Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A Praktiker kölcsönt szerzett a túléléshez

A barkácsáruházakat üzemeltető német Praktiker 40 millió eurós hitelt szerzett az átszervezéshez, a német sajtó szerint ezzel sikerült megmenteni a céget.
A Magyarországon 19 áruházat üzemeltető társaság keddi közleménye szerint a 40 millió eurót a Semper Constantia osztrák magánbank körül szerveződött befektetői csoport biztosítja, egy másik, meg nem nevezett partner pedig 20 milliós hitelre vállalt kötelezettséget. Ez utóbbinak az a feltétele, hogy végrehajtsák a Praktiker részvényeseinek júliusi közgyűlésén elhatározott 60 millió eurós tőkeemelést.

A társaság közleménye szerint a megállapodások révén "nagyrészt" sikerült biztosítani az átszervezéshez szükséges forrásokat. Az összesen 60 millió euró kölcsön mellett szükség van még további 15 milliós hitelre is, de hamarosan erről is megállapodhatnak - tették hozzá.

Német kommentárok szerint így várhatóan fennmarad a veszteséges és eladósodott társaság, amely elsősorban azért jutott válságba, mert nem vált be az alacsony árakra és rendkívüli akciókra épülő stratégiája.

A júliusi közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a 234 németországi Praktiker áruház közül 120 a Max Bahr hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják. Beszámolók szerint az irányváltás része, hogy az üzletek eladóterét szellősebben, áttekinthetőbben rendezik be és kevesebb árut halmoznak fel benne. A cél a "barkácsáruházak Ikeája" modell kialakítása. Ezt szolgálja a magasabb árkategóriákkal működő, és kisebb üzletekből álló Max Bahr hálózat kiterjesztése.

A cég magyarországi vállalata fejlesztéseket tervez. Augusztusban közölte, hogy az év végéig 200-250 ezer euró beruházással Budapest környékén, illetve Kelet-Magyarországon kipróbálják új koncepciójukat, aminek részeként két, 1.000-2.000 négyzetméteres Praktiker üzletet hoznak létre, bővítik a saját márkás termékek körét, és a hagyományos áruházak mellett forgalombővülésre számítanak az internetes áruház működetésétől is.

A Németországban 11 ezer főt, a külföldi hálózattal együtt pedig 19 ezer főt foglalkoztató és 9 európai országban összesen 440 barkácsáruházat üzemeltető vállalat bevétele az idei második negyedévben 886,9 millió euró volt, 7,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor az adózás utáni veszteség is csökkent, 20,5 millióra mérséklődött az egy évvel korábbi 307,1 millióról.

Olvasóink írták

  • 2. balihoho 2012. október 03. 12:43
    „Azt én is tapasztaltam, hogy a Kínában gyártott műszaki dolgok, és főleg szerszámok, a felhasznált silány anyag minőség miatt, rövid életűek, hamar tönkre mennek. De aki figyelmesen elolvassa a címkéket, az tapasztalhatja, hogy még a márkás cégek is Kínában gyártatják a terméküket, kockáztatva márkájuk hírnevét. Lelkük rajta! Valamit valamiért! A nálam máig kifogástalanul működő hűtőszekrény, magyar gyártmány huszonöt éves. Nem valószínű, hogy egy Kínából importált hűtőszekrény ennyi évet szolgáljon, meghibásodás nélkül.”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. október 03. 09:06
    „hááát...a rendkívül alacsony árakra vonatkozóan annyit, hogy az akciózott kínai szemetet a dorozsmai vásárban harmadáron meglehet kapni. A normál minőségű szerszámokra pedig nincs(sajnos) fizetőképes kereslet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan gyengült a forint kedd estére

Az eurót 20 órakor 285,95 forinton jegyezték; 16 órakor 285,71 forinton állt. Tovább olvasom