Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Richter nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly

A jelentésben kiemelik, hogy a marketingköltségek, a K+F jellegű kiadások és az egyéb ráfordítások emelkedését nem tudta ellensúlyozni az árbevétel és a fedezeti összeg növekedésének pozitív hatása.
Idén árbevétel-csökkenést várnak

Árbevételének csökkenését várja 2014-ben euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., a visszaesés mértékét azonban egyelőre nem becsülte meg a társaság vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Bogsch Erik hozzátette, hogy az árfolyamok alakulása még befolyásolhatja az előrejelzést.

A gyógyszergyár a magyar piacon stagnáló árbevételt vár, és hasonló kilátással számol az Európai Unióhoz később csatlakozott, közép-kelet-európai országokban is. Legnagyobb export piacán, Oroszországban rubelben nulla és 5 százalék között nő a várakozások szerint a forgalom az idén, Ukrajnában azonban várhatóan visszaesik, míg az egyéb FÁK-országokban dollárban 5-10 százalékos növekedéssel számol a vállalat.

A régebbi uniós országokban 10-15 százalékos forgalomnövekedés várható euróban, az Egyesült Államokban ugyanekkora csökkenés dollárban számolva. A Kínai piacon, amely tavaly már az összes árbevétel 3 százalékát adta, 12 százalékos növekedést prognosztizált a vezérigazgató, várakozása szerint a tavalyi 35 millió euróról 40 millióra bővül a kínai árbevétel az idén.

A 2013-as évről szólva Bogsch Erik kiemelte, hogy az Esmya nevű eredeti nőgyógyászati készítmény az ismételt kezelésre vonatkozóan is pozitív véleményt kapott az EU illetékes bizottságánál, és 2014 elején megkapta a kibővített forgalmazási engedélyt. A termék forgalma tavaly 16,3 millió euró volt, az idén pedig már 30 millió eurós forgalmat vár a Richter, még a kiterjesztett indikáció nélkül számolva.

A tavalyi év eredményei közé sorolta a vezérigazgató a brazil és mexikói vegyes vállalatok megalapítását, továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő újabb Richter-részvényekre átcserélhető kötvényeket bocsátott ki az idén lejárók helyébe.

Hozzátette: csalódást okozott ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok gyógyszerengedélyezési hivatala (FDA) újabb adatokat kért a cariprazine forgalmazási engedélykérelméhez, emiatt csúszik a gyógyszer piaci bevezetése. A kért válaszokat az első negyedévben küldi meg a Richter amerikai partnere, a Forest.

Tavaly a Richter értékesítési és marketing költségei jelentősen, és az árbevétel emelkedésénél gyorsabban nőttek, az árbevétel 30,4 százalékát tették ki. Ez az arány az idén 31,5 százalékra nő a vállalat előrejelzése szerint. A költségek emelkedését elsősorban az Esmya bevezetésével, valamint a nyugat-európai és kínai terjeszkedéssel kapcsolatos kiadások okozzák.

A kutatás-fejlesztési költségek tavaly 41,6 milliárd forintot tettek ki és az árbevétel 11,8 százalékát érték el, az idei évben 13 százalékra nőhet ez az arány.

Az üzleti eredményhányadra 12-13 százalékos előrejelzést adott a Richter 2014-re vonatkozóan a 2013-as 13,8 százalékos arány után.

A Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 2013-ban 9,4 százalékkal csökkent, míg árbevétele 7,6 százalékkal (euróban 4,8 százalékkal) emelkedett a társaság szerdán közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint. A gyógyszergyár tavaly 44,646 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, míg árbevétele 351,4 milliárd forintra nőtt a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján.

A gyógyszergyár magyarországi forgalma 1,4 százalékkal 31,3 milliárd forintra nőtt 2013-ban, az exportbevételek 1,078 milliárd eurót értek el, 5,4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

Csökkenő nyereség, de az árbevétel nőtt tavaly

A Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 9,9 százalékkal csökkent, míg árbevétele 7,6 százalékkal emelkedett tavaly a társaság szerdán közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint.

A jelentésben kiemelik, hogy a marketingköltségek, a K+F jellegű kiadások és az egyéb ráfordítások emelkedését nem tudta ellensúlyozni az árbevétel és a fedezeti összeg növekedésének pozitív hatása.

A gyógyszergyár 2013-ban 44,197 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, míg árbevétele 351,4 milliárd forintra nőtt a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján.

A tavalyi negyedik negyedévről jelentős profitcsökkenést jelentett a társaság: 4,5 milliárd forintos adózott nyeresége 63,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi bázisnál, míg árbevétele 8,9 százalékkal 90,9 milliárd forintra nőtt az október-decemberi időszakban.

Az elemzői konszenzus 90,5 milliárd forintos negyedéves árbevétellel és 11,8 milliárd forint profittal számolt.

Az éves üzleti eredmény 0,2 százalékkal csökkent 48,63 milliárd forintra.

A Richter magyarországi forgalma 1,4 százalékkal 31,3 milliárd forintra nőtt 2013-ban. A korábbi években tapasztalt jelentős forgalom-visszaeséseket követően a piac végre stabilizálódott. Az árbevétel növekedése elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek volt köszönhető - áll a jelentésben.

Az exportbevételek 1,078 milliárd eurót értek el, 5,4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket. A társaság magyarázata szerint az emelkedés elsősorban a jelentősen megnövekedett kínai, román, valamint egyes, az EU-régióba tartozó piacok forgalmának köszönhető.

A társaság legnagyobb piacán, a FÁK-tagállamokban 2,3 százalékkal 509 millió euróra nőtt a kivitel, ezen belül az oroszországi forgalom annak ellenére is csak 0,1 százalékkal mérséklődött, hogy lejárt a cég egyik termékének értékesítésére vonatkozó tíz éves szerződés, így azt új termékek bevezetésével kellett ellensúlyozniuk. Az Európai Unió országaiba irányuló eladások 5,7 százalékkal 427 millió euróra nőttek. Az Egyesült Államokban viszont 13,8 százalékkal 48,1 millió euróra csökkentek.

A csoport kínai árbevétele 28,8 millió euróval 34,9 millió euróra nőtt.

A csoport beruházásainak értéke 2013-ban 31,183 milliárd forintra nőtt a 2012-es 29,8 milliárd forintról. A biotechnológiai kutatás-fejlesztés és gyártás magyarországi kapacitásainak kialakításához kapcsolódó beruházás összege 2,534 milliárd forint volt 2013-ban.

A pénzügyi soron 1,446 milliárd forint veszteséget könyvelt el a társaság, szemben a tavalyi 858 millió forint nyereséggel.

Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 240 forintra csökkent az előző évi 266 forintról. (2013 júliusában tizedelték a részvényeket.)

A társaság részvényei a Budapesti értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, a keddi kereskedést 0,27 százalékos erősödéssel 4527 forinton fejezték be. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk (a részvénytizedelést figyelembe véve) 4800, a legalacsonyabb 3252 forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek bukják el a pénztárgépcserére szóló állami támogatást

Az 500 millió forintos forgalomnál kevesebbel rendelkező kereskedők csak a január 31-ig üzembe… Tovább olvasom