Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ál-Erzsébetek a boltokban

Szeged - Hamisított Erzsébet étkezési utalványokkal szórták tele Szegedet, az elsőkre a múlt hét végén bukkantak az üzletekben. Tegnap már a rendőrség is közleményt adott ki, és felhívta az üzletek figyelmét a veszélyre.
– Pénteken hallottam, hogy hamis Erzsébet-utalványokkal fizetnek a szegedi boltokban – foglalta össze a történteket Vida János kereskedő, több élelmiszerüzlet tulajdonosa. – Mivel csak a Kossuth Lajos sugárúti Belvárosi éléstárban fogadjuk el az utalványokat, rögtön meg is néztem a pénztárban, mi a helyzet: sajnos 11 darabot találtam. De én még „jól jártam" másokhoz képest. Azonnal feljelentést tettem a rendőrségen.

A városi pletykák szerint ruházati boltokban is találtak hamis Erzsébeteket, holott az utalványt csak az élelmiszerüzletek fogadhatják el. A híresztelésekben arról is hallani, hogy a legnagyobb áruházakban több száz ezer forint értékű ál-Erzsébetet találtak. Ez azért lehetséges, mert olyan jó minőségű a hamisítvány, hogy még az UV-fény sem buktatja le.Egy név nélkül nyilatkozó kereskedő úgy tudja, Romániából érkeztek az országba a hamis utalványok, és először Szegeden szórták szét őket, egyszerre nagy mennyiségben. Azt is tudni vélik a vállalkozók, hogy az országhatáron lefoglaltak egy 2000 darabos, vagyis 2 millió forintot érő szállítmányt. Az biztos, hogy a hamisítóknak fontos volt: hirtelen árasszák el az utalványokkal a piacot, még mielőtt a kereskedők riadóláncban értesítenék egymást.

Tegnap több üzletben jártunk: a Belvárosi éléstárban el is magyarázták, hogyan lehet felismerni a hamisítványt. Ha a fény felé tartjuk az utalványt, és keresztülnézünk rajta, akkor az igaziban a fémszál egybefüggő vonal, míg a hamisítványban szaggatott. A hamisítványon ráadásul nincs vízjel, de ezt is csak akkor lehet észrevenni, ha a fény felé emeljük.

– 18 éve vagyok kereskedő, de ilyen esettel még nem találkoztam – mondta Vida János. – Olyan már előfordult, hogy találtunk egy-egy hamisított 500, 1000 vagy 5000 forintost, ám utalvánnyal még senki sem kísérletezett.

A rendőrség nyomoz.

Az elmúlt hetekben naponta több alkalommal is érkezett bejelentés a Szegedi Rendőrkapitányságra arról, hogy a város több pontján hamisított Erzsébet-utalvánnyal akarnak fizetni – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője –, az ügyben nyomozás indult. A hamisított utalványok viszonylag jó minőségűek, azonban nem tartalmazzák azokat a biztonsági jeleket, amelyeket a valódiak, így az elfogadóhelyek kiszűrhetik őket. Az eddig lefoglalt hamisított utalványok mindegyike 1000 forintos címletű. A rendőrség kéri a lakosságot és az elfogadóhelyeket, hogy ügyeljenek arra, kitől és milyen utalványt fogadnak el.

Olvasóink írták

 • 13. X_Y 2012. szeptember 05. 03:01
  „10. geza 2012.09.04. 13:38
  Felszámolják a Hey-Hót

  Unortodox módon megmentik a munkahelyeket...”
 • 12. X_Y 2012. szeptember 04. 15:48
  „3.igazságkereső2012.09.04. 09:02

  Bizony, egyre inkább ez lesz, hiszen a teljesen elszegényített magyar nemzet erre kényszerül, miközben még senki nem "tipródott" azon, hogy a 2004-2010 között országunkból eltüntetett több ezer milliárd forintot miként is lehetne visszaszerezni?!

  Fordulj bizalommal az eltüntető Baltorbánhoz...”
 • 11. grafika88 2012. szeptember 04. 15:05
  „A böskeutalványt pl. a kínai boltokban is elfogadják !”
 • 10. geza 2012. szeptember 04. 13:38
  „Felszámolják a Hey-Hót

  A társaság a 2004-es évet leszámítva folyamatosan nyereségesen működött. Árbevétele 2008-ig 4 milliárd forint felett volt, 2007-ben majdnem elérte az ötmilliárd forintot. 2009-ben 3,8 milliárd, 2010-ben 3,4 milliárd forintra rúgott a társaság forgalma. A jelentős árbevétel mellett tekintélyes kötelezettségállománya is volt a cégnek, 2009-ben hárommilliárd, két éve 2,6 milliárd forint volt. A cég ellen jelenleg három végrehajtás van folyamatban, egyet az adóhatóság, kettőt közjegyzők indítottak.

  A jelenleg több mint 100 dolgozót foglalkoztató társaság idén februárig Sasvári Károly és felesége tulajdonában állt. Jelenleg a tulajdonosi kör nem ismert a zárt részvénytársasági forma miatt.”
 • 9. kvendi 2012. szeptember 04. 13:03
  „... az Erzsébet utalványra jó példa az egyik neves szegedi cég(nevét szándékosan nem írom ki) volt vezérigazgatójának szálló igéje, mondata:
  -"minek adjunk emelést/+mozgóbért a dolgozóknak, úgyis csak a METRÓ-ba, TESCO hordanák, színes TV-t,híradástechnikai dolgokra költenék el...???"

  Túl sokat most se változott még a helyzet, kapitalistáinknak muszáj a fogukhoz verniök a garast, hogy állják a versenyt...!! :)”
 • 8. geza 2012. szeptember 04. 12:06
  „Egyszerű lenne a megoldás: kevesebb elvonás/adó (ugye majd 40 % a bruttó bérből), vagy legyen a fizetés pl 10 % nulla % os adójú.
  Ja hogy nem lehet eltartani a semmittevőket akikt nyomtatják, "árusítják" az utalványt.
  Jegyrendszerre emlékeztet
  Döntse már el a polgár hogy mit akar venni és ne kényszerítsék bele”
 • 7. szandokán 2012. szeptember 04. 10:36
  „Odaadnám Orbánnak,az összes Erzsébet utalványt,hogy dugja fel magának,cigit papirzsebkendöt,kávét,stb.nem adnak érte,vissza nem adnak belöle,csak kinlódás az egész amig túl ad rajta az ember.”
 • 6. történész 2012. szeptember 04. 10:27
  „mivel fejtől bűzlik a hal..így elfogadják a ruhás,cipős, stb helyen is. Miért ne a nyugdíj korhatár is hatvan két év és a párt katonák mint pali bá is kap nyugdíjat, ellátást stb,vagy miniszterek nyugdíjasként dolgoznak tovább a bírók meg nem, tehát bizton látni nem kell a dolgokat komolyan venni..”
 • 5. expro 2012. szeptember 04. 09:48
  „3.igazságkereső

  Engem meg az érdekelne, hogy az eltelt 22-év alatt eltünt több ezer milliárdot hogyan lehet visszaszerezni,
  mert ugye az általad oly nagyon favorizáltak is milliárdosok,
  vagy azoknak a szél fújta össze?”
 • 4. tótkomlósi 2012. szeptember 04. 09:37
  „3. igazságkereső 2012.09.04. 09:02

  Engem az érdekel, hogy a 2010 óta a zsebemből kiszedett pénzt hogyan lehet visszaszerezni!

  Mert kapni nem kaptam érte semmit!

  Gondolok itt a megemelt adókra és a nyugdíjpénztárra!”
 • 3. igazságkereső 2012. szeptember 04. 09:02
  „Bizony, egyre inkább ez lesz, hiszen a teljesen elszegényített magyar nemzet erre kényszerül, miközben még senki nem "tipródott" azon, hogy a 2004-2010 között országunkból eltüntetett több ezer milliárd forintot miként is lehetne visszaszerezni?!”
 • 2. X_Y 2012. szeptember 04. 08:38
  „Amúgy szerintem már régen hamisítják, csak most rosszabb minőségű hamisítás volt..
  A legnagyobb hamisító Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány :) Ahogy Kőhalmi mondta "van vizipókos nyomdám..."”
 • 1. X_Y 2012. szeptember 04. 07:53
  „Nem meglepő, tekintve hogy a böskeutalvány könnyen hamisítható és nem nyomonkövethető...a nem ennyire unortodox régi utalványokon pl. minden példányon rajta volt a a munkaadó megnevezése aki kiadta az utalványt, vagyis eg ymezei színes fénymásolás esetén rögtön lehetett tudni hogy honnan jött az eredeti...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszály: áfacsökkentést sürgetnek az állattartók

Nem oldja meg a baromfi- és sertéstartók problémáját a múlt héten szerdán kihirdetett többlettámogatás. Tovább olvasom