Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A Raiffeisen és az MKB is pert veszített az állammal szemben

A szerdán tárgyalt devizahiteles perek többségében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a bíróság.
A szerdán másodfokon tárgyalt devizahiteles perek többségében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a bíróság, így például a nagy bankok közül a Raiffeisen és az MKB is pert veszített a magyar állammal szemben, és bár az Erste ügyében is helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, két termékéhez kapcsolódóan hatályon kívül helyezte azt a Fővárosi Ítélőtábla.

Az Erste Bank Hungary Zrt. magyar állam ellen indított devizahiteles perében a bíró közölte: a másodfokú határozat a felperes pénzintézet piaci kölcsön szabad felhasználású jelzáloghitelre euró elnevezésű, valamint piaci kölcsön szabad felhasználású jelzáloghitelre svájci frank elnevezésű termékei vonatkozásában a pert megszünteti, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezi. Az elsőfokú határozatot egyebekben helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla, vagyis a bank többi termékéhez kapcsolódó általános szerződési feltételek (ászf) nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak.

Az MKB Bank Zrt. és a Raiffeisen Bank magyar állam ellen indított devizahiteles perében is helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a bíróság a szerdai tárgyalásokat követően.

Ugyanígy döntött a Fővárosi Ítélőtábla a CIB Ingatlanlízing Zrt., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt., az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., és a Raiffeisen Lízing Zrt. ügyében is, vagyis egyik pénzügyi intézmény ászf-jei sem feleltek meg a tisztességesség törvényben foglalt kritériumainak.

A Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. és a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt. pereiben egyaránt november 5-re halasztotta a határozat kihirdetését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla, míg az AXA ügyében november 6-ra.

Az AXA Bank állam ellen beadott keresetét előzőleg elsőfokon kétszer is elutasította a Fővárosi Törvényszék. A bank keresetét elsőfokon először augusztus 27-én utasította el a bíróság, az AXA azonban fellebbezésében az elsőfokú ítélet kiegészítését kérte. A szeptember 25-én meghozott, kiegészítő ítéletében is elutasította az AXA Bank állam elleni keresetét a Fővárosi Törvényszék.

A Fővárosi Törvényszék eddig első fokon összesen 68 ítéletet hozott, ebből 65 felperesi keresetet utasítottak el teljesen, három esetben - az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Magyar Cetelem Bank Zrt. és a K&H ügyében - részben helyt adtak annak.

A szeptember 29-én indult másodfokú eljárásokban eddig 19 ítélet született a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásain, mindegyikben helyben hagyták az elsőfokú ítéletet, míg az Erste Bank esetében részlegesen hagyták azt helyben.

Egy pénzintézet még az elsőfokú eljárásban visszalépett, három pert - az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank közös keresetét, az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, továbbá az OTP Ingatlanlízing magyar állam ellen indított perét - felfüggesztettek azért, mert a bíró már elsőfokon az Ab-hez fordult. A másodfokon eljáró ítélőtábla három bank esetében fordult Alkotmánybírósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teltházasak a szállodák a hosszú hétvégére

Országszerte teltházzal, közel százszázalékos kihasználtsággal üzemelnek a szállodák a… Tovább olvasom