Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A világ 10 legkockázatosabb államadósa - Magyarország 9. a listán

Hazánk először 2010 utolsó negyedévben szerepelt a tíz legkockázatosabb szuverén adós listáján.
A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden ismertetett negyedéves összesítése szerint. A cég legújabb globális kockázati listáját változatlanul Görögország vezeti, és a felső tízes mezőnyben van Magyarország is.

A CMA DataVision évzáró listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország mögött a második helyen továbbra is az ugyancsak euróövezeti tag Portugália áll.

Adóskockázati szempontból mindkét valutauniós tagállam megelőzi a harmadik helyre került Pakisztánt, a negyedik helyen álló Venezuelát és az ötödik legkockázatosabb szuverén adósnak minősülő Argentínát is.

Ezután Írország, Ukrajna és Egyiptom következik, majd - a kilencedik helyen - Magyarország, amely így ugyanarra a helyre került, amelyet a CMA előző, tavalyi harmadik negyedévi listáján is elfoglalt.

A legkockázatosabb tízes mezőnyt Olaszországgal zárja.

Magyarország először 2010 utolsó negyedévben szerepelt - akkori CDS-árazása alapján - a tíz legkockázatosabb szuverén adós listáján, amelyről a tavalyi első negyedéves CMA-összesítésben lekerült, majd a tavalyi harmadik negyedévi összesítésben ismét visszakerült, és a 2011-es kereskedési évet záró lista alapján továbbra is ebben a csoportban van.

Magyarország a kedden Londonban ismertetett lista összeállításához figyelembe vett decemberi utolsó zárószint szerint 610,6 bázispontos CDS-középárfolyammal szerepel a legkockázatosabb tíz államadós csoportjában, ám azóta komoly kilengések voltak a magyar államadósság-törlesztési kockázat megítélésében a londoni piacon. Az idei első kereskedési héten mértek 750 bázispont - vagyis tízmillió euró értékű ötéves magyar kormánykötvényre 750 ezer euró - feletti rekord CDS-díjszabásokat is az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos piaci aggodalmak miatt, de azóta ismét jóval a 700 bázispontos határ alá csökkent a magyar CDS-kontraktusok árfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A CMA a tavalyi utolsó negyedévről összeállított, kedden Londonban ismertetett elemzésében úgy fogalmazott, hogy a magyar CDS-kontraktusok díjszabásának "nem tettek jót" a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország között a jegybankreform kérdésében felmerült nézeteltérések. Az elemzés megemlíti, hogy december végén a Standard Ú Poorís hitelminősítő a befektetési ajánlású szint alá sorolta vissza a magyar államadós-besorolásokat.

A cég kimutatása szerint a magyar szuverén törlesztéskockázati tranzakciók árazása a negyedév során 18 százalékkal emelkedett, miközben a felzárkózó európai térség egészében a CDS-kontraktusok átlagosan 10 százalékkal drágultak, ugyanannyival, mint Nyugat-Európában.

A térségben mindazonáltal Szlovénia teljesített e mérce alapján a legrosszabbul 2011 utolsó három hónapjában. A szlovén CDS-középárfolyamok ugyanis 46 százalékkal emelkedtek, miután a Moodyís Investors Service december végén leminősítette a szlovén államadós-besorolást, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings negatív felülvizsgálat alá vette Szlovénia osztályzatait.

A teljes globális mezőnyben a legrosszabb teljesítményt a törlesztéskockázati biztosítási kontraktusok árazásának változása alapján Görögország nyújtotta, amelynek CDS-díjszabásai a tavalyi utolsó negyedévben 56,8 százalékkal 8453,8 bázispontra emelkedtek.

Ez világrekord CDS-árazás bármely szuverén adós esetében, és a CMA kockázatszámítási modellje alapján a piac a tavalyi év végén 93,8 százalékos halmozott valószínűséggel árazta a görög törlesztési leállást az irányadó ötéves távlatban.

A görög szuverén törlesztéskockázati árazások kirívó mivoltát mutatja, hogy a legkockázatosabb tízes csoport második helyén álló Portugália CDS-középárfolyamai 1153,7 bázisponton zárták a tavalyi évet, 7300 bázisponttal a görög szint alatt.

A világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, mindössze 44,6 bázispontos évzáró CDS-díjszabással, utána az Egyesült Államok és Svájc következik, 49,6, illetve 67,9 bázisponttal.

Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svédország, Finnország, Ausztrália, Hongkong, Új-Zéland, Nagy-Britannia és Németország.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Casablanca 2012. január 11. 14:47
  „Ezt a listát éppen azok a külföldi fejek állítják össze, akik orrba-szájba pocskondiázzák az országunkat!

  Mindenki maga dönti el, hogy elhiszi-e avagy sem...”
 • 25. mivaan? 2012. január 11. 09:52
  „Jozko! Hogy mennyire egyetértek veled!!
  Racoon! Ingyen nem kapunk semmit, az biztos.. de földet, vizet adni nem lenne okos.. másunk sincs.”
 • 24. Racoon 2012. január 10. 20:50
  „Nem védem Orbánt, sőt! De az előző két ciklusban az MSZP minden lehetséges IMF hitelt felvett, amit nem gazdaság élénkítésre, hanem jóléti intézkedésekre fordított. Most se pénz, se jólét, se gazdaság. És vehetjük fel az újabb hitelt, amit kamatos kamatokkal és egyéb szigorú feltételek mellett fizethetünk vissza. Talán majd fel kell ajánlanunk az állami földterületeket, vízkészletet, infrastruktúrákat.”
 • 23. Zsoltee0716 2012. január 10. 17:25
  „Melyik van a legutolsó helyen?

  Izrael?”
 • 22. deszkás 2012. január 10. 15:25
  „RÁÉRŐ! Megkövetlek igazad van a 30-as táblát illetően a "Makai" úton,mert az utat se jól irtam.”
 • 21. Monthechristo 2012. január 10. 14:54
  „Akkor van hová fejlődnünk::)))))))))))”
 • 20. Egyolvasó 2012. január 10. 14:20
  „Izlandon a parlament 2009. július 16-án döntött szűk többséggel a csatlakozási kérelem benyújtásáról, amelyre július 27-én kerülhet sor. A csatlakozási tárgyalások ezt követően 2010 februárjában kezdődhetnek meg, majd egy 2011 végi vagy 2012 eleji népszavazást követően az ország reálisan nézve 2013-ra válhat az unió tagjává.”
 • 19. Queenmargareth 2012. január 10. 13:23
  „hülye vagyok, Hongkong az állam?”
 • 18. fer981 2012. január 10. 12:54
  „Köszönjük, Viktor Vezírünknek, meg a többi nagy tudásúnak, akik körülötte sündörögnek, a hatalom mámorában: azé, lejjebb adta , na nem az az arcot, hanem az engedményeket, már mindegy, csak állapodjunk meg alapon: mindenki tudta, hogy ez lesz a vége, csak előtte még Viktorunk, legagyiztatta az országot: nem sokára eltávozik, mert muszály neki, oszt hozzá kedvező fordulat áll be, szálykaratézhat, mondhat nagy bölcsességeket, amit nem ő talált ki, és derülhetünk nagyokat, hogy a Mi Viktorunk, milyen okos, és meg mondja a frankót, és milyen igaza van, de soha ne kerüljön ilyen pozicióba:”
 • 17. h65535 2012. január 10. 12:45
  „új magyarország:

  http://vastagbor.blog.hu/2012/01/10/vilagcsucs_csak_a_valasztok_35_at_kurtak_at?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_01_10&utm_campaign=index

  Ilyenkor csak annyit kérdezek, hogy kinek a qrva anyját?”
 • 16. jozko 2012. január 10. 12:28
  „Hol van már a szép világ -
  amikor gyakorlatilag kockázat nélkül lehetett Magyarországon felvásárolni az elkótyavetyélt állami és vállalati vagyont-utána gyakorlatilag adómentesen befektetni - majd gond nélkül kisíbolni a hasznot,
  hitelekkel térdre kényszeríteni gazdaságot és a lakosságot!

  Kellett hozzá egy kis pénzmag - semmi túlzás!- olajszőkítés, feltupírozott háborús helyzet, embargó:
  tiszta haszon!
  Ha valami mégis bukott: az állam konszolidálta, kifizette a veszteséget.
  Félreértés ne essék, nem csak a külföldi karvalytőke fosztogatott itt,
  görcsöt kapott itt jópár honfitársunk keze is!

  Néhány, hazaárulással is felérő akció a korrupt politikai és gazdasági vezetők részéről-
  és a kádári rendszerben öntudatot -mást se...- szerzett nép eufóriája a szabadságról, szabad vállalkozásról...
  ez a mutatvány most megbukott.
  A gazemberek zöme lelépett, meglapult, de szinte biztos, hogy kimenekítette a szajrét-
  viszont a "hivatalos" hiteleket és az "álom díját", amelynek ellenébengazdagnak álmodhatta magát pár millió koldusszegény ember - most vissza kell/ene...fizetni.
  A kassza gyakorlatilag üres.

  Vetőmagot talán kapunk még - viszont abból nem süthetünk kenyeret, nem élhetjük fel!
  És még mielőtt egy szemet is elvetnénk: ki kell pusztítíni a férgeket a talajból!
  Utána pedig vigyázni, ha lábrakap a termés-és könyörtelenül távol tartani a tolvajokat!
  Józan paraszti ésszel gondolkodva ez a teendőnk.
  Betakarítás után -és adja Isten, hogy legyen-a termés egy részét adósságszolgálatra kell fordítanunk-
  egy részét ismét vetőmagnak kell félretenni- és csak egy részét élhetjük fel!
  Azt is főleg azok, akik dolgoznak érte!

  Ezt megszervezni, felügyelni - ennyi a Kormány dolga.
  Nem kevés, remélem meg tudják csinálni!
  Ha nem - koldusbotra jutunk...már aki csak a munkájából remélhet megélhetést!
  Viszont jó lesz nem elfelejteni, hogy Lehel kürtjét őrzik még valahol!”
 • 15. ráérő 2012. január 10. 12:10
  „3. deszkás 2012.01.10. 08:31

  ." Az adósság elengedését már felkinálták Antall miniszterelnök úrnak anno de miért miért nem még csak hir formájában sem létezett..."
  Egyetlen mondattal válaszolt: "
  " az adosság elengedése vagy átütemezése rontaná hazánk nemzetközi megitélését.."
  Ha tudná akkor mekkorát tévedett és hová jutottunk......”
 • 14. Együgyű 2012. január 10. 12:08
  „Csak az elmúlt nyolc év tehet mindenről! Éjt nappallá téve értetek dolgoztunk! Ti hálátlanok! Mi betartottuk, amit a választáskor ígértük nektek! Örülni kellene a szabadságharcot folytató hazánk létezésének is! Az országgyűlésben gürizünk értetek! Nektek is cirkusz és kenyér kell?”
 • 13. Mil 2012. január 10. 12:06
  „11. Apátfalvi** 2012.01.10. 11:47

  Amit leírsz, az Esztergomban már félig-meddig realitás. Leállt a tömegközlekedés, a közvilágítás, szemetesk az utcák. Ha Orbán sokat arcoskodik-makacskodik, akkor egész Mo egy nagy Esztergom lehet..”
 • 12. Mignon 2012. január 10. 12:01
  „Izland köszöni szepen, jol van.

  Nem is EU tagallam, mint Liechtenstein sem, de ök is jol vannak...!”
 • 11. Apátfalvi** 2012. január 10. 11:47
  „Amúgy érdekes, hogy nálunk erősebb gazdasággal és életszínvonallal rendelkező országok vannak előttünk...

  Én nem mondom, hogy ez a dolog egy vállrándítással elintézhető, mert persze komolyan oda kell rá figyelni, de azért ezen lista alapján talán kijelenthető, hogy bizonyos rettegő "szakértők" víziói sötétbe borult városokról, meg fosztogató bandákról talán enyhén túloznak... Jó hogy már nem Az út c. posztapokaliptikus filmből vett részletek felhasználásával állít össze egy kampányfilmet az mszp... :D

  Különben meg én is csatlakozom az előbb feltett kérdéshez: Mi van mostanság Izlanddal?”
 • 10. TheAZ 2012. január 10. 11:36
  „1700 milliárdos mínuszban zárt az állam 2011-ben.
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/09/aht_2011/

  "A pénzforgalmi szemléletű GDP-arányos deficit tavaly nagyjából 6,2 százalék volt."”
 • 9. igazságkereső 2012. január 10. 11:05
  „Igen, és az is marad mindaddig, amíg szándékosan tesznek fizetésképtelenné államokat és azon belül azok polgárait! Nem kellene talán "feltalálni a spanyol viaszt", hanem a tisztességes pénzügyi élethez kellene visszatérni mindazoknak akik ezt az egész pénzügyi őrületet szervezik és mozgatják! Mert ugye azt már mindenki tudja, hogy már nem függ össze semmik semmivel, ami a virtuális "árfolyammozgásokat" illeti!!”
 • 8. Kazikázmér 2012. január 10. 10:32
  „Na jó! Kezdjünk tiszta lappal! Egy katonatiszt a régi rendszerben is csak új hitelből fizetett! Most meg felejtsük el a dolgot, fogjuk rá a nyuszira, adjuk át azok nevét a pénzügyi világnak akik felvették ezt a hitelt, és hajtsák be rajtuk! Milyen egyszerű lenne nem?”
 • 7. Larsson 2012. január 10. 09:19
  „Cél az első hely! :(((”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint: 316 körül az euró

A forint árfolyama hétfőn kora este gyengült a délutáni euró és svájci frank jegyzésekhez képest. Tovább olvasom