Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A szolgáltatók már most túlteljesítenek

Szeged - Csúcsidőben teszteltük a szolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatait – pár perces nyomógombnyomkodás után sikerült eljutnunk az ügyintézőkhöz. A gyorsaságra januártól törvény kötelezi majd őket, 5 percet kapnak. A Für Elise-t egyik vonalon sem játszották.
– Nem telefonálok, inkább bemegyek személyesen az ügyfélszolgálatra, mert ott mindent egy helyen meg tudok kérdezni – mondta Mariann. – Nyugdíjas vagyok, belefér az időmbe. Azért se szívesen telefonálok, mert nem tudom, melyik szám ingyenes.

Kiderítettük: ma már valamennyi szolgáltató ingyenes hívással elérhető, a hosszadalmas telefonálások miatt nem kell idegeskedni. És amin magunk is megdöbbentünk: egyik ügyfélszolgálaton sem futottunk ki abból az 5 percből, amit a fogyasztóvédelmi törvény maximális időként 2014-től előír. Pedig csúcsidőben, délelőtt 10 és 12 óra között hívtuk őket.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Először az Invitellel próbálkoztunk, a 1288-as számon: bemondták a szokásos tudnivalókat körülbelül 50 másodperc alatt, felhívták a figyelmet, hogy a hívás díjmentes, és rögzítik beszélgetést, majd 4 menüpontot kínáltak fel. Rögtön az 1-es gombot nyomtuk meg, amelyben újabb 4 almenü, majd az 1-es almenüben további 4 almenü következett. Ennek ellenére is a 4. perc végére sikerrel jártunk, és felvette a telefont az ügyfélszolgálat.

Városháza, Magyar Államkincstár

A szegedi polgármesteri hivatal ugyan nem szolgáltató – a hívás sem ingyenes –, de kipróbáltuk a rendszerét: működött, rekordsebességgel, 30 másodperc alatt kapcsolták az ügyintézőt. A Magyar Államkincstárnál valamivel bonyolultabb a helyzet: hívtuk a szegedi számot, amelyen bejelentkezett egy hang, és készségesen kapcsolta volna az ügyintézőt is. De „visszajött" a vonal, annyira elfoglaltak a munkatársak. Megtudtuk: jobb az országos lakossági ügyfélszolgálatot keresni. Megtettük. Ott kérték, készítsük elő a tajkártyánkat, majd 5 menüpontból választhattunk. Megnyomtuk az egyiket, és máris vonalban voltunk.

Sokkal egyszerűbb a Szegedi Vízmű Zrt. rendszere: 4 menüpont van mindössze, ráadásul a 4. a kezelő. 10 másodperc zene után már vonalban voltunk, a hívástól számítva csak 2 perc telt el. Még egyszerűbb lett volna, ha beütjük a mérőállást – ez így van az EDF DÉMÁSZ-nál és a GDF SUEZ-nél is, az e-vonal szolgáltatásuknál. Az áram- és gázszolgáltató egyaránt kérte, legyen kéznél az ügyfél-azonosítónk, és akkor majd megy minden, mint a karikacsapás. Az EDF DÉMÁSZ-nál a 9. menüpontban azonnal „élő hangot" kaptunk. Idáig körülbelül 3 perc eljutni, de ha tudjuk pontosan, hogy mit akarunk, akkor elegendő 1-2 perc is. A GDF SUEZ-nél 6 menüpont van, a nullás a telefonos ügyfélszolgálat, amelyet akár 1 perc alatt is megkaphatunk.

A fogyasztóvédelmi törvénybe írták bele

A napokban megjelent a Magyar Közlönyben, hogy módosították a fogyasztóvédelmi törvényt, amelybe bekerült a következő passzus: „Telefonos eléréssel működtetett ügyfélszolgálat, illetve az ügyintézés időpontjának előzetes lefoglalására biztosított telefonos elérés esetében biztosítani kell az ésszerű várakozási időn belüli hívásfogadást és ügyintézést. A vállalkozás az ügyfélszolgálati ügyintézőnek az ügyfélszolgálat felé indított hívás sikeres felépülésének időpontjától számított 5 percen belüli élőhangos bejelentkezése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható". A törvény 2014. január 1-jén lép hatályba: ha az ügyfél reklamál, büntetés következik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a vadonatúj állásajánlat a delmagyar.hu hírportálon

A Csongrád megyei álláskeresők és hirdetők helyzetén javít a profession.hu és lapcsaládunk, a Lapcom Zrt. Magyarország együttműködése december 2-tól. Tovább olvasom