Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A Világbank szerint az idén csökken, jövőre nő a magyar GDP

A Világbank szerint az idén 0,4 százalékkal csökken a magyar bruttó hazai termék (GDP), jövőre azonban már 1,5 százalékkal nő a gazdaság a tavalyi 1,7 százalékos bővülés után.
A Világbank szerint az Európai Unió keleti tagországainak idei átlagos gazdasági növekedése feleződik tavalyhoz képest az euróövezeti adósságválság, valamint a globális gazdaságnövekedés lassulása miatt, jövőre azonban élénkülés várható a régióban.

A nemzetközi pénzintézet szerint az EU11-ben (Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia és a jövő év közepétől EU-tag Horvátország) az idén 1,5 százalék lesz az átlagos gazdasági növekedés a tavalyi 3,1 százalék után, jövőre viszont 2,5 százalék lehet a bővülés.

A Világbank számításai szerint Magyarországon 0,4 százalékkal, Horvátországban 1 százalékkal, Szlovéniában 1,2 százalékkal zsugorodik a gazdaság idén. Csehországban stagnálást vár a pénzintézet. A legnagyobb térségbeli növekedés Lengyelországban lesz, 2,9 százalék.

Jövőre már mind a 11 országban nő a gazdaság. A Világbank előrejelzése szerint Magyarországon a GDP 1,5 százalékkal bővül (a kormány a költségvetésben 1,6 százalékkal számol). A legnagyobb gazdasági növekedés Litvániában várható 3,5 százalékkal 2013-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU bírósága jóváhagyta, megbírságolják a Microsoftot

Az EU bírósága jóváhagyta azt a 2004-es határozatot, amelybena megbírságolták a Microsoftot. Tovább olvasom