert elapadtak a forrásaik. Azt mondják, akiknek még van egy kevés a másodvetésből, azok is megtartják vetőkrumplinak. Kínjukban azzal viccelődtek: szokjunk át a banánra a szegény ember étele helyett.

A Homokhátságon, a burgonya megyei hazájában a ruzsai Bálint Mátyás azt mondja, nem kínlódik tovább, sok év után idén befejezi a krumplit.

Olcsón veszik át a ruzsai gazda krumpliját a felvásárlók. Fotó: Schmidt Andrea
Olcsón veszik át a ruzsai gazda krumpliját a felvásárlók. Fotó: Schmidt Andrea


Háromhektáros földjén a tizede termett az átlagosnak: 400–500 mázsa helyett hektáronként mindössze 40–50 mázsát tudott csak betakarítani. A fagy is pusztította, de a szárazság tette be végül a kaput. A talajban olyan kevés volt a víz, hogy folyamatos öntözéssel kellett pótolni. A vízzel viszont kimosták a növény alól a tápanyagot, ezért sok helyen csak kétcentisnél kisebb gumók nőttek. Azt nem érdemes leszedni, a környéken sokan betárcsázták a bokrokat. A krumpli sajátossága, hogy 20–25 fokos időben terem legtöbbet, a hűvösebb idő helyett viszont három nagy kánikulai hullámot kaptak a nyakukba. Aki öntözött, trágyázott, műtrágyázott, permetezett, a nagy hőség ellen stimulátorral kezelte az ültetvényét, és folyamatosan növényvédelmi szaktanácsadó segítségét kérte, tetemes önköltséget halmozott fel. És a gazda még örülhet, ha egyáltalán nullára kihozza az évet, nincs vesztesége. A múlt héten 80-ért kelt el a ruzsai krumpli kilója a dorozsmai nagybanin, a szövetkezeti felvásárló pedig 60–70 forintért vette át. 60–70 forint pedig csak az önköltséget hozza vissza. A termelők is tisztában vannak vele, hogy rárakódik még az árra a 27 százalékos áfa és a kereskedők haszna. És azt is tudják, hogy ha 200-ra ugrik egy kiló krumpli, ők akkor sem látnak több pénzt belőle.

Most 100–149 forint

Tegnap a Rókusi körúti hipermarketben 100–149 forintért, az Olajbányász téri kispiacon 120–130-ért, egy kisboltban ugyancsak 130-ért, egy hazai boltláncban 139 forintért adták a krumpli kilóját.

– Hiába nincs idén krumpli, nyakunkon a lengyel import, mi továbbra is leszorított árat kapunk – tette hozzá Bálint Mátyás. Tavaly jó fajtába „nyúlt bele", sok krumpli termett, akkor is csak olcsón tudott megszabadulni a terméstől, 150 mázsa maradt a nyakán. Öt éve volt utoljára jó évük, azóta a városiak is egyre kevesebb krumplit vesznek. Ezért nem látja értelmét, hogy jövőre újból vessen, mert haszon nélkül nem él meg a család. Pihenteti a föld egy részét, a másik felébe lucernát vet a birkáinak. Nincs egyedül a környéken, mások is befejezik a krumplitermesztést a kicsik és a nagytermelők közül is. Akad, aki bizakodik, hogy ha sokan abbahagyják, végre lesz ára a burgonyának, de a ruzsai gazda nem reménykedik, hiszen akkor is ott lesz helyette az import.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. dodoni 2012. október 18. 18:08
  „Csak az beszél olyan megvetően, undorral a földből élőkről, aki soha nem csinálta. Tessék megpróbálni! Én nem főállásban, de csinálom. Elmondom, hogyha a munkadíjamat felszámolnám, akkor mindent úgy három-négyszereséért kellene adnom.”
 • 43. dodoni 2012. október 18. 18:02
  „Az 1980-as évek elején édesapámmal sokat jártunk Kiskunfélegyházára piacra. Mi nem krumplival foglalkoztunk, de máig emlékszem egy mellettünk a portékáját kínáló bácsi ízes beszédére a krumpli kapcsán:

  "E´ hét, emmög hat." Forint/1kg.

  Akkor egy lityi benzin 4-5 forintba került, ha jól emlékszem.”
 • 42. geza 2012. október 18. 13:47
  „Ismerősöm mesélte, hogy van nekik kimutatásuk hogy mennyiért adták anno mondjuk a krumplit (kimutatás nem számla!!! )
  2001-ben is ennyiért adták, és most csak 180 ért tudják adni....
  10 éve nem ilyen bérek, árak, voltak vagy akkor adták irreálisan drágán, vagy most érte el a valódi értékét.
  Az akkor keletkezett profit hova lett???”
 • 41. Bakker18 2012. október 18. 12:25
  „Nincs ebben semmi meglepő....most amikor realizálódik hogy nem olcsó a krumpli bezzeg okos és berzenkedő mindenki..Szeptemberben hatvan forint kilónkénti burgonyából vettem másfél mázsát mert kiszámítható volt hogy kb mennyire fog megugrani az ár,minden termékkel így van ez az idén(..is..)Ki kell menni a nagybani piacra és tájékozódni...most már persze késő...:)))”
 • 40. Bicoman 2012. október 18. 08:29
  „39. Jucmuc12 2012.10.18. 08:00
  Teljes mértékben egyet kell értenem!
  A parasztok mindenre kapnak támogatást meg kedvezményt-adómentességet, fagyra, jégre, esőre, aszályra, traktorra, gázolajra!!”
 • 39. Jucmuc12 2012. október 18. 08:00
  „Kedves Kismacko09! A családom, így én is foglakoztunk korábban mezőgazdasággal, és képzeld el, igenis tudom, hogy milyen az, amikor reggeltől estig a földeken kell dolgozni (a szüleim több éven át hagymatermesztéssel pótolták ki a jövedelmüket, így sok éven át a nyár nagy része a kinti munkáról szólt...). Jelenleg azonban tényleg egy irodában dolgozom (szerinted "dolgozom"), mondjuk légkondi az éppen nincsen. Valószínűleg az emberek többsége egy ilyen jelleggű munkát választana, ha tehetné, de hidd el, tisztában vagyok azzal, hogy a bank, ahová a hitelemet fizetem, vagy a szolgáltatók, akik a csekkeket küldik minden hónapban, nem kérdezik meg, hogy milyen pénből fizetem ki őket. Így ha kellene, akár mezőgazdasági munkát is elvállalnék, de nem hiszem, hogy lelkiismeret furdalásom kellene, hogy legyen amiatt, hogy irodai munkát végeztem.
  Az időjárásról nem én beszélek úgy, mintha változtatni lehetne rajta, hanem épp a mezőgazdász panaszkodik rá mindig, mintha lenne egy direkt okozója, aki mondjuk jégesőt csinál... És márpedig őket ezért kárpótolni kell...
  Falun nőttem fel, igaz nem Csongrád megyében. De az ott élő, magukat mezőgazdaságból fenntartó emberek fogalmazzunk úgy, nem éppen viskókban laknak, és nem a turkálóban vesznek maguknak ruhát... Engem az zavar leginkább, hogy mindig csak a panaszáradatot lehet hallani a részükről... De nem csak nekik van bajuk. Ki foglalkozik például a vendéglátósok gondjával-bajával? Az, hogy a kb. egy hete meghozott "zárjunk be minden kaszinót és játéktermet" döntés alapján több ezer ember maradt egyik napról a másikra munkanélkül? És ez emberek által meghozott döntés volt, nem pedig egy jégeső. Őket ki kárpótolja?”
 • 38. .suhym. 2012. október 17. 21:31
  „Ha a gazdák a kereskedőknek adják el a krumplijukat, akkor kik azok az "őstermelők", akik a szegedi piacon árulnak számla/blokk adása nélkül?????
  Ilyenkor hol a NAv?? Budai Gyula erre is jöhetne, naponta!”
 • 37. C6H12O6 2012. október 17. 19:02
  „33. A mikroöntözés bekerülési költségéről viszont hallottak. Sőt arról is, hogy egy idényben átlag 3-szor el szokták lopni a földekről olyan emberek, akik nem hiszem, hogy öntözésre használnák. Az őriztetési költség egy nagyobb földterületen pedig csillagászati lehet. A magyar ember ott tolja el legtöbbször, hogy képtelen egymással /testvérrel, szomszéddal, munkatársakkal / összefogni és együttesen megoldani valamit. Ez valami genetikai örökség talán, mint az, hogy egy bizonyos tárgyról az jut eszünkbe mekkorát lehet vele ütni nem pedig az, hogy mire lehet hasznosítani.”
 • 36. balihoho 2012. október 17. 17:48
  „Ha a nyakukon marad a magas ára miatt, majd megeszik a disznók, régen is ez történt. Mostanában, ha valaminek fel megy az ára, a következő évben minden termelő azt termeli, aztán hogy ne maradjon a nyakán, és ne rothadjon ott, lenyomják az árát.”
 • 35. Marci1 2012. október 17. 17:24
  „1 gombóc fagyi- 150 ft
  1kg krumpli jelenleg - 80-150 Ft
  Úgy érzem reális árarány.
  Hogy milyen árak lesznek karácsonykor, azt nem az újságírók döntik el.
  Attól függ mennyire romlandó a betárolt, rossz időjárás miatt rosszabb minőségű hazai burgonya.És persze attól mikor kezdik meg a lengyel, francia importot.
  Amúgy érdekes, tavaly Senki nem szidta a neppereket, mikor 25 ft volt a nagybani krumpli ár és ennek4-szereséért került a vevők kosarába a piacokon és a boltokban.”
 • 34. Mike3 2012. október 17. 15:06
  „látszik, hogy mesterséges az egész árhiszti. magyarországon pofátlan rablás folyik ha magyar a kereskedő, ha külföldi. 5-6 fontos pólókat itthon 11-12e forintért árulnak és megnézném, honnan is kerülnek a boltokba...
  kinéztem egy szerelvényt, ami megfelelne az igényeimnek. itthon 98e ft. amerikában 22e...”
 • 33. Vandorr 2012. október 17. 14:50
  „"A talajban olyan kevés volt a víz, hogy folyamatos öntözéssel kellett pótolni. A vízzel viszont kimosták a növény alól a tápanyagot, ezért sok helyen csak kétcentisnél kisebb gumók nőttek."
  Mikroöntözésről még csak nemi is hallottak. A TSZ-ben olyan nem volt.”
 • 32. Figyelő 2012. október 17. 14:48
  „NEM KELL A KOFÁKTÓL KRUMPLIT VENNI!
  A MARS téren termelők is árusítanak krumplit, tőlük kell venni, nem a Gyula "úrtól"!”
 • 31. Együgyű 2012. október 17. 13:57
  „,,A nagy krumplibiznisz: 70 forintért veszik át, 200-ért adják el"
  A történelem során az inflációk alkalmával lehetett nagyot kaszálni illetve nyerni!
  Mindig tudni kell előre vagy sejteni a kínált árupiaci eladási lehetőségét. Amennyiben az áru iránt nagy a kereslet lehet nagyot kaszálni, ha kevés a piaci felhozatal. Amennyiben fordítva történik, bukta van! Legjobb az áru eladása szempontjából a viszonylagos tisztességes (sokak által megfizethető) árkialakítás. Azonban aki minden évben Hawaii-ra akar menni az, rizikóztasson egy szegény országban! A termelők meg a kereskedők küzdjenek egymással, hiszen a különböző rétegek is megosztottak!”
 • 30. geza 2012. október 17. 12:27
  „Jugóban mennyi? Majd átjárunk bevásárolni....”
 • 29. jq 2012. október 17. 12:27
  „Nahát! Még jó, hogy a szomszéd zöldséges ezt nem tudja és 80 Ft-ért adja kilóját (múlt szombati információ)”
 • 28. papsajt 2012. október 17. 12:19
  „Nem értem a hírt. Hol a hír?
  Vagy valakinek újdonság,hogy a termelő önköltségen adja el a nagybanin,és a felvásárló telepen,majd a viszonteladók és a multik kiteszik dupla áron?
  A dinnyénél is ez történt az idén.
  Kartellbe kitalálták,hogy 100 Ft alatt nem adják a multik.
  De ettől nem kapott érte többet a paraszt!
  Maradt 40Ft a felvásárlási ár. Ebből 35-40 az önköltség, mert nem győzték locsolni :)
  *
  Egyszeri ember erre mondta,hogy ha nem tetszik,tetszettek volna forradalmat csinálni.
  *
  Én most azt mondom,ha nem teszik,nem kell ennyiért eladni.
  Össze kell fogni a termelőknek és nem oda adni, apróért.”
 • 27. NP1 2012. október 17. 12:15
  „Hol van ilyenkor Budai Gyula?”
 • 26. anya57 2012. október 17. 12:06
  „Bocs de már a termelőnél is 80-90 fr az ára a burgonyának sajna .A nagybanin is fel nyomták már 100-120-ért adják és lás csodát meg veszik mert igy generálják az árakat a médián keresztül sajna ez az igazság!!!!!”
 • 25. Jericho 2012. október 17. 12:04
  „24. Kedves Barátom!
  Ön nem ismeri a nagybani piacok működését! Ahogy elszaladnának az árak, máris behoznak egy szállítmány lengyel, szlovák, vagy hottentotta burgonyát, szépen körültekerik zsugorfóliával, rábiggyesztenek egy kamu árat /mondjuk 70 forintot/ és közszemlére teszik a legjobban látható helyen. Abból ugyan senkinek sem adnak el, de jön a termelő és mit lát: 70 forint a burgonya. Megérkezik a várva várt kereskedő: - mennyi a krumplid?
  -70 forint - mondja a termelő, aki látta a hottentotta krumpli árát. Aztán a szomszéd placcon áruló termelő odaszól a kereskedőnek: -gyere ide, én adok hatvanért is. Na, így valahogy működik ez a dolog. Ergo: általában a termelő határozza meg az árat, a kereskedő meg köszöni, jól van Megveszi a cuccot és eladja 100 forintért. Ne aggódjon, nem lesz 250 ft a krumpli, mert akkor nem lesz rá fizetőképes kereslet.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik az üzemanyagok ára

Két forinttal emelte a 95-ös benzin, és hárommal a gázolaj árát a MOL. Tovább olvasom