Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A térség devizáival együtt mozog a forint

Sem nem gyengült, sem nem erősödött, hanem a térségbeli devizákkal összhangban alakult a forint árfolyama szerdán: az eurót szerdán délután négykor 282,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtt fél tízkor tartott 281,13 forint és a kedd délutáni 283,10 forint után.
Pénteken még 290 forint közelében, hétfőn délelőtt pedig 288 forint környékén járt az euró. Kedden a kormány gazdasági akciótervének parlamenti ismertetése alatt a forint erősödésnek indult. A délelőtt 285-286 forintos euró jegyzés körül ingadozó forint a kora délutáni órákra a 282 körüli tartományba tolódott át. Szerdára virradóra a nemzetközi kereskedelemben 282,50 forint közvetlen környezetében jegyezték az eurót.

A térségbeli devizák befektetői megítélését szerdán javította a magyar és a cseh első negyedévi GDP-növekedési adat, amely mindkét ország esetében a gazdasági fellendülés megindulására utal, igaz, még mindkét ország növekedési üteme elmarad a lényegesen jobb szlovák és lengyel növekedési ütemtől.

A dollárt szerdán délután négykor 235,33 forinton jegyezték 1,2034 dolláros euró jegyzés mellett. Kedden délután a dollár 237,26 forint, az euró 1,1937 dollár volt.

A svájci frankot szerdán délután 205,43 forinton jegyezték a kedd délutáni 205,62 forint után, 100 japán jent pedig 257,44 forinton 259,53 forint után.

Piaci szakértők szerint a forint a kormány akciótervének ismeretében kikerült a reflektorfényből és visszasorolhatott a térségbeli devizák közé. Így már egyedi hátráltató tényezők nélkül követheti a nemzetközi befektetői hangulat általános alakulása által a feltörekvő, kockázatosabb devizák számára kijelölt irányt.

Szerdán ismét erősödött a világgazdasági fellendülés folytatódásába vetett bizalom a nemzetközi piacokon, amit részben az a hír váltott ki, hogy kiszivárogtatott nem hivatalos adatok szerint Kína exportja májusban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

Az euróövezeti pénzügyi stabilitási problémáknak még mindig gazdasági fellendülés-lassító hatást tulajdonítanak a nemzetközi piacokon, de, amint arra a kínai fellendülés jeleire adott reakciókból is következtetni lehet, egyre korlátozottabb mértékben.

A kedvező fordulatot vett befektetői hangulatban az európai tőzsdeindexek is erőteljes emelkedést értek el szerdán, pontot téve a három napig tartó veszteséges szakasz végére, majd az amerikai tőzsdék is lendületes erősödéssel nyitottak.

A potenciálisan negatív hatású tényezők között azonban új kockázatként megjelent Bulgária. Az EU statisztikai hivatala küldöttséget meneszt a "gyanús" bolgár költségvetési adatok auditálására, amint életbe lépnek az Eurostat illetékességi jogkörét kiterjesztő változtatások. Az uniós pénzügyminiszterek kedden döntöttek az Eurostat adatgyűjtési jogosítványainak kiterjesztéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint erősödött kedd estére

Erősödött a forint kedd estére a reggeli euróárfolyamhoz viszonyítva, de gyengült a kedd délutáni… Tovább olvasom