Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A vélt 30 helyett a családok csupán 13 százalékának van devizahitele

A mentőcsomagot a magyarok többsége támogatja, de nem minden áron - 80 százalék megosztaná a terheket. Folyamatos a szezon devizahitelügyben.
Több éve több hullámban tett és tesz kísérleteket a kormányzat a devizahitelesek megmentésére. A jelenlegi törekvések szerint véglegesen lezárul a következő hónapokban az ingatlanfedezettel rendelkező devizahitelek korszaka, a bankszektor és a kormányzat intenzíven dolgozik a megoldáson. A Bankmonitor.hu általános banki kérdéseket középpontba állító kutatásának második része - az elsőt itt olvashatja - is erre a kérdéskörre, napjaink egyik legfrekventáltabb témájára fókuszált. Az augusztus végén készített reprezentatív felmérés két legfontosabb eredménye: egyrészt a mentőcsomagot a magyarok többsége ésszerű keretek között támogatja, és nem „bár mi áron", másrészt az adósmentés költségének viselését a lakosság több mint 80 százaléka megosztott formában tartja célszerűnek. A kutatás külön vizsgálta a jelenleg fizetési nehézséggel bíró jelzáloghitelesek véleményét is.

A magyarok többsége megfontolt döntést vár a devizahiteles mentőcsomag kapcsán, és elsősorban egy az adósok, bankok és állam közötti tehermegosztáson alapuló intézkedést támogatna – derül ki a Bankmonitor.hu új, a Trend International adatfelvételével, 1038 fő megkérdezésével készített reprezentatív felmérésének második részéből. Ugyan a válaszadók túlnyomó többsége támogatja a devizahitelesek bizonyos formában történő megsegítését, a beavatkozás mértékéről már megoszlanak a vélemények. Mindössze 16 százalék azok aránya, akik szerint a devizahiteleket bármi áron meg kell szüntetni, a válaszadók többsége, 53 százaléka szerint viszont ésszerű keretek között kell megtalálni a devizahitelesek megsegítésének módját. A megkérdezettek közel negyede csak a leginkább rászorulóknak nyújtana segítséget, 9 százalék azonban egyáltalán nem tartja szükségesnek a devizahitelesek megsegítését.

A kutatásból kiderül, még a fizetési nehézséggel küzdő adósok többsége sem támogatná a bajba jutottak feltétel nélküli megsegítését: 58 százalékuk csak egy ésszerű keretek között kialakított, vagy éppen a leginkább rászorulókat megcélzó csomagot támogatna.

Ki állja a költségeket?

A mentőcsomagok kapcsán időről időre felmerülő kérdés, hogy ki viselje az ezzel járó költségeket, és hogy milyen mértékű állami szerepvállalásra lenne szükség. A kutatás eredményei alapján a lakosság ezen a téren is mértéktartó. A megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy minden érintettnek, azaz a bankoknak, adósoknak, és az államnak egyaránt ki kell vennie részét a teherviselésből, 20 százalék szerint a terheket a bankoknak és az államnak közösen szükséges viselnie (az adósok nélkül). Mindössze 16 százalék azok aránya, akik minden költséget a bankokra hárítanának, a teljes mértékben állami finanszírozást pedig csak az emberek 1 százaléka támogatná.

– Figyelemre méltó, hogy a jelenleg is fizetési gondokkal küzdők közel fele, 48 százaléka is a bankok, az állam és az adós közötti tehermegoszlást látja indokoltnak, azaz ezen válaszadók saját teherviselésüket is szükségesnek tartják az adósmentésben. További 40 százalék szerint csak a bankszektornak és az államnak kell viselni a költségeket és mindössze egy erős kisebbség, 11 százalék véli úgy, hogy kizárólag a bankoknak kell állnia az adósmentés terheit" – mutatott rá Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Mi a legfontosabb gazdasági cél?

A kutatás második része azt vizsgálta, hogy az emberek számára melyek lennének a legfontosabb gazdaságpolitikai célok, és hogy hol helyezkedik el ebben a rangsorban a devizahitelesek megmentése. A többség szerint a munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek teremtése a fő prioritás, az összes megkérdezett 59 százaléka, a törlesztési gondokkal küzdők 64 százaléka szavazott erre. A válaszadók szerint a devizahitelesek megmentése ennél kevésbé lényeges kormányzati feladat, amely a gazdasági növekedés beindításához és a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez képest is háttérbe szorul. Érdekes módon még a jelenleg fizetési gondokkal küzdők esetében is csak 15 százalék azok aránya, akik az adósmentést tartják a legfontosabb gazdaságpolitikai célnak.

A felmérés egy meglepő adatra is felhívja a figyelmet. A lakosság ma jelentősen túlbecsüli a devizahitelek elterjedtségét: a válaszok alapján a devizahitellel rendelkező családok arányát az emberek 31 százalékra becsülik a valós 13 százalékkal szemben. – Ez különösen annak fényében érdekes, hogy az emberek többsége úgy is a mérsékeltebb, tehermegosztásos mentőcsomagot támogatja, hogy az érintettek számát a valós adat közel háromszorosára becsüli – emelte ki Sándorfi Balázs.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. igazságkereső 2013. október 05. 19:47
  „Bocsi, de igazán nem nehéz rájönni arra, hogy véletlen, rossz elírás! Október 4-ről van szó, de az interneten is olvasható.Elnézést, de szerintem a hivatkozott cikk tartalma a lényeg, mintsem a tévedésből elírt hónap neve!!”
 • 28. queenmargareth1 2013. október 05. 18:20
  „27, ja igen.
  vagy ft hitelesítsék át...akkor sem lesz olcsóbb sokkal.de igazságosabb.”
 • 27. mivan? 2013. október 05. 17:28
  „Elmondom az én mentőcsomagomat. Árverezze el a bank az összes sz..t. Legyen az Ő gondjuk ez. Az emberek meg menjenek állami bérlakásba. vagy az állam vegye át az ingatlanokat és adja vissza bérbe. Már régen megcsinálhatták volna. Aki meg TV-t meg autót vett az így járt.”
 • 26. Qllancs 2013. október 05. 16:03
  „Hitelt felvenni NEM volt kötelező ! Én nem sajnálom őket ! Volt lakása..de neki nagy, emeletes ház kell..2 személynek ..MINEK ??? Volt autója 5-6 éves..de neki O km, es szalon autó kellett. Minek ?? Most sokan bajban vannak. 10 ismerős közzül 6 bebukott. Adták a hitelt..semmi munkaviszony..havi fizu igazolás NÉLKÜL ! Sőt az ügynökök házhoz mentek !! Mindenkinek osztották a sok milliót !Volt aki 3X 4 X is ment üdülni ! v. csak azért vett fel..mert a szomszéd is vett új dolgokat ! Volt olyan is aki csak meggazdagodott a hitelből ! Mert a hitel kb. 2-3 5 os volt..míg a betét 9--11 % os. Felvette a többtízmilliót..betette kamatoztatni. Volt aki évente százezreket kaszált..az elején !pl. a politikusok !
  Most meg rinyálnak ? nem tudom őket sajnálni !
  Felelőtlen, meggondolatlan emberek ! Az én adómból NE segítsék meg őket.Én nem vettem fel 1 chf sem !”
 • 25. hecsedli 2013. október 05. 14:14
  „7. Roland1000 2013.10.04. 19:22
  Ahogy mondod aki figyelt és tájékozódott nem ment bele,de az ilyen akciók nem is azokat célozza meg akik nyitott szemmel járnak.Pont ezért kellett volna anno a hivatalos szerveknek megakadályozni a bankok részéről az emberek bepalizását,más országokhoz hasonlóan.”
 • 24. rózsakert 2013. október 05. 13:15
  „16. guszi75 2013.10.04. 22:08

  Nos- valami nagyon sántít.

  Nekem anno , ott, 2002 és 2010 között 4 azaz NÉGY darab hitelem volt , választhattam ft-euró-chf és yen hitelek között......TERMÉSZETESEN MEGFELELŐ VALÓS FEDEZET ÉS JÖVEDELEM MELLETT !!!
  ÉS TÖBB BANKNÁL IS MEGFORDULVA !!!”
 • 23. queenmargareth1 2013. október 05. 12:26
  „22 guszi Kedves, akkor mire vettétek fel a nagyobb reszkírt? És miért nagy összeget?Mert csak hitelből akkor sem vehettél lakást a semmire. Egyedül az OTP-nél lehetett bármilyen kis összegnél forinthitelt felvenni.”
 • 22. guszi75 2013. október 05. 12:20
  „Kedves 18. queenmargareth1 2013.10.05. 07:45!

  Nem jól tudod, nem te voltál ott anno. Két lehetőségünk volt akkor. Frank vagy euro. Elhiheted, ha forint is lehetett volna, azt választjuk.”
 • 21. rózsakert 2013. október 05. 11:14
  „17. veszettmajom 2013.10.05. 02:11

  DE MÉGIS CSAK ALÁÍRTÁK--- a törvény is kimondja--- A TÖRVÉNY NEM ISMERETE NEM MENTESÍT ALÓLA !

  Azért vette fel mindenki , mert majdnem fele volt a havi részlete,mint a ft hitelnek, kár ezt szépítgetni, EZ AZ IGAZSÁG !

  KÉRETIK AZ SNB-T BEPERELNI , VAGY MAI ÁRFOLYAMON ÁTVÁLTANI FT-RA ,AMELYNEK KAMATA A QE BEFEJEZÉSE UTÁN ISMÉT A MAI KAMAT DUPLÁJA LESZ-----ezért is butaság KAMUNÉNI tanácsa-mert most a devizák jóval fentebb vannak, persze pár nap vagy hét és 10%-kal még feljebb lesznek !

  USÁ-ban megegyeznek, dollár kilő, ft meg beesik.”
 • 20. szpalika 2013. október 05. 09:09
  „A gond az, hogy az akkori kamatok csak a frank miatt voltak akkorák..
  Átváltás és ne járjanak jobban, mint a ft hitelesek -> minden bank adott ft hitelt is abban az időszakban, csak kevesebbet. Át lehetne számolni a legközelebbi ft hitel kamataival az eredeti ft összeg hitelt - ez alapján nincs trükközés, hiszen létező számok alapján történne az átváltás, és ft-os hitelként vinni tovább. Ezen valószínűleg bukna a bank, hiszen így vagy úgy, de CHF volt mögötte, bukna az adós, mert nagy valószínűséggel még fizetnie kellene különbözetet az eddigi törlesztőkre, és nem, vagy csak alig lenne kisebb a törlesztőrészlete, mivel mostanában érte utol a deviza hitel törlesztője a ft-ost. Ez viszont egy abszolút összhangban levő megoldási javaslat az elvekkel, de gondolom, hogy minden félnek vállalhatatlan.”
 • 19. KamuNeni 2013. október 05. 08:33
  „Nem kell ott tobb hullam a megmentesukre. Atvaltani azonnal forintra es kesz. Vissza allitani az akkor kamatot mint mikor felvettek es kesz. Ez a ket hullam kell csak de az is egyszerre. Egybol megszunik a bajuk a deviza hiteleseknek.

  Magyarorszagon forint van es nem frank meg dollar. Aki ezt nem latja be ki kell rugni a poziciojabol ha olyanba van ahol esetleg ilyesfajta dontest tud hozni. A bankokat meg vagy megbuntetni az elmult uzsora kamatok osszegere vagy fizessek vissza akiktol elcsaltak. Veget vetne ennek a crkusznak egyszer es mindenkorra.

  Majomkodni itt vele mikor minenki tudja hogy csalas.”
 • 18. queenmargareth1 2013. október 05. 07:45
  „16. guszi75 2013.10.04. 22:08 az nem igaz, hogy ft hitelre nem voltatok jók!akkor hogy tehette meg az ismerősöm anno nettó 60 ezerből???nem volt mire terhelni sem!!!
  én mondom én a 24 ezerre sem kaptam volna deviza hitelt!!!nincs is lakásom, de nem is vagyok csődben!”
 • 17. veszettmajom 2013. október 05. 02:11
  „A devizahiteles trágyás talicska az évek folyamán megtelt.A tartalma most folyik szerte szét, és maga alá fogja temetni mindazokat a politikusokat, bankárokat ,közjegyzőket stb akik részt vettek ennek a hatalmas csalásnak a kidolgozásában és végrehajtásában. Az egész hitelezési folyamat mind a 2 nagy párt és a pszáf tudtával és beleegyezésével történt ,azzal a céllal hogy minél több embert kisemmizzenek és adósrabszolgát csináljanak belőlük. A kisemmizésből hatalmas vagyonokhoz jutottak/jutnak a végrehajtók, ügyvédek ,közjegyzők.
  Itt mindenki tudja már hogy valami nincs rendben a devizahiteles szerződésekkel.Több sebből véreznek. A szellem kiszabadult a palackból és már nem lehet visszatenni.
  Egy kis olvasni való:
  http://kaslerarpad.hu/?p=4827”
 • 16. guszi75 2013. október 04. 22:08
  „Nagyon sokan nincsennek tisztában pár dologgal. Sajnos sok esetben szembesültünk anno mi is azzal, hogy forint hitelre nem voltunk elég jók- a bank szerint- de devizára igen!!! Igazán ezt akkor nem nagyon értettük, de örültünk, hogy meg tudjuk venni a NEM KACSALÁBON FORGÓ házikónkat és önálló saját lakással tudjuk az életünket élni. Itt jelzem mégegyszer, hogy NEM MI VÁLASZTOTTUK ezt a hitelformát. Nem volt választásunk!! Vagy ez, vagy semmi. Mi azóta is fizetjük a magas részleteket, nem az mellett voksolunk, hogy ne kelljen a hitelt visszafizetni, mert tudtuk mire vállalloztunk, de nem kaptuk meg a devzahitelhez a kellő felvilágosítást. Szóval sokan csak azt szeretnénk, hogy ne a felvett kölcsönünk 2-3 szorosát kelljen visszafizetnünk, mert az nem fer. Hanem azt, ami tényleg jogos.”
 • 15. Ebgondolat 2013. október 04. 21:24
  „A politikánál már csak a devizahiteleseket unom jobban!
  Aki csak a "mának" élt, nagyobb számú "ruhában" akart járni, mint amit az életkörülményei megengedtek, nem érdekelte, mi történik 10-20 év alatt, az magára vessen! A bankok rablógazdálkodásását ugyan helyre tenném, de ez a maximum, amit a devizahitelesek megérdemelnek!”
 • 14. Gy21 2013. október 04. 20:52
  „Miért is kellene megszüntetni? Jaaaaaaaa, mert nem úgy alakult a helyzet............aha.......hogy vissza kellene fizetni? Na ez itt a baj.......sok zseni van itt az országban, a matek nem megy, csak a mának élnek egyesek, oszt majd lösz valami....”
 • 13. Power 2013. október 04. 20:25
  „A devizahiteles 2005-ben nem tudta, hogy 1980-ban a svájci frank árfolyama 20 Ft volt, 1990-ben 46 Ft, 2000-ben 160 Ft ? Nem tudta, hogy 1980-2000 között - 20 év alatt - 8-szorosára növekedett a CHF árfolyama?
  A parlamenti képviselők több mint fele devizahiteles: http://gazdasagiradio.hu/cikk/66940/
  Érthetetlen, hogy a polgármesterek, önkormányzati képviselők is az árfolyamkockázatos devizahiteleket preferálták.”
 • 12. queenmargareth1 2013. október 04. 20:15
  „4. hecsedli 2013.10.04. 18:57

  3. queenmargareth1 2013.10.04. 18:39
  Margit drága ,a maga kedves főnökei engedték meg hogy a bankok bepalizzák az embereket,<moderálva>!

  Vigyázzon kedves, mert így járhat:http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/lovoldozes_a_capitoliumnal_a_34_eves_no_azt_kepzelte_obama_megfigyelteti_ot/2352379/”
 • 11. vélemény 2013. október 04. 20:02
  „A legfelelőtlenebbeknek van 3-4 is. (ház, 2 autó stb.)
  Így jött ki a 30%.”
 • 10. vélemény 2013. október 04. 19:58
  „1. igazságkereső
  ... aki teheti olvassa el a Magyar Hírlap 2013. november 4.-diki ...
  - Aki nem időutazó az majd egy hónap múlva. :)”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az érdeklődés a Diákhitel2 iránt

Október elejéig 4148 kérelmező Diákhitel1 és 4321 hallgató Diákhitel2 igénylését hagyták jóvá. Tovább olvasom