Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Adózik a nyugdíjas is?

Szeged - Abszolút átgondolatlan intézkedés – mondja Zdeborsky György közgazdász a megtakarítások újabb adójáról.
– A kormányzati osztogatás áráról és a Varga-csomagról nyilatkozott a 168 óra című hetilapnak Zdeborsky György közgazdász, korábbi bankvezető. Azt mondta, a kormány 6 százalékos ehót, egészségügyi hozzájárulást vetett ki a banki megtakarítások kamataira. Ami burkolt adóemelés, amellyel a megtakarításokat terhelik, minden egészségügyi ellenszolgáltatás nélkül. A pluszadó ráadásul az eddig ehomentes nyugdíjasokra és diákokra is vonatkozik. Hogy érti a szakember: a nyugdíjasok is adóznak ezután? Én eddig takarékszövetkezetben tartottam a spórolt pénzem. Ha ez ezután még annyira sem éri meg, mint most, vegyek inkább állampapírt? – vetette fel szegedi nyugdíjas előfizetőnk.

– A nyugdíjasok nyugdíja és a diákok ösztöndíja ezután sem adózik. Kizárólag akkor, ha megtakarítanak belőle valamit, és azt beteszik a bankba. Szóval a bankbetétek vagy banki értékpapírok vagy részvények hozama után kell ezentúl 6 százalékos ehót kell fizetni – válaszolta megkeresésünkre Zdeborsky György. – Eddig is létezett már a 16 százalékos kamatadó, azaz forrásadó, mert bármilyen megtakarítás van, a tőkejövedelmeket is megadóztatják. Ezenkívül 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell majd fizetni, miközben ennek fejébe nem kapnak semmiféle egészségügyi szolgáltatást. Eddig ehót kizárólag akkor kellett fizetni, ha kapott érte valaki valamilyen egészségügyi szolgáltatást. Ilyenről a megtakarítások esetében nincs szó.

A szakember hozzátette: az intézkedést a születése után rögtön meg is változtatták. Kivették az érintett megtakarítások közül az állampapírok hozamát, ezzel arra ösztönözve a lakosságot, hogy inkább állampapírba fektesse a pénzét. De ennek is van hátulütője, ha ugyanis a lakosság nem tart majd bankbetétet, a pénzintézetek nem tudnak hitelezni. Hiszen a bankok soha nem a saját tőkéjükből hiteleznek, hanem azokból az idegen forrásokból, amelyeket a piacon szereznek. Származzon az bankbetétekből vagy banki értékpapírok eladásából. Hogyha az állam arra ösztönzi a megtakarításokat, hogy ne a bankok felé csatornázzák be őket, hanem közvetlenül vásároljanak belőle állampapírt, akkor a bankok nem fognak állampapírt venni, és nem lesz forrásuk, hogy hitelezzenek.

Olvasóink írták

  • 2. HAJDÚKFOKOSA 2013. július 29. 17:24
    „hmmm az a leszázalékolt nyugdijas aki 10 órát kapál 40 fokban , hogy adózik e ???? HÁT PERSZE HOGY ADÓZIK , SÖT AKI 30 NAPSZÁMOST FOGLALKOZTAT ÉS A BUSZBA OSZTJA KI ESTE A ZSÉT AZ IS ADÓZIK. VIRÁGZIK A FEKETE MUNK A HATÁRBAN A NAV ELLENŐREI MEG BENT HÜSÖLNEK GRATULA”
  • 1. macs 2013. július 08. 13:36
    „Csak a vita kedvéért, a nyugdíjas a fogyasztása után ÁFÁ-t fizet, ami adó, sőt vannak olyan települések, ahol építményadót is kivetnek rá, ha van kocsija súlyadója is van. :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legnagyobb költség a bér

A vállalkozások ugyanazokat a trükköket vetik be a spórolásra, mint a háztartások. Tovább olvasom