Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A válságban is utazunk és fürdünk

Szeged - A négycsillagos szállodák vonzották a legtöbb vendéget Szegeden az év első 7 hónapjában, s csaknem ötször annyian jöttek Szerbiából, mint 2010-ben. A turisztikai statisztika szerint aki a Dél-Alföldre jön, fürödni akar.
A dél-alföldi régió turisztikai statisztikái kedvező képet mutatnak a januártól októberig tartó időszakról – állítja Gulyás Péter, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága régiós vezetője. A kereskedelmi szálláshelyeken 5 százalékkal több volt a vendég, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a vendégéjszakák száma 6 százalékkal emelkedett. 16 százalékkal több külföldi utazott a Dél-Alföldre, 25 százalékkal gyarapítva a vendégéjszakák számát. A hagyományosan a belföldiek célpontjaként ismert régióban jelenleg 80:20 a bel- és külföldi vendégforgalom aránya.

A külföldiek számán leginkább a Németországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkezők lendítettek. A növekedésben szerepet játszott a puszta újrafelfedezése, a turisztikai beruházások, köztük a fürdők, valamint a gazdasági érdeklődés. A német érdeklődés például egyértelműen a Mercedes Kecske métre településével kapcsolatos, mivel 36 százalékkal több német jött 2011-ben, mint tavaly.

Legjobban a románok szeretnek bennünket

A legtöbb külföldi Romániából érkezett Szegedre, elsősorban a fürdőzés miatt. A második helyen a németek állnak, őket a lengyelek, a szerbek és az osztrákok követték. Mivel az előző év hasonló időszakához képest csaknem ötször annyian foglaltak szobát a megyeszékhely szállóiban, panzióiban, Szeged jövőre vendégcsalogató szerb kampányt szervez.

Gulyás Péter regionális igazgató szerint 2012-ben is sokat várnak a termálvizektől – például a makói és kecskeméti fürdőfejlesztésektől –, s többek között a szegedi, mórahalmi új szálláshely-beruházásoktól.

Utánajártunk annak, mit mutatnak a szegedi statisztikák. Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, még csak a régiós összesítések készültek el, a nagyváros és kistérsége turisztikai adatai mindössze július végéig állnak rendelkezésre.

Az első 7 hónap adatai kedvező képet állítanak ki Szegedről és környékéről: az augusztusi kajak-kenu vb nélküli statisztika például arról tanúskodik, hogy a belföldi vendégforgalom 10 százalékkal, a vendégéjszakák száma több mint 17 százalékkal nőtt. A szállodák kiemelkedő forgalmat produkáltak: a négycsillagosok például vendégszámban 32 százalékos növekedést hoztak. Ács Szilvia hozzátette, hogy ez jórészt a Forrás Hotelnak köszönhető. A szállókban a vendégéjszakák száma is emelkedett 30 százalékkal, ugyanakkor a négycsillagosokban 58 százalékos a növekedés.

Ács Szilvia azt mondta, idén azon fáradoztak, hogy a város, a térség előnyeire hívják fel a leendő vendégek figyelmét. Érezhető volt a szállodák családbarát, árban kedvező csomagjainak hatása, valamint az, hogy a kínálatban megjelent a Napfényfürdő Aquapolis.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forinthiteleseket is menti az eszközkezelő

Egy hete döntött a parlament a Nemzeti Eszközkezelőnek nevezett adósmentő csomagról, a hétvégén pedig újabb megvilágításba került a jelzáloghitelest bérletbe menekítő program. Tovább olvasom