Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Ado.hu: hatékonyabbak lesznek a vagyonosodási vizsgálatok

Az adóhatóság revizorai júliustól gyakorlatilag azonnal megkapják a vizsgált személy banki adatait, ami nagyban gyorsítja a vagyonosodási vizsgálatokat, pedig a NAV eddig sem tétlenkedett, tavaly kétszer annyi vizsgálatot vitt végig, mint egy évvel korábban - írja az ado.hu.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012-ben 2029 vagyongyarapodással összefüggő vizsgálatot végzett, közel kétszeresét az előző évinek (1082). A revíziók 78 százaléka (1578) zárult megállapítással. A vizsgálatok során 20,6 milliárd forint nettó adókülönbözet tártak fel, amely 89 százalékkal több az előző évinél, az átlagos nettó adókülönbözet 10,2 millió forint volt, lényegében megegyezik az előző évivel - ismerteti az Adó Online.

A NAV tájékoztatása szerint a vagyongyarapodási vizsgálatok általánosságban gazdasági társaságoknál végzett vizsgálatok során feltárt adatok, közérdekű bejelentések és társhatósági megkeresések alapján indultak.

Kocsis Zoltán, a Vilmányi és Társa Ügyvédi Iroda közgazdásza a portálnak elmondta, hogy a revizorok gyakran nem is a személyi jövedelemadót kezdik el firtatni, hanem csak egyes adókötelezettségre írnak ki vizsgálatot, és ha úgy látják, gond van, akkor utólag kezdik vizsgálni a bevallásokat. A másik gyakorlat, amikor először a vállalkozás kap adóellenőrzést, amelynek során az iratok között bekérik a tagi kölcsön nyilvántartást, és az alapján indul a vagyonosodási vizsgálat. Ezen túl, ha a revizorok látják, hogy egy adózó beírja tagi kölcsönét a rövid lejáratú kötelezettségek közé a bevallásba, vagy feltünteti beszámolójában, az is kiindulási pont.

A revizorok elsődlegesen az adóbevallást vizsgálják, de hozzáférnek az ingatlan-nyilvántartáshoz, gépjármű-nyilvántartáshoz, és ha esetleg ajándékozás történt, akkor a vagyonszerzési illetékek adatai is az adóhivatalhoz futnak be. Júliustól pedig az adóellenőrök szinte azonnal, elektronikusan is megkaphatják a banki adatokat, míg erre eddig akár fél évet is várniuk kellett.

A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallás utólagos ellenőrzésére, így elsősorban a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál. Az adóhivatal ennek során napi szintre lebontva, vagyonmérleget felállítva veti össze az adózó bevallásait a kiadásaival. A forráshiányt leginkább ingatlanok, gépjárművek adásvétele idézi elő.

Az adózók a vizsgálat során gyakran hivatkoznak arra, hogy kölcsön kapták a pénzt, ilyenkor azonban a hatóság azt is megnézi, hogy a másik fél adhatott-e kölcsön. Ajándékra hivatkozni csak akkor lehet, ha ezt bejelentették, illetékmentesen pedig csak egyenes ági leszármazottak ajándékozhatnak. Továbbra is "népszerű" igazolási kísérlet a menyasszonytáncból szerzett bevétel.

A gazdasági társaságokból történő vagyonkimentéshez kapcsolódóan jellemző, hogy a tagok a cégben fennálló tulajdoni részesedésüket más, gyakran külföldi állampolgárságú személyekre ruházzák át, általában jelentős adó-, illetve egyéb köztartozást felhalmozva.

Az ügyvédi iroda közgazdásza felhívta a figyelmet arra, hogy a bizonyítási teher először az adóhivatalnál van. Ennek a közhiteles nyilvántartások és az adózó nyilatkozatai alapján felállított vagyonmérleggel tesznek eleget.

Ha a napi szintre lebontott mérlegben van olyan időszak, amikor a "zsebben" lévő pénz nem nyújt fedezetet a kiadásokra, akkor a bizonyítási teher a speciális becslési eljárás szerint megfordul, és az adózónak kell meggyőzően bemutatnia, hogy miből vásárolta az adott vagyontárgyakat, miből fizetett be a bankszámlájára, vagy miből adott kölcsönt cégének.

Az elévülésről érdemes tudni, hogy egy cselekmény a bevallás évének utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amely bizonyos esetben meghosszabbodhat, ami így a tényleges tevékenységhez képest plusz egy évet jelent (egy 2008. március 8-i ingatlanvásárlás 2014. december 31-én fog elévülni).

Bizonytalan helyzetben az önrevízió is megoldás lehet, ezt azonban a vagyonosodási vizsgálat megindulása után már nem lehet megtenni. Az adóhivatali levelek át nem vétele az adóellenőrzés megindulását és lefolytatását nem akadályozza - figyelmeztet a szakértő. Ha azonban valaki amiatt fél, hogy valamit korábban nem megfelelően vallott be, akkor érdemes egy adószakértővel megvizsgáltatni a helyzetet, és azután esetlegesen végrehajtani az önellenőrzést.

Az ügyvédi iroda tapasztalatai szerint már kialakult a vagyonosodási vizsgálatok gyakorlata, és meg lehetett ismerni az adóhatóság elvárásait. Ha valaki ellen ilyen eljárás indul, akkor mindenképpen javasolják, hogy forduljanak a területen járatos jogi szakértőhöz.

Ha valaki úgy érzi, jóhiszeműen járt el, és úgy gondolja, hogy minden adót megfizetett, akkor is érdemes szakértő ügyvédhez fordulni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte mindig van olyan tétel, amiről az adózó elfeledkezett. Az adóhivatalban a vizsgálat alá vont adózók lehetőleg jogi képviselőjükkel együtt jelenjenek meg - tanácsolja a szakértő.

Olvasóink írták

 • 12. mihaly-1 2013. június 10. 22:06
  „Korrupt ügyvédeket is illene ellenőrizni akiknek semmi sem elég, a kerékpár orgazdákat akiket a körzeti rendőrök figyelmen kívül hagynak. pedig minden héten másik kerékpárral nevetnek a körzeti rendőrök szemébe és nem látnak ebben semmi különöset? Vannak ügyvédek akiket a kamerák zavarják és egyből Dr. Péterfalvi Atillához fordulnak, mert sérti a bűnözök személyes Információszabadságt!”
 • 11. kalkutta 2013. június 10. 22:03
  „Ez megint csak ránk fog vonatkozni, rájuk nem. Pedig ott lenne a keresnivaló.

  Vajon a hivatalnokok és politikusok is emberként kezdték valaha?”
 • 10. ceruza2012 2013. június 10. 21:39
  „Igen, vizsgálódni kellene. Ott is, ahol kisméretű lakásban lakik a házaspár, de közben két település között furikáznak minden nap. Nyáron többhetes egzotikus szigeteki nyaralásra mennek. Ja és autóval és nem az utazási irodákon keresztül.
  Ott is vizsgálódni kellene, ahol nyugdíjas a házaspár egyik tagja, a másik tag még nem, de évek óta segélyen él. De minden hétvégén telik az igen terebélyes nagycsalád megvendégelésére.
  Nem azért írom, mert irigykedem, hanem mert nem értem, hogy miből telik, mivel eljátszák, hogy szegény emberek.”
 • 9. történész 2013. június 10. 17:29
  „Jé talán csak nem a gazdagok milliói -amik után nem fizettek adót(18 millió-egy fillér adó sem)-által keltett hiány az oka.na szóval ha urambátyám nem fizet az évi 18 mill-ból és mi fizetünk 19-en az évi egy millióból/ fől akkor is ki jön egy átlag ami kicsinek tűnik,és mindjárt kéznél van,hogy aki szegény az csal is.Mert hát 37 millióból tényleg sok adónak kellene bemenni...csak hát ő feneségüknek ott a három gyerek-nekem is csak nem jár rá egy fillér kedvezmény sem-de neki bőven.”
 • 8. uborka 2013. június 10. 16:24
  „Nekem üres a számlám. Ha ellenőrzik és nincs rajta semmi tesznek rá??? Vagy szó szerint!”
 • 7. MarcusPhoenix 2013. június 10. 15:54
  „Remélem akkor 18. életévére munkában megrokkant, nyugati autót vezető, drótacél vastagságú aranyláncot viselő emberek <moderálva>e alól is kikérdezik az autót és a házat.”
 • 6. kumisz 2013. június 10. 15:40
  „Ez is csak duma!
  Nincs a nevemen a ház, nem az enyém!
  Akkor kié?
  A fiamé!
  Hány éves, mennyi adót fizetett a munkabére után?
  Köszönjük, teljes vagyonelkobzás,+ 10év fegyház!
  Ennyi volna az egész.

  Kié a két autó? stb,stb.....”
 • 5. studyfy 2013. június 10. 13:09
  „Semjén Zsolt a mintapéldány! Közel 20 millió az éves jövedelme, adóba pedig - legálisan - egy fillért sem fizetett. Ha ezt meg lehet csinálni egy országban törvényesen az ország harmadik emberének - és még kérkedik is vele -, akkor ott az adószabályokkal valamint az ország vezetőinek erkölcsi moráljával nagyon nagy baj van!”
 • 4. Qllancs 2013. június 10. 09:48
  „szandokánnak igaza van !
  ott van pl. tömjénzsoltika adóbevallása : 19,7 millió ft keresett..és 1 ft adót NEM fizetett !!!v. sintérsándor : 518.7 milliót , v. lj. 24,7 milliót !!!v Illyés Z államtitkár : 36,1 milliót !!!!

  Na meg Zudló polgmestere ..aki CSAK a költségtérítéséből építet 200 milliós házat !!!”
 • 3. roxper 2013. június 10. 09:37
  „Ami alól felmentést kapnak a miskóc alpolgijához hasonló ......-ok! :(”
 • 2. szandokán 2013. június 10. 09:08
  „Kezdjék a Parlamenti lopógépekkel,ezeket egyszerübb ellenörizni mert nyilvánosan nyulják le a pénzünket és ott vannak egy rakáson.Majd ha ök elszámoltak,akkor mink is.”
 • 1. pog 2013. június 10. 08:49
  „korábban kellett volna,,,,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendeződik a kistelepülések adósságkonszolidációja

A 32 kistelepülés többségének tavalyi évről áthózódott adósságkonszolidációja is rendeződik lassan -… Tovább olvasom