Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

A rezsicsökkentés következményeiről tájékoztatja ügyfeleit az Elmű-Émász

A rezsicsökkentési intézkedések következményeit ismerteti az Elmű-Émász társaságcsoport a napokban kiküldött levelében. Az ismertető mintegy kétmillió áramfogyasztót tájékoztat arról, hogy milyen "eredményei" lehetnek az áramdíjak leszorításának - ismerteti a pénteki Népszava.
A napilap cikke szerint az áramszolgáltató a tájékoztatójában közli, hogy a lakossági áramtarifák egyharmadát az adók teszik ki, a másik harmadot az állami tulajdonú áramnagykereskedőnek, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek és az ugyancsak állami kézben lévő villamosenergia-hálózatot működtető rendszerirányító vállalatnak fizeti ki. A szolgáltatónál pedig a lakossági üzletágban kilowattóránként mindössze 1,32 forint marad, amely nem elegendő a szolgáltatás fenntartására. A társaság háztartási szektornak szolgáltató ága veszteséget könyvel el, nem pedig a kormánypárt által emlegetett "busás hasznot" - ismertetik.

A levél arról is beszámol, hogy a cégcsoport pénzügyi források hiányában számos beruházást nem képes megvalósítani, ezért le kell építenie alvállalkozói jelentős részét. A fejlesztések elmaradása pedig az ellátásbiztonság rovására mehet, nőhet az üzemzavarok száma, aminek egyenes következménye az áramkimaradások szaporodása.

A Népszava a vállalatcsoport igazgatóságától megtudta: a társaság célja az volt a levél kiküldésével, hogy az áramárak összetevőivel kevésbé tisztában lévő ügyfelek megismerhessék, honnan jönnek össze a számlában szereplő díjtételek. A napilap úgy tudja, hogy a közeljövőben több más szolgáltató is tájékoztatja majd az ügyfeleit arról, hogy a díjbevétel döntő hányada nem a családokat ellátó energetikai cégekhez kerül, hanem a kormány kasszájába folyik be.

A napilap ismereti, hogy Németh Szilárd, Csepel polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentést ellenőrző parlamenti munkacsoport vezetője az egyik televíziós műsorban felháborítónak nevezte az Elmű levelét. A politikus közölte: "amit az Elmű megengedett magának ebben a levélben, az egész egyszerűen elképesztő, azt sugallja az embereknek, hogy miattunk elbocsátások, rendszerkarbantartási problémák lesznek". A politikus kifejtette: "amikor az ország jobban teljesít, (...) azok az emberek, akik ezt a teljesítményt létrehozták, megérdemlik, hogy csökkenjenek a háztartási kiadásaik". Németh Szilárd azt is elmondta, hogy találkozni fognak a szolgáltatókkal, és nem az a céljuk, hogy padlóra kerüljenek ettől a 10 százalékos csökkentéstől a cégek - olvasható a Népszavában.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. macs 2013. február 24. 15:58
  „55. margot,
  elkerülte a figyelmedet, hogy a lakossági áramszámla szinte összes tételét törvényben az állam határozza meg, és jelentős része állami vállalat bevétele. Javaslom nézz utána a MEH honlapján.
  Az áram árából szintén rendeletileg meghatározott 1,32 Ft/kWó marad a szolgáltatónál, ami a vásárolt áram ára és az eladási ár különbözete.
  57. achilleus,
  arra gondoltál már, ha a bérek magasabbak lennének akkor kisebb arányt jelentene a rezsi, illetve az emberek könnyebben tudnának fizetni?”
 • 59. spiler 2013. február 24. 13:11
  „azért érdekes mit tartalmaz 1 kw óra ára.........erről a qurmány nembeszél,hogy lemondana”
 • 58. NP1 2013. február 23. 19:37
  „57. achilleus 2013.02.23. 19:09

  Az, hogy a szolgáltatók át fogják hárítani ezeket a kieső összegeket az csak Pártunk és Kormányunk zseniális közgazdászai számára meglepetés. Erről ugatunk fél éve. A kormány egyébként szándékosan hagyott rést a pajzson....
  Azt nem akarod érteni, hogy ez azért gusztustalan mert a szétterített költségeket azok is kénytelenek fizetni akik a kedvezményeket nem tudják igénybe venni és a gazdagok sokkal több támogatást tudnak igénybe venni mint a szegények.
  Az alapvető élelmiszerek ÁFA-ja másként működik.....”
 • 57. achilleus 2013. február 23. 19:09
  „56. NP1 2013.02.23. 16:20
  Nem tűnik fel ez a megfogalmazás: "A szabályozás ugyanis úgy hozta ki"" Ez szerintem azt jelenti, hogy az áramszolgáltatók ott emelnek, ahol nincs tiltva. Tavaly ez a körleveles cég 12 milliárd tiszta haszonra tett szert. Arról persze nem tájékoztat, hogy a bevétele összességében megoszlik a lakossági és egyéb szektorok között, az "egyéb" marad továbbra is nyereséges. De hadd kérdezzem már meg: Egyetértenél-e az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével? Mert ha egyetértenél, akkor nem aggódsz azon, hogy az ezeken keletkező bevételkiesést majd másokon hajtják be? Mellesleg az nem zavar, hogy lassan a háztartások nagyon jelentős százaléka képtelen a közüzemi számláit kifizetni? Ha az nem zavar, akkor a kilakoltatási moratórium sem zavar, ugye? Mert hogyan juthatna hozzá ez a drágalátos cég a kintlevőségeihez? Ezen cégek mind a lakossági, mind az egyéb szolgáltatási területükön annyi haszonra akarnak szert tenni, amennyire csak lehet. Most zavarja őket, hogy a lakosságin nem mehetnek el a falig, hát elmennek a szabályozatlan területen. Eddig sem voltak szívbajosak, amíg ők maguk nem látják kárát - mert átterhelhetik - addig emelnék az áraikat, amíg csak a mérleg pozitív. Ne legyenek kétségeid, eddig sem voltak idegbajosak, ami az emeléseket illeti.”
 • 56. NP1 2013. február 23. 16:20
  „53. achilleus 2013.02.23. 10:43

  "Lehetőséget kell biztosítani azoknak a fogyasztóknak, akik nem kívánnak részesülni a rezsicsökkentésből, hogy ezirányú igényüket érvényesíteni tudják."
  1, Ezt pártod és kormányod már megtette a tanyán, kistelepülésen élőkkel....
  2, Ugye nekik a vállatok központi kompenzációjában sem kell részt venniük?
  3, Az ő munkahelyeik ugye mentesülnek pld. az áram árának növekedése alól?

  "Az egész magyar gazdaság megfizeti a januártól hatályos rezsicsökkentés árát. A szabályozás ugyanis úgy hozta ki a decemberinél olcsóbb lakossági áramot, gázt, és távhőt, hogy a háztartásokra mostantól rá nem terhelt költségeket a vállalkozásokkal fizetteti meg. Emiatt a kkv-knek az áram januártól 19 százalékkal drágul, végszámlájuk pedig 11 százalékkal nő, a nagyvállalatok pedig - például az Audi és a Mercedes - magáért az áramért körülbelül 30 százalékkal fog többet fizetni, teljes áramszámlájuk pedig 15-16 százalékkal emelkedik."”
 • 55. margot 2013. február 23. 12:53
  „Természetes hogy a szolgáltató bemutatja mit takar a szolgáltatói díj amit fizetnünk kell. Adó teher a legmagasabb
  aztán jön a vállalat által meghatározott díjtétel ami áll anyagár bér, járulék, nyereség , kockázati tényezőből. E tények alapján jön ki mennyi az annyi de sajnos van olyan szolgáltató aki oda számítja a születési évszámát is.”
 • 54. csonakos 2013. február 23. 12:26
  „53. achilleus 2013.02.23. 10:43
  Nem is lenne ezzel semmi gond ha a másik kézzel történő seprésből így ki lehetne maradni! Tehát nem érintené ezeket az embereket az iszonyatos áremelkedés ami a dilettantizmus miatt szükséges! Ugye már csicsergik a madárkák az újabb 2-3 százmilliárdos megszorító csomagot! Akik nem kérik az emelést ezekből mindből kimaradnának! Kompenzálnák a jövedelmüket mint a távfűtés bevételkieséséért a szolgáltatókat! Valahogy így!”
 • 53. achilleus 2013. február 23. 10:43
  „Lehetőséget kell biztosítani azoknak a fogyasztóknak, akik nem kívánnak részesülni a rezsicsökkentésből, hogy ezirányú igényüket érvényesíteni tudják. Ezért javaslom a szolgáltatónak, hogy legközelebb olyan tájékoztató levelet küldjön ki, a kormánnyal való egyeztetés után, amely tartalmaz egy nyilatkozatot is. "XY fogyasztó nyilatkozom, hogy nem kívánok élni a ZZ szolgáltatóra rákényszerített csökkentéssel, felelősségem és szellemi képességeim teljes birtokában nyilatkozom, hogy a csökkentés nélküli árszabályozás alapján kiszámolt számlát befizetem. dátum, aláírás, Jelen nyilatkozat a visszavonásig érvényes." Esetleg a visszaküldők között ki lehetne sorsolni - csalogatásul - egy wellnesshétvégét valamelyik még nem bezárt egészségügyi intézményben.”
 • 52. deszkás 2013. február 22. 21:06
  „Szijártó most dicsérte meg a francia cégeket.”
 • 51. Dinoso 2013. február 22. 20:04
  „Azt azért agyilag le kell tudni követni, hogy itt bizonyos hozzászólók elmagyarázzák , hogy mennyire igaza van a szolgáltatónak, mert a 10 százalék csökkentés az valójában nem csökkentés, hanem ki<moderálva>és, mert ezt majd másutt meg kell fizetni. akkor mi is benne a jó ? A szolgáltató persze irgalmas szamaritánus, esze ágába sincs a lehető legnagyobb profitot elérni, mert ő nem ezért van, ő a mi boldogulásunkra akar olcsó áramot szolgáltatni, csak az a kicseszett kormány ennek keresztbe tesz az adóival. Hát én nem nyitok DÉMÁSZ RAJONGÓI klubbot, bármennyire is fáj a szívem értük”
 • 50. tucat 2013. február 22. 19:21
  „48. joy
  Érzem, hogy jó ez a hozzászólás! Érdemes lenne átfogalmazni, hogy teljes terjedelmében megjelenhessen! ;)”
 • 49. X_Y 2013. február 22. 19:10
  „34. szentmiki 2013.02.22. 12:03
  "a levél elkészítési és postázási költségét ki fizeti?"

  És a Kedves Vezetőd levelezési rovatát ki fizette szerinted?”
 • 48. joy 2013. február 22. 18:45
  „Az ELMÜ-nek igaza van.
  Sajna a többi szolgáltató is hasonlóan ellehetlenül a <moderálva> zsaronksága miatt.
  Csak egy példa a <moderálva>mány aljasságára:
  Hogy tüzeltek 200 HuF benzinár-nál az előző kormányra. Ma mennyi is? 430-440 HuF, miközben a jövedelmek alig 10%-kal növekedtek. A benzinárnak is a 90%-ka <moderálva> és a <moderálva> feneketlen zsebbén landol!”
 • 47. tucat 2013. február 22. 18:15
  „Az az ország, amelyben csak egyetlen ember is él, akit a paranoiás, gyakorlatilag egy személyes hatalom, félelmet keltve recsegő demagógiája győz meg a száraz-szigorú számokkal szemben is, nem normális, és önámító kínhalálra ítéli magát. Elrugaszkodik: kirúgja maga alól a sámlit. Nem csak közgazdaságilag, és nem is elsősorban: a gazdasági hanyatlás, elszigetelődés, majd összeomlás nem ok, hanem következmény, és sovány vigasz, hogy nem kizárólag az utóbbi három év csodája, de e három esztendő ámokfutása már csakugyan nem hiányzott. De ezt aztán végképp reménytelen vállalkozás lenne elmagyarázni, bár alább olyanok is megszólaltak szerencsére, akinek nem is kell, mert értik, sejtik ezt. A legtöbben azonban még a gazdasági hanyatlást, az izolálódást és a tízezrével kőkeményen éhező gyerekeinket se hajlandók észrevenni, legfeljebb akkor, amikor az aluljárókban, áruházi parkolókban bosszantja a félelmet keltő nincstelenség dermesztő látványuk őket.
  ...Megújul... Jobban teljesít. A világ meg nem érti, nem érti, nem érti! Nem érti a magyar csodát! De majd fogja, és nemsoká itt pitizik az IMF is hitelért, meg minden értetlenkedő szuperhatalom, és mi adunk nekik!
  Hungry! Hungry Hungry! Alien! Alien! Alien! Or ban! Or ban! Or ban!”
 • 46. tobaccoroad 2013. február 22. 16:45
  „Szerintem meg kellett volna duplázni az árakat így embereket tudtak volna föl venni akik többet fogyasztanak és egy re jobb lenne hazáknak,hogy erre mér én jövök rá OMG”
 • 45. Ebgondolat 2013. február 22. 16:03
  „42. Krampampuli 2013.02.22. 14:30
  Szerintem pedig a tipikus narancsos hozzáállást képviseled: ami ellen nem tudsz érvelni, ahhoz érdemben már hozzá se tudsz szólni! Így marad a sablonos, semmit sem érő hozzászólás.”
 • 44. xenopus 2013. február 22. 15:45
  „40. Ebgondolat - Igazad van!
  A szolgáltatókat még ráadásul a közismert Robin Hood adóval is sújtják. Az eladott terméken felül még sarcolják.
  Nekem ha választani kellene, inkább lemondanék a 10% árcsökkenésről, csakhogy a szolgáltatás zökkenőmentes legyen.
  Helyeslem hogy a szolgáltatók a fogyasztókat tájékoztatják, legalább az emberek megtudják ki hazudik!
  Pl az áram ára nőtt a közületek, üzemeknek. Ebből az következik, amit 10%-ot megspórolunk abból jóval többet kiadunk az e miatt megdrágult élelmiszerekre!
  Ez a kormány választás előtti hangulatkeltése lenne, de lehet hogy ebbe buknak bele?
  Az egyik szolgáltatós ismerősöm szerint máris embereket akarnak elküldeni! Nem egyet és nem kettőt! Sokat!”
 • 43. roxper 2013. február 22. 15:08
  „42.
  Kb annyit tévedett, hogy az üzemanyagnál "csak" 54% kerül az államhoz, áram esetében meg ennél jóval több, ettől függetlenül a mondanivalóját nem tudtad megcáfolni!”
 • 42. Krampampuli 2013. február 22. 14:30
  „40. Ebgondolat 2013.02.22. 14:08

  - van képességed hozzá, hogy nagyon leegyszerűsítsd a dolgokat. Az a baj ha valamit leegyszerűsítünk akkor az már nem lesz igaz. Így van ez a kommentjeiddel is...”
 • 41. Ebgondolat 2013. február 22. 14:12
  „16. achilleus 2013.02.22. 09:37
  Nem csak, hogy kormányfő nem mondana le, de a magyar nép se vonulna az utcára, az tuti!
  Teljesen nyilvánvaló, hogy már nem csak a nyugat-európai, de a keleti népek se olyan birkák, mint a magyarok és nem hagyják magukat szivatni! Európában csak a magyar nép birkasága miatt tehet meg a kormány olyanokat, amiket máshol nem merne.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő héten jöhet a sorozatban hetedik kamatláb-csökkenés

Egymást követő hetedik alkalommal is 25 bázisponttal csökkentheti irányadó kamatlábát a Magyar… Tovább olvasom