Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A személyi jövedelemadó bevallások felét sem adtuk még be

Budapest – Az idén várható személyi jövedelemadó (szja) bevallásoknak még a felét sem nyújtották be eddig a bevallásra kötelezett magánszemélyek.
A magánszemélyek számára az idén is május 20-a a személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének határideje.

A május 2-i állapotok alapján országosan 1 millió 962 ezren teljesítették a szja-bevallási kötelezettségüket a 2010. évi jövedelmükről, és becslések szerint még 2 és fél millió várható. Tavaly 4 millió 527 ezer szja-bevallás és munkáltatói elszámolás érkezett az adóhatósághoz, amely az idén valamivel kevesebb vagy több is lehet – mondta Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.

Tavaly a határidő lejárta előtt három héttel a bevallásoknak mindössze felét adták be, ez az arány az idén még alacsonyabb. Általában a visszaigénylők adják be a legkorábban a bevallásukat, a határidő közeledtével pedig a befizető adózók nyújtják be az elszámolást.
Honyek Péter elmondta, hogy visszaigénylés esetén a bevallás benyújtásától számítva 30 napon belül visszautalják a személyi jövedelemadót, eddig 620 ezer főnek fizettek vissza összesen 46,5 milliárd forintot.

Németh Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy eddig 440 ezer bevallás érkezett hozzájuk, és a május 20-ig hátralévő alig három hét alatt még további 393 ezer darabot várnak a budapesti, illetve Pest megyei magánszemélyektől.

Németh Gabriella hangsúlyozta, hogy több okból sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás leadását. Előfordulhat ugyanis, hogy az adózó hibásan tölti ki bevallását és például visszaigényelhető adó helyett ténylegesen fizetési kötelezettsége keletkezik. A mielőbbi benyújtással még a május 20-i befizetési határidő előtt fény derülhet a hibára, így az adózó elkerülheti a késedelmi pótlék felszámítását – emelte ki Németh Gabriella.

A visszaigényelhető adót, járulékot a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2011. március 1-jétől – az elektronikus úton teljesítők már február 1-jétől – kaphatják meg az adózók.

A korábbi tendenciának megfelelően az idén is sokan vették igénybe a NAV internetes honlapján elérhető bevallás kitöltő programot. Az ÁNYK program népszerűsége – azon felül, hogy „önállóan" számol – abban rejlik, hogy minden fontos összefüggésre felhívja az adózó figyelmét – hangsúlyozta Németh Gabriella.

Olvasóink írták

  • 1. tótkomlósi 2011. május 04. 12:39
    „ami nincs, azt nem lehet bevallani és beadni.....

    Nem csak kérni, adni is kéne már!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit ér a minimálbér?

Hét percet dolgozik egy liter benzinért, 18 percet egy hamburgerért egy luxemburgi, minimálbért kereső munkavállaló. Tovább olvasom