Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A takarékok nyújtják a végtörlesztéshez szükséges forinthitel harmadát

A takarékok nyújtják majd a devizahitel-kiváltáshoz felvett forinthitel több mint harmadát.
A lakossági hitelezésben mintegy 5 százalékos piaci részt képviselő hazai takarékok nyújtják majd a devizahitel-kiváltáshoz felvett forinthitel több mint harmadát, ennek összege január 20-án elérte a 40 milliárd forintot - közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény rögzíti: a végtörlesztéshez december végéig folyósított 25 milliárd forinttal az összes hiteligény 28 százalékát fedték le az integrált takarékszövetkezetek, az előzetes számok szerint azonban a januári kihelyezések akár a decemberit is meghaladhatják. Január harmadik hetére elérte a 40 milliárd forintot az integrált takarékok által októbertől kihelyezett összes devizahitel-kiváltó forintkölcsön összege - közölte az OTSZ.

A tavaly októberben kihelyezett mintegy 380 millió forint a végtörlesztéshez adott összes forinthitel 17 százalékát tette csak ki, addig a novemberi 4 milliárd forint körüli folyósítással már az összes hasonló célú kihelyezés 25 százalékát, a decemberben kihelyezett 20,6 milliárd forinttal pedig már több mint 28 százalékát mondhatta magáénak a takarékszövetkezeti szektor.

"A forinthitelért folyamodó ügyfelek harmadát szolgálták ki az integrált takarékok, amely jó eredménynek számít, tekintve, hogy több szövetkezeti hitelintézetnél folyamatosan csúcsra járatták a hitelbírálati kapacitást. A hitelkérelmek befogadását azonban január 15-20 között be kellett fejezni ahhoz, hogy a már beérkezett kérelmeket megfelelő körültekintéssel és óvatossággal bírálhassák el a takarékoknál a kitűzött január végi dátumig" - közölte Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

A takarékoknak is igazodniuk kell a felelős hitelezést meghatározó jogszabályokhoz, be kell tartaniuk a fedezettségre és az adós jövedelmére vonatkozó előírásokat, s ennek megfelelően kell megvizsgálni a kérelmeket is. A hitelkiváltás befejezését tehát nem forrás vagy a tőkeprobléma indokolja. Mintegy 500 milliárd forint forrás mobilizálható további hitelcélokra és a szektorszintű átlagos tőke-megfelelési mutató is 15 százalékos.

A végtörlesztés mérlegét az OTSZ szerint még korai megvonni, hiszen több szövetkezeti hitelintézetnél az igazi "hajrá" januárra esik, de az már most bizonyos, hogy a csaknem 5 ezer darab új, hosszú távú hitelszerződés révén több korábban elvesztett ügyfelet szereztek vissza és növelték a lakossági hitelezésben meglévő 5 százalékos piaci részüket is.

"Ahhoz képest, hogy a takarékok az összes lakossági devizahitel 1,5 százalékával rendelkeztek, a kiváltáshoz adott hiteleknek már eddig is csaknem harmadát folyósították" - emelte ki Varga Antal. A takarékok végig tartották magukat a végtörlesztés kezdetén felállított sorrendhez, miszerint elsősorban saját devizahiteles ügyfeleiket kívánják kiszolgálni, másodsorban volt ügyfeleiket, akik korábban más banktól vettek fel devizahitelt, s harmadsorban nem keresik az új, eddig más banknál szolgáltatást igénylő lakosokat.

A kedvezményes végtörlesztési árfolyamon az integrált takarékoknál is az összes devizaadósság mintegy 10 százalékát fizették vissza december végéig, csakúgy, mint a bankoknál. Emiatt a korábban becsültnél nagyobb, várhatóan 2 milliárd forint veszteséget szenved el a szektor 2011-ben, s az integrációba tartozó néhány szövetkezeti hitelintézet veszteséggel zárja majd az évet. Az egyszeri veszteséget azonban hosszabb távon ellensúlyozza az új ügyfelek szerzésével járó többletbevétel - közölték az OTSZ-nél.

Olvasóink írták

 • 3. la-za 2012. január 26. 16:53
  „Nem akarok szőrözni a cikk írójával, de a 28% közelebb áll a negyedhez, mint a harmadhoz (33.33333%)....”
 • 2. racionalitás? 2012. január 26. 16:51
  „helyes....majd lehet őket i szidni...magas kamatok miatt.”
 • 1. olvasó1 2012. január 26. 15:35
  „Utálom állandóan azt olvasni ,hogy a "hitelintézet veszteséggel zárja majd az évet".
  Mintha sajnálnunk kellene őket ,a gátlástalanul , uzsorakamatra kölcsönadó ,korlátlan hatalmú pénzintézeteket.
  Amikor egyoldalúan módosítanak feltételeket,sanyargatnak , kilakoltatással fenyegetnek olyankor korrektek,viszont ha a jogtalanul kisarcolt kamataik miatt -a lakásukat vesztett ,végképp tönkrement,nem ritkán öngyilkos hitelesek miatt -esetleg nem jön a várt extrabevétel ,akkor meg sírnak ,hogy "veszteséggel zárják majd az évet "?
  Rendjén van ez így ?
  Nem hinném!
  És még eztán jönnek majd a sikeres próbapereket követően ,azok a tömeges esetek , amikor "a fagyi visszanyal"!
  Kiváncsi leszek , vajon lesznek-e emiatt,majd öngyilkosságba menekülő bankigazgatók?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H: egyre csökken a cafeteriát nyújtó vállalkozások aránya

Nagymértékben csökkentett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek béren kívüli juttatást… Tovább olvasom