Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A zöld gazdaság lehet a kiút a szegénységből

Az ILO szerint a zöld gazdaságra való áttérés 60 millió új munkahelyet is teremthet világszerte.
A zöld gazdaságra áttérés 15 és 60 millió közötti új állást teremthet világszerte a következő két évtizedben, és dolgozók tízmilliói számára jelenthet kiutat a szegénységből.

Ezt állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb jelentésében, amely a szervezet Zöld munkahelyek programjának (Green Jobs Initiative) irányításával készült.

Az ILO MTI-hez eljuttatott elemzése szerint a jelentés azt vizsgálja, milyen hatással lehet a gazdaság zöldítése a foglalkoztatásra, a jövedelmekre és általában a fenntartható fejlődésre.

A globális munkaerő legalább felét - vagyis 1,5 milliárd embert - érinti a zöld gazdaságra átállás - hangsúlyozza a munkaügyi szervezet. Kifejti, hogy miközben a változásokat a gazdaság minden területén érzékelni lehet majd, várhatóan nyolc kulcsfontosságú ágazat - így a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halászat, az energiaipar, az erőforrás-igényes gyártóipar, az újrahasznosítás, az építőipar és a közlekedés - kap központi szerepet, és leginkább ezeket érintik az átalakulások.

Az ILO felhívja a figyelmet arra, hogy eddig is több tízmillió munkahelyet teremtett ez az átalakulás. A megújuló energia-szektor például közel ötmillió embert foglalkoztat, miután itt 2006 és 2010 között több mint kétszeresére nőtt a munkahelyek száma. Az energiahatékonyság a zöld munkahelyek másik fontos forrása, főként az építőiparban, a gazdasági válság által legkeményebben sújtott ágazatban.

Az Egyesült Államokban hárommillió embert foglalkoztatnak a környezetvédelemmel kapcsolatos áruk és szolgáltatások ágazatában. Spanyolországban mára több mint három és fél millióra nőtt az állások száma ebben a szektorban.

A nettó foglalkoztatás-növekedés mértéke a teljes foglalkoztatás mintegy 0,5-2 százalékát érheti el az ILO szerint. A feltörekvő gazdaságokban és a fejlődő országokban a növekedés valószínűleg magasabb lesz, mint a fejlett országokban, mivel az előbbiek az elavult erőforrás-igényes infrastruktúra átalakítása helyett egyenesen a zöld technológiát alkalmazhatják. Brazíliában már közel hárommillió új munkahely jött létre, amely a teljes legális foglalkoztatás mintegy 7 százalékát jelenti.

A jelentés szerint csak az Európai Unióban 14,6 millió olyan munkahely van, amelyek közvetlenül vagy közvetett módon a biodiverzitás védelmét, valamint a természeti erőforrások és az erdők helyreállítását szolgálják.

A nők a zöldebb és társadalmilag befogadóbb gazdaság elsőszámú nyertesei között lehetnek. Könnyebben hozzáférhetnek majd a munkalehetőségekhez (például a megújuló energia terén) és a magasabb jövedelmekhez (főként a mezőgazdaságban), valamint lehetővé válik a foglalkoztatásuk törvényessé tétele (a 15-20 millió újrahasznosításban működő dolgozó körében) - állapította meg az ILO.

A fejlett ipari országokban a munkaerőnek csupán 8-12 százalékát alkalmazzák abban a 10-15 iparágban, amelyek a szén-dioxid kibocsátás 70-80 százalékáért felelősek. Ezeknek az embereknek valószínűleg csak a töredéke veszíti el az állását, ha elfogadják a meglévő vállalatok kizöldítését és a foglalkoztatás előmozdítását célzó politikákat - véli az ILO.

A Zöld munkahelyek program az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP), az ILO, a Munkaadók Nemzetközi Szervezete (IOE) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) partnerségén alapul. A programot azért indították el, hogy előmozdítsák a lehetőségeket, az egyenlőséget és az igazságos átmenetet, hogy mobilizálják a kormányokat, a munkaadókat és a dolgozókat, és részt vegyenek a - zöld munkahelyeket és mindenki számára tisztességes munkát biztosító zöld gazdasághoz vezető - párbeszédben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztja a tőzsdei kibocsátást a Forma-1

Bernie Ecclestone a tőkepiaci bizonytalanságokkal indokolta a döntést. Tovább olvasom