Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Aki tanul, befektet - diplomával könnyebb elhelyezkedni

Szeged - A felsőoktatás átalakításához kapcsolódó kormánykommunikáció szerint az egyetemek ontják a diplomás munkanélkülieket. A számok viszont azt mutatják, felsőfokú végzettséggel az elhelyezkedésre nagyobb az esély, és többet is lehet keresni. Csongrád megyében 21 ezer munkanélküliből mindössze 1656 diplomás.
Utánajártunk, mennyi a diplomás munkanélküli Csongrád megyében, és arra is kerestük a választ, segít-e a diploma az elhelyezkedésben, mennyit lehet kezdőként keresni?

Hajdu Miklós, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elemzője tanulmányában kifejti, a munkanélküliségi arány a diplomásoknál 3–5 százalék, az érettségizetteknél 9–10 százalék volt 2011-ben, emellett a foglalkoztatottság 16–20 százalékkal magasabb a diplomásoknál, mint az érettségizetteknél. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint 2012 decemberében 21 ezer 548 álláskeresőből mindössze 1656 volt a diplomás. A munkanélküliek kétharmadát a legfeljebb 8 osztályt végzettek adják, és a szakmunkás, illetve a szakiskolai végzettségűek.

Öröm a diplomaosztón. A szerző felvétele
Öröm a diplomaosztón. A szerző felvétele

Egyetemi végzettséggel nemcsak elhelyezkedni könnyebb, többet is lehet keresni. A fizetesek.hu tavalyi felméréséből kiderült: a diplomával rendelkezők közül a posztgraduális képzésen részt vettek átlagjövedelme a legmagasabb, az egyetemi diploma 352 ezer 983 forintot, a főiskolai 300 ezer 222 forintot „ér". Az érettségizettek átlagkeresete 173 ezer 235, az alapfokú végzettségűeké 129 ezer 324 forint.

A Facebookon általunk megkérdezett, a Szegedi Tudományegyetemen végzett fiatalok állítják: az egyetem türelemre, elfogadásra is tanította őket. A diplomán túl új kapcsolatokat, barátokat szereztek. – Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alap- és mesterszakot végeztem, és az utolsó évben már elhelyezkedtem a szakmában. 187 ezer forint a bruttó kezdő fizetésem – számolt be lapunknak a huszonéves Ádám.

Kinek lesz munkája?

Keresettek az informatikusok, a tapasztalt programozók, az IT-tesztelők, ezt mutatja a nagy állásportálok kínálata. Mellettük kapósak még a mérnökök, közülük is a németül vagy angolul jól beszélő gépész- és villamosmérnököket udvarolják körül a munkaadók, elsősorban az autógyárak – írja a Haszon magazin. 

A ma már Budapesten is dolgozó egykori szegedi egyetemista, Ágnes azt mesélte: az egyetem mellett folyamatosan dolgozott, nagyrészt szakmai munkákat végzett. – Az utolsó évben már tudtam, hogy hol fogok elhelyezkedni – mondta.

– Magyar szakot végeztem ügyvitel szakiránnyal. Irodai alkalmazottként az ügyvitelt tudom kamatoztatni – tudtuk meg a 24 éves Csillától. – November közepén tettem le az államvizsgát, mérnök informatika szakon, műszaki szakirányban. Munkanélküli vagyok, de biztos, hogy a tanult szakmámban fogok elhelyezkedni. Nemcsak Szegeden, hanem Budapesten is próbálkozom – mesélte a hallássérült Tamás.

A Szegedi Tudományegyetem a diplomás pályakövetési rendszerrel „figyeli" az egyetemről kikerült fiatalokat. Elemzésük szerint a munkát kereső jogászok fele 1 hónapon belül, a többiek jellemzően hat hónap alatt el tudtak helyezkedni. A közgazdászok munkához jutását is vizsgálták, a többség már a diploma megszerzése előtt elhelyezkedik. A Szegeden végzett jogászok és közgazdászok közel fele Budapesten talált munkát, mintegy 10 százalékuk külföldön próbált szerencsét.

Csongrád megyei kínálat
2012 decemberében a megyében mindössze 370 betöltetlen álláshelyet tartott nyilván a munkaügyi központ, ebből 207 Szegeden volt, 60 Kisteleken, 33 Vásárhelyen – a legkevesebb betöltetlen helyet, összesen kettőt, Csongrádon találták az álláskeresők. Azt, hogy hány diplomást keresnek a munkaadók, nem lehet tudni, ilyen jellegű statisztikát a hivatal nem vezet. Az viszont a KSH adataiból kiderül, hogy sokkal több vezetői, irányítói, felsőfokú végzettséget igénylő álláshely marad betöltetlen, mint szakképzettséget vagy középfokú végzettséget igénylő.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Nagyapo 2013. február 02. 23:24
  „41.ParryMason
  Igazad van,eladni egy repulojegyet,ugyfelszolgalaton felvenni a panaszos hivasokat,fitness programokat,Tv musorokat eladni,auto szervizek meregdraga diagnosztikai,es rendszers szervizszolgaltatasait raeroltetni a vevokre,kulombozo biztositasokkal,bankhitelekkel,rosszul megszervezett,vagy egyaltalan meg nem szervezett luxus nyaralasok eladasahoz tenyleg diploma kell.Megjavitani,karbantartani az autodat,a repulogepet,amivel elrepulsz a rosszul megszervezett nyaralasodra,legyartani,megjavitani a Szamitogepet amin irod a hozzaszolasodat,
  legyartani a WC-papirt amivel kitorlod a s@@@@d ahhoz meg kell szakmunkas,akinek van tapasztalata a munkaban,kell jol kepzett mernok,akinek van tapasztalata ugyszinten gyakorlatba,fizikalisan egy szakmunkas mellett,mert ha egy diplomas mernok csak elmeletben,csupan csak iskolapadban tolti az eletet 6-eves kortol 25 eves koraig,es utana vezeto allasba kerul,az veszelyes az osszes beosztottja szamara!! Tehat mindkettore szukseg van,de realis, alapos,gyakorlati kepzessel megtamogatva, es ne aggodj a gyarak nem fognak megszunni,csak nem Magyarorszagon vannak!!!”
 • 46. theseus 2013. február 01. 13:08
  „Érdekes, de a fizetésekhez nem sokan szóltak hozzá.

  "az egyetemi diploma 352 ezer 983 forintot, a főiskolai 300 ezer 222 forintot ,,ér". Az érettségizettek átlagkeresete 173 ezer 235, az alapfokú végzettségűeké 129 ezer 324 forint."

  Számomra kérdésesek ezek az adatok. Lehet, hogy sokan keresnek ennyit diplomával, de nem hinném, hogy tényleg ennyi az átlag. Sokan sokkal kevesebbet keresnek ennél diplomával is.”
 • 45. szentmiki 2013. február 01. 12:10
  „43. Naca, "Saját munkahelyemen látom, hogy képtelenek vagyunk egy komoly szakmában megfelelő szakmai tudással rendelkező diplomás mérnököt kapni." Ha a kacsa nem tud úszni, nem biztos, hogy a víz a hül.e! agi50 ezt bővebben is kifejtette...”
 • 44. agi50 2013. február 01. 11:55
  „43.naca- azt a reszet ersd meg, hogy ha valaki jo mernok, mar amikor hallgato, megfelelo ajanlatot kap, megfelelo fizetesert, igaz mas orszagban, akkor miert menjen el, alulrol-felfele torni, azert hogy megbecsulje a munkat.. vagy mi a fenenek.. ne aggodj, a jo mernokok nagyon magas fizetesert, megfelelo beosztasba siman el tudnak helyezkedni. Ha ezt egy ceg nem tudja biztositani, akkor olyan szakembert kap-amennyit fizet is erte...”
 • 43. Naca 2013. február 01. 08:44
  „42.Linka11 Nagyon egyetértek! Valahol valami félrecsúszott, talán éppen ott, mikor felemelték a tankötelezettséget 18 évre és addig még szakmát sem lehetett tanulni. Nehogy már megerőltesse magát a fiatal! Aztán elment valami büfészakra az egyetemre (pl. könyvtár-népművelő), kapott egy semmit mondó diplomát, de diplomás lett! Aztán sóhajtozik, hogy nincs munkahely, bár a mai fiatalokat ez valahogy nem zavarja annyira, mint annak idején (és most is) a szülőket. Saját munkahelyemen látom, hogy képtelenek vagyunk egy komoly szakmában megfelelő szakmai tudással rendelkező diplomás mérnököt kapni. Egyik jön a másik után és sajnos rövid időn belül meg kell tőle válni, mert szakmailag nullák. Lehet, hogy nekünk túl nagy az elvárásunk? De akkor mit csinálnak 5 évig az egyetemen? Semmi gyakorlati érzékük sincs, egy része nem is akar, mert ő vezető akar lenni (elvégre diplomás!) és nem "melózni". De ha valaki valamilyen szakterületen vezető beosztásban szeretne dolgozni, azért szakmailag érteni is kellene ahhoz, amit irányítani akar. A nagy fizetés az kellene, csak ne kelljen érte semmit csinálni!”
 • 42. Linka11 2013. február 01. 07:54
  „Az a legnagyobb baj , az ifjúság úgy nő fel hogy a kétkezi munka az "snassz" az valami lenézett dolog.Mintha diploma nélkül csak egy másodrangú ember lennél.Ebben a munkanélküli világban sok fiatal a főiskolákkal,egyetemekkel legtöbbször csak időt próbál nyerni de nem igazán tudja mi szeretne lenni.-Persze erről nem feltétlen az ifjak tehetnek.Mikor lassan a tarkítónőtől is diplomát követelnek, ott valami torzult felfogásban kezelik az emberi képességeket.Nem az a baj ,hogy diplomás helyekre diplomást vesznek fel,hanem az hogy akik más képességeket birtokolnak azok pusztán a diploma nemléte miatt másodrangú munkavállalóvá degradálódnak.”
 • 41. PerryMason 2013. február 01. 07:21
  „Hagyjátok már ezt a "termelni kell" szöveget! A szolgáltatásoké a jövő, ahhoz meg kell diploma. Sok ember termelt,termelne gyárakban, de azok megszűnnek.”
 • 40. roxper 2013. január 31. 19:58
  „36.
  Jövőbe látsz, mi lesz 5 év múlva?”
 • 39. Nyenyere 2013. január 31. 18:14
  „Macs, ezen nincs mit cáfolni. :D”
 • 38. macs 2013. január 31. 18:04
  „"A diploma fontos ,de nem TERMEL!" :-D
  Szerintem egyik se jutna messze a másik nélkül. De cáfoljatok nyugodtan!:-)”
 • 37. jozko 2013. január 31. 17:50
  „NP 1:

  Rendszerint nem szoktunk egyetérteni.
  /Politikában.../
  Most viszont nagyon tanulságosnak és megfontolásra alkalmasnak tartom a hozzászólásaidat.
  Másnak is figyelmébe ajánlom.”
 • 36. tobaccoroad 2013. január 31. 16:52
  „Mai profession.hu adat mérnök 872db. álláshely ma a piac ezt igényli szerencsére!”
 • 35. NP1 2013. január 31. 14:20
  „Nyenyere
  ".. nem hiszem, hogy ennyi képzett ember együtt ennyire hülye legyen. " - pedig elhiheted. Nap mint nap bizonyítják. A képzettség nem garancia sem a valódi tudásra, sem a tisztességre.”
 • 34. Nyenyere 2013. január 31. 13:31
  „Valóban, az idézőjel elkerülte a figyelmem. Elnézést a félreértésért.
  Ha jól megnézzük az elmúlt tíz évet, a kommunikáció szerves része lett az uszítás. Lehet az nem létező náci veszély, egymással való riogatás, paraszolvenciát elfogadó orvosok és egyéb aktuális elemek a politika szándékának megfelelően. Most a diploma van soron. Azért itt megjegyezném, hogy a parlamentbe kerülő elemek mindegyikének a diplomáját megvizsgáltatnám mert nem hiszem, hogy ennyi képzett ember együtt ennyire hülye legyen. Az viszont szomorú, hogy egyébként jogos felvetéseket fegyverként használnak olyan ügyekben, amit szintén ők hoztak létre mert dilettánsok, a másik oldal meg dacosan védi az amúgy rossz rendszert.
  Mostani utolsó írásoddal egyet tudok érteni.
  A diploma nem termel mondat részigazság. A diploma dolga nem a termelés -szerintem-, hanem a termelés elősegítése. A diplomás ne húzza a csavart meg ne akarjon a szaki mellett kavarni. Szervezzen, tervezzen, biztosítsa a megfelelő hátteret (gépet, szerszámot, nyersanyagot, munkát) a szakmunkásnak. Mondhatni kicsit "lakáj" munka, de jó értelemben. Azért lenne jó egy olyan oktatás, ami a megfelelő szinten a megfelelő kompetenciákkal látja el az embereket. A főnök fogadja el, hogy a szakmunkás nem hülye. Nem diplomás, de elkészíti amit kell, mert arra van kiképezve jó esetben. A szakmunkás meg fogadja el, hogy a főnök agya már előrébb jár, más szögből szemléli a dolgokat és nem lokálisan a csavarra koncentrál, hanem az egészre egyben. A kettő között meg ott lennék én, mint technikus. Kicsit ez, kicsit az. A legjobb hely a munkahelyen. A termeléshez koncepció kell ezt adja meg a diplomás főnök, karöltve a szakmunkással aki a gyakorlati részét képezi a rendszernek. Egymás nélkül kérem bedobhatjuk a törölközőt. A valóság ettől távol áll.”
 • 33. X_Y 2013. január 31. 13:21
  „Aki tanul, befektet - diplomával könnyebb elhelyezkedni... a hanyatló nyugaton :)”
 • 32. NP1 2013. január 31. 12:47
  „Nyenyere 2013.01.31. 11:59

  Az általad idézett két mondatnak, éppen az idézőjelek miatt nincs több olvasata csakis egy: nincs fölösleges képzés! Legyen az egyetem, szakiskola, gépjárművezetés, fuvolaoktatás, úszásoktatás... Minden tudással, tapasztalattal több vagy, értékesebb vagy, jobban tudsz alkalmazkodni. Nem a tudás megszerzésének a színhelye (egyetem vs. szakmunkásképző) a lényeges, hanem a megszerzett tudás nagysága, minősége.
  Ez az egész problémakör a felsőoktatásra van kihegyezve (mesterségesen generálva egy értelmiség ellenes hangulatot) pedig az oktatás alsóbb szintjein legalább akkora a baj!
  Pusztán ennyit akartam leírni.
  (egyébként kíváncsi lennék mi a véleményed az alant lévő gondolatról)

  JungHeinrich 2013.01.31. 12:20
  "A diploma fontos, de nem TERMEL! Vilagos?" - nem, nagyon nem világos, ráadásul nem is igaz!!!!!!”
 • 31. JungHeinrich 2013. január 31. 12:20
  „6.NP1 2013.01.31. 09:16 ...lattam mar diplomast fizikai munkat vegezni :-DDD A munkat tanulni kell! A valsag kihozta a vilagbol a valo racionalitast es kiderult szakmunkabol lassan jobban lehet elni mint diplomabol. ...es ez igy van jol, nem art kicsit leszallni a foldre :-) A diploma fontos ,de nem TERMEL! Vilagos? A hasonlatod erosen tulzo es nem sok valosagalapja van, nem baj par pofon meg az elettol es helyrerazodsz :-)”
 • 30. Elendur 2013. január 31. 12:20
  „Soha nem feledem, egy munkahelyre azért nem vettek fel, mert nem volt diplomám, és az ottani egyik műszert, az akkori törvény szerint csak szakirányú diplomával rendelkező ember kezelhette. Na azt a gépet egy majom is tudta volna használni, de hát a trv. az trv...”
 • 29. Nyenyere 2013. január 31. 11:59
  „Kedves NP1. A leírt mondat az általad leírtak összegzése. Ez jön le belőle. Remélem én tévedek és csak a fogalmazásod volt félreérthető. Ha így van, elnézésedet kérem. Egyébként köszönöm a diagnózisodat ami a különböző szövegek megértését érinti. Ígérem felkeresek egy szakembert, úgy is jön mosogatni egy ide előbb vagy utóbb.
  De biztos vagyok benne, hogy nem lesz gond mert szakmunkás létemre sem vagyok analfabéta.
  Azért egy mondat:
  "...Akkor kinek a képzése is volt "felesleges"? A kevés adót fizető de dolgozó diplomásé, vagy a munkanélküli és segélyezésre szoruló szakmunkásé?..."
  Ez a mondat azért nekem nem szép, de még lehet írni háromféle értelmezést róla. Lecke feladva.
  Vegyünk egy szakmunkás tanulót, inast. Ki mondta, hogy olyan dolgokat kell neki tanítani a suliban annak a szerencsétlennek, amik már húsz éve is elavultak, és a szakmai tárgyak közé olyan töltelék anyagokat kell beszúrni amit az életben nem fog használni, pláne nem a szakmájában. Nos, feltételezem az Oktatási Minisztériumban valahol okos DIPLOMÁSok találják ki a tananyagot úgy, hogy egyébként gőzük nincs sem az adott szakmáról, sem a piaci igényekről. A leendő segélyre szoruló szakmunkás meg kénytelen azt megtanulni amit követelnek tőle és a DIPLOMÁSok előtt számot adni év végén. Hol a versenyképes, a piaci igényeket kielégítő tudással felvértezett szaki? Ezt sem magának intézi az ember, hanem kapja. Köszönjük szépen. Az más kérdés, hogy az agyonképzett szakmunkás meg azért nem kell mert van ócsó is. Betanított. No kérem ezért aztán morgok, mert az én munkámat is betanított emberek végzik és velük találkozik a tisztelt magára jó okkal büszke DIPLOMÁS réteg. Mindezek tetejébe a suli végén (a bekódolt hiányos és elavult szakmai tudásával) bemegy a Munkaügyi Hivatal adott részlegére regisztrálni, ahol is megítélik neki a DIPLOMÁSok által megszabott segély ráeső részét. Ezután hazamegy és nézi a híradóban, ahogy a DIPLOMÁS parlamenti képviselők megígérik neki, hogy az ükunokájuknak már marha jó lesz.
  Kedves NP1. Minden tiszteletemet rád ontva kérdem én. Megértesz engem?”
 • 28. macs 2013. január 31. 11:48
  „25. jozko,
  "A tulajdonosok egy része ugyanis ügyesen sakkozik a munkahely-létesítési és munkanélküliek foglalkoztatását
  preferáló állami támogatásokkal - és ez nagyobb hasznot hoz számára, mint a minőségi munkaerő megtartása!"
  Nos ez a téma is megérne egy misét! :-)
  Pörgetik rendesen a munkavállalókat. Amíg kapják utánuk a támogatást/kedvezményt, addig alkalmazzák, majd jöhet a következő.
  A másik érdekes terület a gyakornokok alkalmazása.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas napon van túl a forint: 295 körül az euró

A délutáni árfolyamoknál pár fillérrel gyengébb szinten stabilizálódott szerdán a forint jegyzése a… Tovább olvasom