Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A szerbeket segítjük az uniós statisztikában

Dél-alföldi régió - Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá február 7-én Szegeden Dragan Vukmirovic, a Szerb Köztársaság Statisztikai Hivatalának elnöke, valamint Vukovich Gabriella, a KSH elnöke. A magyarok a szerbeket az uniós csatlakozás előtt 2 fő területen segítik, az egyik a mezőgazdaság, a másik a GDP-számítás.
– Ilyen speciális kétoldalú együttműködést csak azokkal az államokkal kötünk, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak – nyilatkozta Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. – A szerbek most kezdték meg a csatlakozási tárgyalásokat: abban a statisztikai harmonizációban tudunk nekik segíteni, ami az európai statisztikai rendszerhez való alkalmazkodást kívánja meg, hiszen mi is végigcsináltuk ugyanezt a folyamatot.

Az európai statisztikai rendszerben a mezőgazdasági statisztika az egyik legerősebben harmonizált
Az európai statisztikában a mezőgazdaság az egyik legharmonizáltabb

– Sok gyakorlati tanáccsal tudunk szolgálni – folytatta az elnök. – Az Unión belül mintegy 1400 jogszabály szabályozza a statisztikai tevékenységet, a módszertant, az adatgyűjtéseket: aki még nem részese ennek az európai rendszernek, az a hagyományos módszerek és feldolgozás alapján látja el a feladatát a saját országában. Szerbiának meg kell majd változtatnia a statisztikai módszertanokat, a közlési technikákat, módokat, az adatállományok jó részét pedig el kell küldenie az Európai Uniónak.

A szerb statisztikai hivatal kérte a magyarokat, hogy a mezőgazdasági statisztikában működjenek együtt, mivel az Unió költségvetésének jelentős részét a gazdasági támogatások teszik ki. Az európai statisztikai rendszerben a mezőgazdasági statisztika az egyik „legerősebben harmonizált" területnek számít: a források elosztása miatt pedig nagyon precíz és összehasonlítható adatokra van szükség.

szándéknyilatkozatot írt alá
A szándéknyilatkozat aláírásának "elnöki" asztala. 

A KSH elnöke szerint a GDP-számításban is szorosabb együttműködés lesz a közeljövőben, hiszen ezen keresztül lehet a gazdasági teljesítmény változását bemutatni. Emellett tervezik, hogy a szomszédok, a KSH szegedi főosztálya, valamint a szabadkai regionális iroda is „összedolgoznak", és összehasonlítható adatok segítségével mutatják be régiójuk életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A céges fejlesztés, szervezés szakaszai és buktatói I. rész

Van, amikor a vezetés állandóan a sok felbukkanó zavar, probléma, párhuzamosság, szervezeti lyukak kezelésével foglalkozik. Tovább olvasom