Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A Richter euróban 3 százalékos árbevétel növekedést vár az idén

A Richter Gedeon Nyrt. euróban számolva a bevétel 3 százalékos növekedését várja az idén, nagyjából hasonlót a tavalyi 2,8 százalékos bővüléshez.
Bogsch Erik vezérigazgató budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön elmondta, hogy Magyarországon várhatóan 2013-ban is tovább csökken a forgalom, itt az árbevétel 5-10 százalékos visszaesésével számol a cég forintban.

Az exportpiacok közül Oroszországban rubelben 5-10 százalékos növekedést, az Európai Unió 15 országában 10 százalékos, az újonnan csatlakozott országokban 5 százalékos euróban mért forgalombővülést jelzett előre. Az Amerikai Egyesült Államokban az idén is csökkenés várható, amelynek mértéke dollárban 20-25 százalékos lehet - mondta Bogsch Erik.

A társaság tavalyi évét értékelve a vezérigazgató jónak nevezte az eredményt, figyelembe véve a nehéz gazdasági helyzetet, továbbá azt, hogy a hazai forgalom jelentősen, 13,8 százalékkal csökkent, amit azonban az exportbevételek növekedése ellensúlyozott. Megjegyezte, hogy az összes árbevételen belül a hazai bevétel aránya tavaly 9 százalékra csökkent az előző évi 12 százalékról. Az exporttevékenységből elsősorban a FÁK-piacon elért átlagon felüli növekedést, valamint az Európai Unióba irányuló forgalom bővülését emelte ki. A termékportfólióból a társaság vezető termékei, a nőgyógyászati készítmények járultak hozzá elsősorban a bevételek emelkedéséhez.

A gyógyszergyár tavaly vezette be az Európai Unióban az Esmya nevű eredeti készítményét, amely a méhmióma gyógyszeres kezelését szolgálja. A termék számos országban kapott társadalombiztosítási támogatást, és ezen országok sora ez évben tovább bővül. Magyarországon február közepétől kap tb-támogatást a készítmény.

A 2012-es év másik fontos eredménye volt, hogy a Richter amerikai partnere, a Forest az Egyesült Államokban benyújtotta a közös fejlesztésű cariprazine törzskönyvezési kérelmét. A vezérigazgató elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó úgynevezett mérföldkő bevétel az idén már befolyt, ennek értéke 15 millió dollár körül van. Úgy vélte, hogy kedvező esetben 2014-ben indulhat meg a termék forgalmazása.

Bogsch Erik közölte azt is, hogy a társaság vezetése az idén sem kíván változtatni az osztalékpolitikáján, vagyis az előző évekhez hasonlóan az adózott eredmény 25 százalékát szándékozik osztalékfizetésre fordítani. Az igazgatóság várhatóan azt is javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a részvények jelenlegi ezer forintos névértéke a tizedére csökkenjen. Ezt a döntést a kisrészvényesek érdekében kívánja meghozni a társaság.
A gyógyszergyár 2012-ben 50,49 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, 2,1 százalékkal többet, mint az előző évben. Árbevétele 6,1 százalékkal 326,7 milliárd forintra emelkedett a konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint az euróval szemben csütörtökön

Délután az eurót 292,39 forinton jegyezték, míg szerda este 924,46, csütörtök délelőtt pedig 294,19… Tovább olvasom