Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Aláírják a megállapodást a 2013. évi bérajánlásról hétfőn

Az adott évi bérajánlásról az utóbbi 23 évben csaknem mindig az előző év végén állapodtak meg.
Aláírja a 2013. évi bérajánlásról szóló megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.

A megállapodásban a május 21-én tető alá hozott egyezségnek megfelelően várhatóan nem szerepel majd konkrét szám az emelés mértékére vonatkozóan, csak annyi, hogy az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, hogy 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését. Az ajánlással a kormány, a munkaadói, valamint a munkavállalói oldal orientálni szeretné a versenyszférát a 2013-as bértárgyalásokon. A körülbelül 3 millió 800 ezer magyar foglalkoztatottból 700 ezer embert alkalmaznak minimálbéren és garantált bérminimumon, a többi munkavállaló bérének alakításához azonban az országos bérajánlás adott támpontot az utóbbi több mint 20 évben.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén május 21-én állapodtak meg az ajánlásban, amelyben ugyanakkor konkrét, az emelés mértékére vonatkozó szám nem szerepel, mivel a több hónapig zajló egyeztetéseken az körvonalazódott, hogy a munkaadói oldal – de elsősorban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) - nem írja alá a megállapodást, ha számszerűsítik benne az emelést.

A megállapodás szerint a bértárgyalásokon a feleknek az áprilisban benyújtott konvergenciaprogramban szereplő 2013-as gazdasági mutatókat kell irányadónak tekinteniük.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a május 21-i sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy még nincs késő ajánlást adni, mivel jelenleg zajlanak a vállalkozásoknál a mérlegzáró közgyűlések, most fogadják el az üzleti terveket, így jó, ha ez a "mankó rendelkezésre áll".

Az adott évi bérajánlásról az utóbbi 23 évben csaknem mindig az előző év végén állapodtak meg, a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodással egy időben. 2012 végén azonban nem született bérajánlás, ezt „pótolja" most a kormány, valamint a munkaadói és a munkavállalói oldal.

Olvasóink írták

  • 2. zsozso64 2013. július 14. 18:55
    „Kedves szatyi ! Még nincs aláírva...! Még csak ez után írják alá! Már csak abban reménykedhetnek a munkaadók, hogy nem kell visszamenőlegesen alkalmazni! Nem ez lenne az első efféle rendelkezés! A magyar vállalkozások úgyis annyira combosak, pont egy is visszamenőleges hatályú bérköltség növekedés hiányzik nekik az e-útdíj meg hasonló dézsmák után. Ha ezen sem padlózna le az összes vállalkozás, biztos van még a tarsolyban kellő számú és mértékű "nemmegszorítás"! Ha a visszamenőleges hatályúság sem verné ki a biztosítékot, menjünk vissza, ne csak fél évet, hanem mondjuk a cégalapítás idejéig. Így nem kellene bíbelődni az államosításokkal, hiszen az összes régi patinás, sokáig életképes vállalkozás azonnal bedőlne! 15-20 évre visszamenő emelést csak nem bírnának el azok sem!! És már oszthatnánk is újra a piacot! Remélem nem trafáltam bele a Nemzetgazsági Minisztérium terveibe, nagyon bántana a dolog (meg a BTK) ha államtitkot szivárogtatnék itt ki tudatlanul...!”
  • 1. szatyi 2013. július 14. 10:57
    „Adott év júliusában már éppen ideje volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett az első online pénztárgép

Van már engedélyes, adóhatósággal beszélni tudó online pénztárgép. Tovább olvasom