Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Aktív szerepre készül az Erste

A bankok bevételének jelentős része kamatból származik, ezért a pénzügyi szolgáltatóknak nem áll érdekükben, hogy visszafogják hitelezési aktivitásukat.
Az Erste Bank jelentősen növelni kívánja hitelezési aktivitását lakossági és vállalati területen is, a látható élénküléshez azonban növekedés és kiszámítható környezet is szükséges - nyilatkozta a Világgazdaságnak az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Jelasity Radován a lap hétfői számában közölt interjúban kifejtette: a bankok bevételének jelentős része kamatból származik, ezért a pénzügyi szolgáltatóknak nem áll érdekükben, hogy visszafogják hitelezési aktivitásukat. A keresletet azonban csak stabil gazdasági kilátásokkal és a bizonytalanság jelentős csökkentésével lehet érezhetően élénkíteni. A kamatok csökkenése a bankvezető szerint nem hozza meg a várt áttörést, hiszen, ha egy vállalat 8 százalékos kamat mellett nem mer hitelt felvenni, 5 százalékos mellett sem tesz másként - mondta.

A Magyar Bankszövetség elnöki posztjáról e héten esedékes döntésről szólva elmondta: megtisztelőnek érzi, hogy neve felmerült a szervezet lehetséges elnökeként, de a következő egy évben a hitelintézetre kell energiáit összpontosítania.

"Az új elnök megválasztásánál, szerintem, ugyanakkor több szempontot is mérlegelnünk kell: így, hogy a bankszövetség eddigi vezetése mennyire volt hatékony, milyen eredményeket ért el, és mi az, amit másképpen kell csinálnia. Remélem, hogy a Magyar Bankszövetség tagjai felismerik, hogy a korábbinál erősebb összefogásra van szükség a hatékony érdekképviselet érdekében, hiszen csak akkor van értelme annak, hogy fenntartsunk egy ilyen szervezetet" - mondta.

A devizahitelesek megsegítéséről kifejtette: a jelenlegi intézkedések már elegendőek a probléma kezelésére, további, drasztikus lépések megtétele csak a sebek feltépését és nem a megoldást szolgálná.

Olvasóink írták

  • 2. kontrapista 2013. március 24. 20:48
    „Jelasity Radován több éven keresztül töltötte be a Szerb Nemzeti Bank kormányzói ( guverner ) tisztét.
    Többször felhívta a lakosság figyelmét devizában történő eladósodás veszélyére.
    Ügyeletes bakter X_Y, jöhet a szerbezésed !”
  • 1. deszkás 2013. március 18. 08:50
    „Anno postamaci? Nekem mondja? Ez vicces számomra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eurózónán kívülről is érdemes lehet csatlakozni a bankfelügyelethez

Az egységes európai bankfelügyeleti rendszer a majdani európai bankunió első fontos intézménye lesz. Tovább olvasom