Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Adókedvezményeket ellenőriz az APEH

Csongrád megye - Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága idén is vizsgálja az adókedvezményre jogosító igazolásokat.
Abban az esetben, ha a magánszemély nem rendelkezik igazolással, vagy az nem megfelelő, kiutalás előtti adóvizsgálat indul. A régióban eddig 923 célvizsgálat volt a 2009-es bevallásokkal kapcsolatban, közülük 683 esetben kiutalás előtti adóvizsgálatot rendeltek el: 35 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg, így megakadályozták, hogy 25 millió forintot jogosulatlanul utaljanak ki.

Az ellenőrzések során a következő szabálytalanságokat tapasztalták: az élet- és nyugdíjbiztosítási kedvezményének vizsgálatánál tipikus tévedés volt, hogy a magánszemélyek az életbiztosításuk 10 éven belüli megszüntetése esetén nem szerepeltették bevallásukban a korábbi években igénybe vett adókedvezmények 20 százalékkal növelt értékét visszafizetendő tételként. Előfordult olyan eset is, amikor nem az adókedvezményt érvényesítő nevére szólt a szerződés. Több adózó az általa befizetett teljes összeget szerepeltette adókedvezményként, nem csak annak 30 százalékát.

A lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményénél az adózók rosszul értelmezik az új vagy használt lakás fogalmát, több esetben a használt ingatlannál – 30 százalékos kedvezmény helyett – a 40 százalékost veszik igénybe. Önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári befizetés kedvezményénél jellemző hiba, hogy a magánszemélyek a kedvezmény alapját (azaz a befizetett összeg teljes egészét és nem annak 30 százalékát) állítják be a bevallásukba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárenyhítés: ketyeg az óra

Csongrád megye - Nézzék a naptárt a termelők! – figyelmeztet a Mezőgazdasági és… Tovább olvasom