Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

A telefonadó miatt módosítja tarifacsomagjait a Telenor

Az új adóból fakadó többletköltségeknek csak egy része lesz majd érezhető az ügyfelek számára.
A Telenor a telefonadó bevezetése miatt módosítja tarifacsomagjait, az árváltozás július 16-án lép életbe - közölte a mobilszolgáltató pénteken.

A lakossági ügyfelek havidíjai nem változnak, míg a sok hívást bonyolító kis- és középvállalati ügyfelek hívásköltségei nem a használat alapján módosulnak. A változások minden tarifacsomagban érintik az SMS-eket, a mobilinternet díjszabás viszont a telefonadó bevezetése kapcsán nem változik. A közlemény szerint összességében az új adóból fakadó többletköltségeknek csak egy része lesz majd érezhető az ügyfelek számára.

A lakossági számlás ügyfelek havidíja nem változik (kivéve a "Hívás" díjcsomagot használó kisszámú előfizetői kört). Ugyanakkor a számlás előfizetők a telefonszámla végösszegének kismértékű emelkedésére számíthatnak, mivel július 16-tól minden sikeres hívásuk után nettó 1,96 forintnyi kapcsolási díjat fizetnek. A díjtétel független a hívás időtartamától és nem vonatkozik az eddig is díjmentesként hívható számokra, az adományvonalak hívására, valamint a külföldi partnerhálózatokról kezdeményezett roaming-hívásokra. Az SMS-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.

A kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni.

A kis- és középvállalatoknak szóló tarifacsomagoknál a költségnövekedés határozott összegű lesz, és nem a hívások számán vagy hosszán alapul. A Telenor a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. Az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagok esetén nettó 2 forinttal nő. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén a csomagban foglalt percek száma havi ezerre, azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre korlátozódik.

A Telenor Magyarország májusban már jelezte, hogy álláspontja szerint az új adó aránytalan terhet ró a telekommunikációs szolgáltatásokra, ezért az ebből fakadó többletterhet kénytelen lesz díjszabásaiban is érvényesíteni.

A mostani közleményében a társaság hangsúlyozza, hogy az új adó bevezetésével egy percnyi beszélgetés összköltségének már több mint felét az államnak fizetendő díjak, adók és járulékok teszik ki.

Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről; a július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum.

Olvasóink írták

 • 4. X_Y 2012. június 16. 15:21
  „"A vezetékest megtartom ezután is mert az még hadi helyzetben is biztos a mobil meg húzzon el az adózók francos nyugati világába"

  Gratulálok, tovaris, majd akkor koppansz ha tapasztalod hogy a vezetékest is adóztatják. Persze akkor majd áttérsz galambpostára -ha meg azt is megadóztatják, akkor meg kussolhatsz, mert ez a lényeg....

  Persze lehet élni mobil, sőt vezetékes nélkül is, ha telefonálni akarsz keresel egy telefonfülkét...vagy bemész a postára és megrendeled másnapra a hívást.... Kívánom neked öntudatos mobilellenesnek, hogy amikor a kiránduláson a gyerekedet megcsípi egy darázs és fulladozni kezd, akkor te elügethess a 8 km-re levő faluba telefonálni..hogy megrendeld a hullaszállítót mielőtt az erdei vadak kikezdik.

  Az hogy a kormány ilyen trükkökkel akarja betömködni a költségvetésen azokat a tátongó lyukakat amit Kusza Szem hibás gazdaságpolitikája okozott, és ezt pofátlanul ráverik a zemberekre...amilyen birkák vagytok ezt is eltűritek.”
 • 3. tótkomlósi 2012. június 15. 20:31
  „Vállalkozóként én is emelem a tarifáimat, mert sokat kell telefonálni!

  Én is ráverem a kuncsaftjaimra. Ha ezt kell tenni, ezt teszem! Ha más megteheti, akkor én is!”
 • 2. keresztény 2012. június 15. 19:56
  „Szégyenlősen a "nettó" díjakat írja, ami bruttóban jóval magasabb, nincs felső korlát az adót az egekig lehet ketyegtetni, sokan meg fognak lepődni az első számlán az emelés után. Gyanítom az új állami mobil szolgáltató létrehozására lesz fordítva az eddigi telefonok utáni adóztatás. Biztos hogy piacgazdaság van itt és biztos hogy kapitalizmusban élünk??”
 • 1. X_Y 2012. június 15. 19:30
  „1. 9349779 2012.06.15. 18:29

  Korán örülsz....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Surányi György az euró bevezetéséről

Az MNB egykori elnöke szerint már az eurózóna létrehozásakor minden elméleti megalapozottság nélkül határozták meg a belépés feltételeit. Tovább olvasom