Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Alacsony infláció, drágább élelmiszer

Szeged - Átlagosan 2,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2013-ban a KSH szerint. Az infláció mértékét nem az olcsó ennivaló, hanem a rezsicsökkentés vitte le 1,7 százalékra. Az élelmiszereken belül a tejtermékek kerülnek jóval többe, mint egy évvel ezelőtt.
– Miért van olyan érzésem, hogy minden héten drágábban vásárolom meg ugyanazt a pár cikket? – meredt maga elé Judit az egyik szegedi élelmiszer-áruházban. – Pedig akármerre nézek, akciót látok akció hátán.

– Nálunk az egyliteres Farmer tej tavaly január 1-jén 225 forint volt, decemberben 260, most januártól pedig megint drágult: 275-be kerül – magyarázta a Mars téri Csemegében Csepregi Krisztina tulajdonos. – A kis pohár tejföl elseje óta 110 forint helyett 130, a sajtok kilója 100–150 forinttal kerül többe. Tavaly volt olyan hónap, hogy minden tejterméknek emelkedett az ára. A nagy beszállítók hamarabb hozzányúlnak az árakhoz, a kicsik azonban az utolsó pillanatig kitartanak.
A Cserpes Sajtműhely például, amelyiknek a házi tejét is áruljuk, nem emelt.

˝Fogyasztói kosarat˝ állítottunk össze: ezek az élelmiszerek drágultak tavaly. Fotó: Schmidt Andrea
˝Fogyasztói kosarat˝ állítottunk össze: ezek az élelmiszerek drágultak tavaly. Fotó: Schmidt Andrea

Mi volt, mi lesz?

Az infláció 2012-ben még 5,7 százalékos volt, az idén pedig a várakozások szerint 2 százalék alatt alakulhat – attól függően, milyen további rezsicsökkentő lépések következnek. A jegybank már 1,3 százalékos áremelkedési ütemet vár, a költségvetést viszont a kormány 2,4 százalékos inflációval tervezte.

Csepregi Krisztina egy évre visszamenőleg fejből tudja a termékek árát. Számításai szerint 10-15 százalékkal kerülnek többe azok a termékek, amelyeket ők árusítanak. Hozzátette: vevőik az igényesebb élelmiszereket keresik, nem azt nézik, melyik a legolcsóbb. Tudatosabbak lettek az emberek, megnézik, mi van ráírva a csomagolásra, ráadásul egyre többen liszt- vagy laktózérzékenyek. Tartanak olcsó, importból származó UHT tejeket is: ezek literje tavaly év elején 199 forintról indult, most 230 forintba kerülnek.

Mi az, aminek nem változott az ára? A liszt kilóját „Trabant minőségben" ma is meg lehet venni 86 forintért, de a „Mercedes" már 200 forint. Viszonylag stabil ára van a kávénak és a csokoládénak. Év végére pedig 20–30 forinttal lett olcsóbb az étolaj, az áfacsalással meggyanúsított cukor – és a tojás.

– Túltermelés van tojásból, mérettől függően 30–40 forintba kerül egy darab – mondta Kotogány János kereskedő. – A plafon 58 forint volt: 2012-ben került ennyibe. Most úgy néz ki, húsvétra egy kicsit feljebb megy az ára, de utána megint olcsóbb lesz, mivel beindul a háztáji szezon.

A krumpliért kétszer annyit kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Fotó: Schmidt Andrea
A krumpliért kétszer annyit kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Fotó: Schmidt Andrea

Ami különösen bosszantja a háziasszonyokat, az a drága krumpli: 150–200 forintba kerül egy kiló minőségtől, fajtától függően, ez a duplája az egy évvel ezelőttinek, és négyszerese a 2012-es árnak. De nem csak a vevő bosszús: – 260-ba kerül a gumó, hogy lehetne ebből olcsóbb krumplit termelni? – kérdezte a mihálytelki árus. – Amikor 80-ért adtuk, senki se jött reklamálni.

A KSH szerint

2013-ban a fogyasztói árak átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva, vagyis ekkora volt az infláció mértéke. A legjobban, 11 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak: az alkoholos italoknál a jövedéki adót, a cigarettánál a trafikok megnyitásával egy időben az árrést emelték. Átlag felett, 2,8 százalékkal nőttek az élelmiszerek árai, és 3,6 százalékkal drágultak a szolgáltatások. A ruhaneműért 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 1,9, a háztartási energiáért 8,5 százalékkal kellett kevesebb fizetni, mint 2012-ben. Ez utóbbi az egész évre kivetített átlag: kifejezi a gáz-, távhő- és áramár tavalyi, különböző időpontokban bevezetett, összesen 20 százalékos csökkentését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan gyengült a forint kedd estére

Kedden 19 óra körül 302,81 forinton jegyezték az eurót a három órával korábbi 302,67 forint után. Tovább olvasom