Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Agyonadóztatott a munkavállaló

Csongrád megye - Minden kormány azzal kezdi el a munkáját, hogy alacsonyabb adó- és járulékterheket, továbbá új munkahelyeket ígér. A Fidesz 10 év alatt szeretne 1 millió új munkahelyet létrehozni. Jelenleg Magyarországon Belgium után a legmagasabbak a munkabérre rakódó terhek.
Magyarország máig legnagyobb problémája, hogy alacsony a foglalkoztatottság, a munkaképes embereknek csak a fele dolgozik. A munkanélküliség magas, közel 12 százalék még annak ellenére is, hogy némi megtorpanást mutatnak az első negyedév adatai. Csongrád megyében 13 százalékos a munkanélküliség, közel 25 ezer embernek nincs állása.

Ez azért sok, mert a KSH adatai szerint a megyében 90 ezren állnak alkalmazásban költségvetési intézményekben, valamint 5 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál. Az ennél kisebbekről és az egyéni vállalkozók, alkalmi munkavállalók számáról nincs negyedéves statisztika.

DM/DV GRAFIKA
DM/DV GRAFIKA

Miért? Szakértők szerint magasak a munkát terhelő adók és járulékok. Rendkívül nagy a munkavállalók adózás utáni jövedelme, vagyis a nettója, valamint a munkáltatók által fizetett teljes munkaköltség – a bruttó kereset és a járulékok – közötti különbség. A közgazdászok ezt hívják adóéknek, mivel a munkáltatók által viselt összes munkaköltség és a munkavállalók számára az adózás után rendelkezésre álló jövedelem közé „ékelődik be".

Megyei átlagfizetések

A KSH szerint a havi bruttó átlagkereset Csongrád megyében 2009-ben 166 ezer forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók 154 ezer, a költségvetési szervezeteknél alkalmazottak 188 ezer forintot kerestek. Tavaly nettó 108 ezer forintot vittek haza az emberek a megyében – átlagosan.

Az adóék mértéke most – a munkavállalói jövedelem nagyságától függően – 53,4 százalék, ha egyedülálló, gyermektelen, átlagfizetésből élő, vagyis egy szingli jövedelmi helyzetét vizsgáljuk. Táblázatunk szerint ez az adóék kirívóan magas más országokéhoz képest, Európában egyedül Belgiumban adózatnak jobban (az adóék 55,2 százalék). Ha azonban egykeresős, átlagfizetésben részesülő, kétgyermekes családot vizsgálunk, akkor még szomorúbb a helyzet: listavezetők vagyunk a 43,7 százalékos adóékkel, Franciaország 41,7, Belgium 38,8 százalékkal csak a 2. és a 3. a sorban.

A 90-es években Magyarországra települt világcégek többek között a magas bérköltségek miatt viszik tovább az üzemeiket egyre keletebbre. Friss hír: a Sony Malajziára költözése miatt 450 munkahely szűnik meg Gödöllőn.

A napokban hivatalba lépett új kormány 10 év alatt szeretne egymillió új munkahelyet teremteni, részben a adó- és járulékterhek csökkentésével.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. június 07. 09:13
  „érintet populáció 3 700 000 ember !

  És a többi ?”
 • 3. szilléri 2010. június 06. 16:50
  „Hát tény, hogy ezekhez képest a sötét középkorban Mátyás király tehetségtelen kezdő volt, pedig a füst és hadi adón kívül még az első éjszaka ,,súlya" is nyomta a vállát. Bár az utóbbi nem volt kötelező !”
 • 2. KolompárRómeó 2010. június 04. 10:28
  „Na, ezt érdemes volt megírni. Mintegy 15-18 éve ez a probléma, nem lettünk okosabbak.”
 • 1. nemecsekerno_007 2010. június 04. 10:18
  „Minden elnyomó rendszer feldúzzasztja a bürokráciát, hogy kontroll alatt tudja tartani a lakosságot (Sok pici Sztalin, sok icipici Hitler) Kialakul egy bürokrata szubkultúra. Ilyen volt a náci Németo., a Szovjetúnió és a Kádár rendszer is. Ennek az örökségét cipeljük, ezt folytatták/tuk az elmúlt 20 évben. Ennek m?ködtetéséhez kellenek a magas adók. Illetve a torz szociális rendszer, a sok rokkantnyugdíjas és a sok kiváltság fenntartásához.
  Kialakult az a mentalitás, hogy mindenki a meleget adó kályhához húz, senki se akar melózni. Pedig minél többen dolgoznak, annál több a pénz amit el lehet osztani. Egyszer? matek, csak a politika nálunk nagyon demagóg, meg sajna mi is. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadát spórolják a gáznak

Hódmezővásárhely - Két esztendővel ezelőtt szereltetett fel napkollektorokat a tetőre, és cserélte… Tovább olvasom