Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Aláírások a szabad vasárnapért

Csongrád megye - A szabad vasárnapért gyűjt aláírásokat a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A kiskereskedők csak akkor támogatják a munkamentes vasárnap bevezetését, ha az a multikra is vonatkozik. A Kisosz korábbi felmérése szerint azonban a kereskedők 70 százaléka csak mások boltját csukná be.
Szabaddá tenné a vasárnapot az Európai Unió tagállamaiban a kereskedők, boltosok számára 72 szervezet, köztük 35 szakszervezet, 13 egyház és 24 civil tömörülés. Arra hivatkoznak, hogy a kontinens népeinek kulturális életében és hagyományaiban különleges jelentőséggel bír ez a nap, ráadásul az 1993-as európai irányelvek szerint alapvetően a vasárnap a heti pihenőnap. Ha az Unióban egymillió aláírás gyűlik össze, polgári kezdeményezést nyújtanak be az Európai Bizottsághoz. Hazánkban, így Csongrád megyében is a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vesz részt a munkában.

– Nagy az érdeklődés az aláírásgyűjtés iránt, főleg a munkavállalók részéről, de hogy hányan szignálták az íveket, azt még nem tudom – mondta lapunknak Greskovicsné Bíró Márta. A KASZ Csongrád megyei titkára hozzátette, az már kiderült: a kis boltok tulajdonosai csak akkor támogatnák, ha a multik is bezárnának.

Tóthné Varga Anikó csak akkor támogatja a vasárnapi szünnapot, ha az a multikra is vonatkozik. Fotó: Karnok Csaba
Tóthné Varga Anikó csak akkor támogatja a vasárnapi szünnapot,
ha az a multikra is vonatkozik. Fotó: Karnok Csaba

– Nem lenne értelme, ha csak a kis üzleteknek lenne kötelező zárva tartaniuk, és a nemzetközi láncokhoz tartozó üzletek nyitva maradhatnának – mondta Tóthné Varga Anikó. Az egyik vásárhelyi kisbolt üzemeltetője elmondta: azért kénytelenek vasárnap is a vevők rendelkezésére állni, mert különben nem élnének meg.

A nagyok sem egységesek

A CBA már csatlakozott az aláírásgyűjtési akcióhoz, amelyet a Coop is támogat. Az Auchan és a Tesco viszont nem. A két nagy hipermarketlánc elsősorban a vásárlói érdekekre hivatkozva döntött így.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) két évvel ezelőtt kérdőíven tudakolta tagjaitól, szeretnének-e vasárnap zárva tartani. – A kereskedők 70 százaléka az országban és Csongrád megyében már akkor a vasárnapi nyitva tartás mellett tette le a voksát. De csak úgy, hogy ő maga nyitva tartana, míg a konkurencia bezár – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Martonosi István. A Kisosz megyei titkára hozzáfűzte: érthető a hozzáállásuk, hiszen sok kiskereskedő vasárnap reggel 7 és délelőtt 11 között nagyobb forgalmat bonyolít le üzletében, mint hétfőn egész nap.

Vasárnap vásárnap

Az 1970-es évek vége felé nyitottak ki vasárnap is az első élelmiszerboltok a nagyobb városokban, illetve a kiemelt üdülőhelyeken, például a Balatonnál. Általánossá a hétvégi nyitva tartás nálunk az 1990-es évek elejétől vált, beleértve az éjjel-nappal nyitva lévő kisboltokat, majd üzletóriásokat. A vásárlók pedig szeretnek vasárnap vásárolni – ahogy ezt korábban a vasárnapi piacok, utóbb az üzletközpontok forgalma is mutatja.

Olvasóink írták

  • 1. gróf 2010. április 30. 08:40
    „20 éve dolgozom és sosem volt olyan munkahelyem (5) ahol nem kellett vasárnap is dolgozni...ebből 2-ben nem adtak/nak pótlékot.
    Mi lesz az orvosokkal, ápolókkal, mentősökkel, katonákkal, börtönőrökkel, cukrászdákkal, rendőrökkel, tűzoltókkal, benzinkutasokkal, vagyonőrökkel, élelmiszeripari dolgozókkal, raktári munkásokkal, sofőrökkel, szállodákkal, kocsmárosokkal, mozigépészekkel, benzinkutasokkal, busz-villamos vezetőkkel, pizzafutárokkal...stb?

    Jaaaa innen fúj a szél! "a kereskedők 70 százaléka csak mások boltját csukná be."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrigált a forint

Korrigálta kissé korábbi veszteségeit a forint a görög-hatás csillapodásával párhuzamosan: csütörtök… Tovább olvasom