Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Aláírták a Budapest Bank adásvételi szerződését

A bank vételára legfeljebb 700 millió dollár lehet - mondta Varga Mihály.
Aláírták a Budapest Bank adásvételi szerződését, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. pénteken részvény adásvételi szerződést írt alá, amelynek értelmében a Budapest Bank Zrt. 100 százalékát megvásárolja a General Electric Capital Grouptól.

Az adásvételről az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. közös közleményben pénteken taájékoztatta az MTI-t.

Közölték: ezzel a Corvinus Zrt.-hez kerülhet a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, így például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt. A vételár forrását, állami kezességvállalás mellett, az MFB Zrt. biztosítja hitelfinanszírozás útján. A felek közötti elszámolás a vevő részéről feltételekhez kötött, így a vételár az ügylet zárásakor válik véglegessé - áll a közleményben.

Kiemelik: a Budapest Bank Zrt. jól szervezett, tőkeerős, üzletileg eredményes kereskedelmi bank, amely száz fiókkal és jelentős kkv ügyfélkörrel rendelkezik. A pénzintézet legutóbbi, konszolidált éves beszámolója alapján a bank mérlegfőösszege 905,3 milliárd forint, adózott eredménye 14 milliárd forint volt 2013-ban.

A Corvinus Zrt.-t a kormány 2014. (XII. 4.) december 4-i határozata jelölte ki a Budapest Bank Zrt. megvételére. A Corvinus Zrt. több mint egy évtizedes múlttal, nemzetközi szintű finanszírozási tapasztalatokkal rendelkező cég, amely befektetések kezelésére szakosodott. A Corvinus Zrt. a megújuló és megerősített MFB Csoport fontos tagja, a társaság tulajdonosi jogait az MFB Zrt. gyakorolja.

Egy péntek délután hatályba lépett, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján az állam 700 millió dollár erejéig készfizető kezességet vállal a Budapest Bank megvásárlására.

A korábbi, decemberi kormányhatározat szerint a Budapest Bank vevője a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, amelynek az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtja a hitelt. Erre a hitelre vállalt most garanciát az állam.

A vételt megjelölő kormányhatározat a Budapest Bank Zrt. által kibocsátott és a GE Capital Global Financial Holdings Inc. tulajdonában lévő összesen 19 millió 345 ezer 945 darab részvénynek a megvásárlására szólt.

Az eredeti határozatban a kormány a részesedés megszerzését - közérdekből - nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá minősítette, így kizárta a Gazdasági Versenyhivatal eljárását az ügyletben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 2014. december 4-én rendkívüli tájékoztatón jelentette be, hogy az állam megveszi a Budapest Bankot, az erről szóló előszerződést a magyar kormány aznap írta alá a bank tulajdonosával, a GE-vel. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le - mondta akkor Varga Mihály.

Varga Mihály: legfeljebb 700 millió dollár lehet a Budapest Bank vételára

A Budapest Bank pontos vételáráról még "utóegyeztetések vannak"; maximum 700 millió dollár lesz a bank ára - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányhatározat szerint az állam 700 millió dollár erejéig készfizető kezességet vállal a Budapest Bank megvásárlására. A Budapest Bank adásvételi szerződését szintén pénteken írták alá: a kormány által a vásárlásra kijelölt Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részvény adásvételi szerződést kötött, amelynek értelmében a Budapest Bank Zrt. 100 százalékát megvásárolja a General Electric Capital Grouptól.

Varga Mihály kiemelte, hogy a Budapest Bank egy jól működő bank, az utóbbi években nyereséges volt, ezért "minden okunk megvan azt feltételezni, hogy egy átszervezés vagy átalakítás után a továbbiakban is nyereséget hoz tulajdonosainak, így a magyar államnak is". Az EBRD-vel (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal) a héten kötött megállapodás alapján a magyar állam három éven belül magánbefektetőknek értékesíti az MKB-t, a Budapest Bankot, és az Erste-részesedését is - hangsúlyozta a tárcavezető.

Beszélt arról is, hogy a letelepedési kötvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ezért a kormány fenntartja azt. Tavaly 150 milliárd forintnyi eszközértékben vásároltak letelepedési kötvényt külföldiek, és az államkasszába befolyt összeg segített finanszírozni az államadósságot. A kormány várakozásai szerint idén tovább nő a befolyt összeg, az pedig, hogy 250 ezerről 300 ezer euróra emelték a vásárolható kötvények összeghatárát, segítheti, hogy "sokkal inkább az igazi tőketulajdonosok és a letelepedési kötvény használók jelenjenek meg a piacon" - fogalmazott a miniszter.

Március 1-jétől módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai. Erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály az Országgyűlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd. A változásokkal kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv-ben annyit mondott: azon nagy cégek számára, amelyek úgynevezett nem kockázatos termékeket szállítanak, rendkívül egyszerűvé válik az ekáer használata, mert 3 adatot kell csak megadniuk: a feladót, a címzettet, valamint a kamion rendszámát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos bírságot kapott a Telekom

A szolgáltatás korlátozásával kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem az… Tovább olvasom