Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ahol tudták, emelték a béreket

Csongrád megye - Mivel az új adórendszer miatt csökkent a kis keresetűek nettó fizetése, a kormány elvárja, hogy a munkáltatók kompenzálják dolgozóikat. Vannak vállalatok, amelyek ezt képtelenek megtenni.
A közszférában „kiegészítették" a nettó béreket, míg a versenyszférában sok vállalat nem tud fizetést emelni. Megírtuk: idén február 16-ától lehetett hívni a bérmonitoring-bizottság ingyenes zöldszámát, amelyet a Fidesz- és a KDNP-frakció hozott létre. Bejelentések alapján vizsgálhatják: teljesítették-e az Országos Érdekegyeztető Tanács decemberi ülésén született bérmegállapodásokat, azt, hogy az adóváltozások miatt senki se vigyen haza kevesebb pénzt, mint tavaly.

Hogyan valósult meg a bérkompenzáció a Csongrád megyei cégeknél? Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója azt mondta: dolgozóik 64 százaléka az adózási változások vesztesei közé tartozik, a kormány által szorgalmazott kompenzáció 500–600 millió forintjába kerülne a cégnek. Erről azonban egyelőre nem tárgyalnak a szakszervezetekkel, mert még nem tisztázott, hogy a kormány kötelezővé teszi-e a kompenzációt, vagyis törvényben írja-e elő. Emellett szeretnének a szakszervezetek további 8 százalék béremelést elérni. Kovács szerint ez a húsipar csökkenő bevételei mellett teljesen irreális. A cégnek szándékában áll a béreket emelni, de megvárják az első félév eredményeit, és azt is, hogy kiderüljön: kötelező lesz-e a kompenzáció.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél kigazdálkodják a bérkompenzációt – mondta Makrai László ügyvezető igazgató. Ez ebben az évben 63 millió forintba kerül. A vezető arról tájékoztatott, hogy a dolgozók 63 százalékát, javarészt a fizikai állományt érinti. – Ha jár, akkor jár – fogalmazott tömören a vezető, hozzátéve: egyéniteljesítmény-értékelést vezettek be, hogy kigazdálkodják a kiadásokat.

A Europe Match GmbH magyarországi fióktelepénél, a szegedi gyufagyárban már január elején levezényelték a bértárgyalásokat – nyilatkozta Török György, a fióktelep igazgatója. Minden dolgozónak egyformán 4,5 százalékkal emelkedett a bruttó bére. A dolgozói képviselet felkészülten ült le a vezetéssel tárgyalni, tudva azt, hogy az adórendszer változása hogyan érinti az embereket. A tulajdonos pedig – szigorú német precizitással – január 1-jétől megemelte a fizetéseket.

Vesztesek

Az átlag feletti havibérrel vagy több eltartottal kell rendelkezni ahhoz, hogy a január 1-jétől érvényes új adórendszerben valaki többet vigyen haza, mint korábban. Több mint 1 millió munkavállalót érintett hátrányosan az új adótörvény. Ennek nem a 16 százalékos adókulcs az oka, hanem az adójóváírásra vonatkozó új szabályozás: a tavalyi havi 15 ezer forintos plafon idén már 12 ezer 100-ra csökkent. Legrosszabbul az átlagkeresetűek jártak, ők havonta 4500–6000 forint körüli összeggel vihetnek haza kevesebbet.

Szankciók 2012-től

Rogán Antal fideszes politikus azt mondta: nem törvényi erővel szeretnék rábírni a cégeket a kompenzációra. Elfogadtatnának a parlamenttel egy olyan, 2012-ben hatályba lépő törvényt, amelyben kimondanák: állami támogatásokat és megrendeléseket csak azok a cégek kaphatnak, amelyek teljesítik az OÉT ajánlásait. A szankciók alól azok a munkaadók mentesülhetnek, amelyek nem képesek teljesíteni a béremelést. Külön megállapodást kötnek a munkavállalókkal, illetve a szakszervezettel arról, mikor, hogyan tesznek eleget az OÉT-en elfogadottaknak.

Olvasóink írták

  • 2. Zéna 2011. május 03. 17:36
    „Simát tudnának emelni a vállalkozók bért,ha,akarnának. De nem is akarnak emelni. Ingyen munkát nagyon szeretnék a vállalkozók zöme. Kötelezővé kell tenni a kormánynak ezt a béremelést. De ne csak 4.5-5%-ot,hanem emeljék meg tisztességesen a béreket . Legalább 200ezer nettóra.Hogy van az ,hogy az árak felfele mennek a bérek meg lefele?”
  • 1. Jozsoci 2011. május 03. 10:24
    „Az egyik Úr elvette, de a másik Úr adja meg! A kisfizetésűektől a kormány elvette a lóvé egy részét, és odaadta a gazdagoknak. Most a vállalkozók emeljék a dolgozók bérét, hogy legalább annyi maradjon, mint tavaly volt. A vállalkozók azért emelnek bért /ha emelnek/, mert jól megy a bolt, és a jó munkaerőt meg akarják tartani.Csak akkor emel a vállalkozó, ha veszélyben látja a megrendelések teljesítését ha a melósok nem dolgoznak teljes intenzitással. Ebben a rendszerben csak és kizárólag a munkaerőpiaci helyzet határozza meg a bért. A vállalkozók döntő része most is tudna bért emelni, de hülye lenne, ha egy melós felmond, 50 van helyette, és még kevesebb pénzért elvállalja. Erre szavazott a nép 1990-ben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Permetszeres paradicsomot találtak a Tescóban

Tesco álláspontja szerint megtévesztette őket beszállítójuk, akitől a határértéknél több növényvédő… Tovább olvasom