Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

A szabad felhasználású jelzáloghitelesek nem kapnak állami segítséget?

A Napi Gazdaság szerint azok a bajba került devizaadósok, akik nem célzottan lakáshitelt, hanem szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, július 1-je után elveszíthetik otthonukat.
A napilap keddi száma - egy neve elhallgatását kérő jogász álláspontja alapján - arról írt, hogy a nemzetgazdasági miniszter által pénteken az Országgyűlésnek benyújtott, a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat meglehetősen széles körre nem terjed ki. A törvényjavaslat szövege szerint a hitelező lakáshitel-szerződésből eredő követeléssel rendelkezik. A hitelintézeti törvény pedig (amelyre a most benyújtott indítvány is utal) egyértelműen fogalmaz: a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés olyan ingatlanra alapozott jelzálog, amelyben a felek által okiratban rögzített hitelcél lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése vagy felújítása.

A cikk emlékeztetett arra: a jegybanki adatok szerint a 2,5 ezer milliárd forint devizaalapú lakáshitel mellett kétezer milliárd forint azon szabad felhasználású jelzáloghitelek összege, amelyeket szinte biztosan lakáscélokra vettek fel. Az egyszerűbb ügyintézés miatt egy időben a bankok kifejezetten rábeszélték az ügyfeleiket, hogy az ingatlanvásárláshoz ilyen hitelt vegyenek fel - olvasható a lapban.

Olvasóink írták

 • 6. igazságkereső 2011. június 16. 20:19
  „A Napi Gazdaság újságírói nyilván gazdasági szakemberek,tehát ők egészen biztosan tudják, hogy a "svájci frank alapú" hitelezés egy országos banki manipuláció volt - személyesen tapasztaltam, amikor ismerősöm ügyében jártam el egészen a dokumentumok aláírásáig! - hiszen udvarias és finom "erőszakkal" a svájci frank felvételének irányába tereltek,s ez kétségtelen tény! Adóik a kérdés: mi a segítség a "CHF" hiteleseknek abban, hogy 180.-ft-on fixálják az árfolyamot,de az első perctől kezdve külön számlán gyűjtik a különbözetet? nyilvánvaló tény, hogy a magyarországi devizaüzérek gondoskodnak arról, hogy a bankok az így gyűjtött és 2015. januárjától belépő törlesztés a kamatokkal együtt újra a földbe döngölik a banki ügyfeleket!!Nem tudom az okát annak, hogy a kormány mikért "feküdt be" a banki tárgyalódelegációnak,hiszen látható a szándék a bankok részéről, hogy továbbra is az ügyfeleik "lekaszálása" és lassú kivéreztetése a céljuk, miközben ők megkapták az állami bankkonszolidációt- vajh´ miből? - és még ezen felül 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert!! A Napi Gazdaság is lehetne Magyarországon polgárbarát és megírhatná a valódi igazságot a "homályos" banki tranzakciókról,mely banki manipulációk emberek százezreit igyekszik szándékosan tönkretenni és azt is gátlástalanul!!”
 • 5. bánki 2011. június 15. 14:16
  „Miért is kéne ?”
 • 4. gavallér 2011. június 14. 10:00
  „Az biztos , hogy a bank valahogyan az adóst illetve a leendő adósát minősítette.
  A minősítési kritériumoknak nem biztos , hogy csak az adós nem tud megfelelni egy bizonyos helyzetben.
  Ennél fogva nem csak az adós kerül nehéz helyzetbe.
  A z a másik , hogy a bankok melyek most is térdig járnak a pénzbe valóban ostromolták az embert hitel
  felvételére .Főleg azokat akik már voltak kuncsaftok.
  A válság közeledtét meg lehet hogy ők hamarabb látták.”
 • 3. Lacusch69 2011. június 14. 09:08
  „Engem bizony figyelmeztettek a Kerékvas bankban, hogy 10, sőt 15, ne adj isten 20%-kal is nőhet a CHF árfolyam a forinthoz képest.
  Ehhez képest lett belőle +50%...”
 • 2. szilencium 2011. június 14. 08:40
  „A legérdekesebb ebben az,hogy mindenkinek megállapítottak egy hitelkeretet és csak ezzel számolhatott.Azonban akinek nem volt szüksége a teljes összegre,azt is tovább bombázták a későbbiekben,hogy ugyan vegye már fel a fennmaradó keretösszeget is!Én is így jártam!Ráadásul,az első rész Forintban került lehívásra tisztán lakás célra,de a másodikban már ugyan arra a jelzálogra,svájci Frankot beszéltek rám!Legalább 20 megkeresés történt mire ráadtam a fejem.Érdekesség,hogy ez a válság előtt fél évvel történt.
  Róna közgazdász felvetette,hogy be kellene perelni a bankokat,inkorrekt magatartás címén fogást találva rajtuk.Mit mondjak?Az tuti,hogy a bankok és elemzőik,már évekkel,de legalább egy évvel korábban láthatták a válság kirobbanását,hisz tőlük indult ki!Azzal is tisztában kellett lenniük,hogy mi következik be,hiszen egészen biztosan profi modellezések állnak a rendelkezésükre!Így ez a viselkedés minimum felelőtlenség,de akár a csalás fogalmát is kimerítheti,de akár szándékos károkozás is lehet.Gyakorlatilag uzsorásokká váltak,csak a bankok seggét inkább nyalja bármelyik kormány,pedig csak egy kicsit bele kellene ásni a szerződésekbe,és megvizsgálni,hogy mennyien vettek fel olyan módon szabad felhasználású hitelt,hogy önként mentek a bankba,és mennyien úgy,hogy folyamatosan bombázta őket a hitel előtt a bank,vagy ügynökük!Sajnos erre már nem terjed ki a kormánybiztosok figyelme,és dörzsöltsége!Jöjjön a kilakoltatás és nyomornegyedek,pont mint a banánköztársaságokban!!!”
 • 1. igazságkereső 2011. június 14. 08:29
  „Pedig indokolt lenne a szabad felhasználású "svájci frank alapú" hitelesek támogatása is valamilyen formában, mert a fenti, idézőjelbe tett elnevezéssel az ilyen hiteleket felvett adósokat is jól megvezették a bankok! Persze,most lehet azt írni és mondani a hsz-ekben,hogy nem kellett volna felvenni, de a magyarországi lenyúlt fizetések mértéke miatt bizony nagyon sokan rákényszerültek erre a hitelformára, annál is inkább, mert a bankok is ezt a hitelformát preferálták!Tényleg be kellene most már fejezni országunkban a társadalom hülyítését és Magyarországon magyar polgárokat emberszámba illenék venni,függetlenül az örökös EU-s szabályokra való hivatkozástól!Igen, mert mindeközben még mindig milliomossá, milliárdossá tudnak embercsoportok válni, és nem feltétlenül okosságuk okán! Ugye érthető mire gondoltam itt?!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,2 millió forintra bírságolták a Tescót

Nyolc Tesco áruházban is találtak rágcsálókra utaló nyomokat vagy egyéb hiányosságokat az MgSzH májusi ellenőrzése során. Tovább olvasom