Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Adót fizet, aki üzletszerűen ad el ingóságokat

A Kúria decemberi jogegységi döntése igazolta a NAV ellenőrzéseinek jogszerűségét az ingóértékesítésekben. A szabálytalanul adózó, üzletszerűen eladók számára türelmi időt határoztak meg, így önellenőrzéssel május 1-jéig kijavíthatják a hibát.
Többször vitatták a NAV eljárását az üzletszerű internetes értékesítések ellenőrzése kapcsán – áll a NAV közleményében. A vita végére pontot tett a Kúria jogegységi döntése: a gazdasági tevékenységként folytatott ingó vagyontárgyak értékesítése tehát üzletszerű, ez után az adózónak akkor is kell szja-t fizetnie, ha nem jelentkezett be az áfakörbe.

A döntés azt is leszögezi, hogy az alapvető jogállami elvekkel ellentétes lenne, ha a törvényes előírásokat figyelmen kívül hagyók a jogkövető adózóknál kedvezőbb helyzetbe kerülnének.

Azok számára, akik vétettek a szabályok ellen, a NAV önellenőrzést javasol. A visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos adóellenőrzéskor megállapított adóhiány jelenthetnek.

Az internetes értékesítéseket egyébként évekre visszamenőleg figyelemmel kísérik a NAV munkatársai. A szabálytalanul adózó eladók számára a NAV türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel május 1-jéig kijavíthatják a hibát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adót fizet, aki üzletszerűen ad el ingóságokat

A Kúria decemberi jogegységi döntése igazolta a NAV ellenőrzéseinek jogszerűségét az ingóértékesítésekben. Tovább olvasom