Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A spanyol kormány kötvényekkel segíti az autonóm területeket

30 milliárd euró értékű kötvényt bocsátana ki a madridi kormány, amely az eddigi kedvezőtlen feltétekkel rendelkező kötvény helyébe lépne.

A madridi kormány azt tervezi, hogy 30 milliárd euró értékben "hispanobonos" néven új típusú kötvényeket bocsátanak ki, amelyek az autonóm régiók által igen kedvezőtlen feltételek mellett piacra vitt kötvények helyébe lépnének.

A cél az, hogy csökkentsék az eladósodott régiók adósságszolgálati költségeit, és ezáltal előmozdítsák a központi költségvetési deficit leszorítását az erre az évre előirányzott GDP-arányos 5,3 százalékra - írta vasárnap az El Mundo című lap.

A 17 spanyol autonóm régiónak saját egészségügyi és oktatási költségvetése van, és túlköltekezésüknek lényeges szerepe volt abban, hogy a központi büdzsé deficitje tavaly elérte a 8,5 százalékot.

A gazdasági minisztérium szóvivője nem erősítette meg a lapértesülést, csak annyit mondott, hogy "egyetlen régiót sem fognak hagyni csődbe menni, de a legfontosabb az, hogy betartsák a költségvetési előirányzatokat".

A S&P hitelminősítő pénteken hét spanyol régió besorolását rontotta le, köztük az iparilag legfejlettebb Katalóniáét is, amelyé így most már csak egy fokozattal áll a "bóvli" kategória fölött. Valencia - amely már ebben a kategóriában van - legutóbb csak úgy tudott 500 millió eurónyi kötvényt elhelyezni a piacon, hogy 5 százalékpontos felárat fizet a spanyol államkötvények hozamához képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PSZÁF-iroda: kézen fogták az ügyfeleket

A PSZÁF támogatásával működő szegedi pénzügyi tanácsadó irodát 1 évvel ezelőtt hozták létre, azóta mintegy 700 üggyel foglalkozott. Tovább olvasom