Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A neten tájékozódhatnak az elektronikus bevallók

Jogszabályi előírás alapján az adóhatóság évente tájékoztatja az adózókat a folyószámlájukon jelentkező, 1000 forintot meghaladó tartozásról vagy túlfizetésről, illetőleg a tárgyévre vonatkozó késedelmi pótlék előírásáról. A nem elektronikus bevallók részére július 19-én kezdődött meg az értesítők kiküldése.
Annak érdekében, hogy az elektronikus bevallók is pontos képet kaphassanak pótlékkötelezettségükről, a pótlék alapjáról és számítási módjáról, az adóhatóság – a folyószámla elektronikus úton történő lekérdezésének eddig is fennálló lehetősége mellett – biztosítja a késedelmi pótlék megtekintését is.

A tavalyi pótlékkal érintettséget kétféle módon lehet megtekinteni

1. a folyószámla lekérdezése során, 2010. november 15-i végdátum megadásával. Aki érintett 2009. évre pótlékkötelezettséggel, a megállapított összeg előírását a folyószámla késedelmi pótlék adónemén (magánnyugdíj-pénztárak késedelmi pótlék adónemein) 2010. november 15-i dátummal láthatja.

2. A „Pótlék levezetés"/Lekérdezés" menüpont megnyitásával. A menüpont felhasználói leírása az eBEV felületen olvasható.

Aki nem érintett 2009. évre késedelmi pótlékkal, úgy erről szöveges üzenet megjelenésével kap tájékoztatást. Aki érintett, annak a pótléklevezetése jelenik meg a képernyőn. A pótléklevezetés végén a „Megfizetendő pótlék" mezőben szereplő összeg előírása pedig a folyószámlán, a megfelelő késedelmi pótlékadónemen 2010. november 15-i dátummal található.

Fontos: amennyiben az adózó eltérést tapasztal a saját nyilvántartása és a pótléklevezetés adatai között, úgy arról értesítse az illetékes igazgatóság Folyószámla-kezelési Osztályát. Folyószámla egyeztetést a 40/20-21-22-es telefonszámon – az ügyfél azonosító szám használatával –, vagy ügyfélfogadási időben személyesen kérhet az adózó, továbbá észrevételét illetékmentesen írásban is megteheti. A gyorsabb ügyintézés érdekében az adózó küldje el, illetve vigye magával az észrevételt alátámasztó bizonylatokat, befizetési csekkeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan gyengült a forint kedd reggel

Minimálisan gyengült a forint kedd reggel az euróval szemben; a nemzetközi bankközi devizapiacon egy… Tovább olvasom