Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Alapjáraton sem ketyeg el a vállalkozás

Szeged - 2012-ben írtunk Heitmár Róbert egyéni vállalkozóról lapunkban: azért, mert 20 éve indította a vállalkozását, és hogy azóta ugyanazon a telefonszámon érik el a kuncsaftok. Most, 22 év elteltével a víz-, központifűtés- és klímaszerelő éppen szünetelteti a tevékenységét: nincs annyi bevétele, amiből az adóját ki tudná fizetni.
– Két éve optimista voltam, ez azonban nem vált be. Lehet, hogy visszafizettük az IMF-nek a hitelt, de a fogyasztás visszaesett, kevesebb megrendelést kaptam, és rájöttem, hogy nem tudom fenntartani a vállalkozásomat – mondta Heitmár Róbert. – 2013-ban szinte csak annyit kerestem, hogy az adómat ki tudtam fizetni. Mivel nem akartam tartozást termelni az államnak, december 1-jével „befagyasztottam" a vállalkozásomat. Szomorú, hogy ebben az adókörnyezetben nem lehet fenntartani egy egyéni vállalkozást.

Heitmár Róbert még egyéni vállalkozóként, 2012-ben. Fotó: Frank Yvette
Heitmár Róbert még egyéni vállalkozóként, 2012-ben. Fotó: Frank Yvette

Hogyan tovább?

A volt vállalkozó februárban azt találta ki, hogy kültagként „beolvad" egy betéti társaságba, az Evital 2005 Bt.-be, amely intézménytakarítással foglalkozik. Mi lenne az ő dolga? Eseti megbízásokban reménykedik, hogy ahol a bt. takarít, valószínűleg lenne mit karbantartani, javítani is. Ha tudná azt csinálni, amivel 22 évig foglalkozott, akkor még közreműködő tag is lehetne a társaságban. És mivel egy vállalkozást 5 évig lehet szüneteltetni, Heitmár Róbert reméli, hogy még egyszer az életben újraindíthatja a sajátját.

Kiszámoltuk: az 51 éves mesternek a szakmunkás-minimálbér után kellett adóznia, az kerekítve 120 ezer forint. Az szja, valamint a járulékok együtt 78 ezer forintot tettek ki havonta, ennyit akkor is befizetett, ha egy fillért sem keresett. Mivel házhoz megy a munkáért, a benzinje havi átlagban 40 ezer forint. Plusz a könyvelő, a szerszámok, ha valamelyik tönkremegy. Plusz az iparűzési adó, amiről a napokban kapott csekket, és amit előre fizet, holott nem is dolgozik.
– Enni is kéne, meg lakni és rezsit fizetni. 280-300 ezer forintnak kellene bejönnie egy hónapban, hogy „alapjáraton elketyegjen" a vállalkozás – tette hozzá. – De az embereknek nincs pénzük, vagy ha mégis kerül valahonnan, akkor nem merik elkölteni.

A vállalkozó 1992-ben alapította a Nonstop Lakásszervizt ugyanazon a telefonszámon, mint amelyen most is elérhetik: eredeti szakmája lakatos, dízelgépész, víz- és központifűtés-szerelő. A szocialista nagyiparba a Szegedi Vas- és Fémöntödénél, valamint a Szevafémnél kóstolt bele, majd önállósította magát. – A rendszerváltás után hiányszakma volt a víz- és gázszerelés, nem voltak szervizek, ezért kitaláltam az éjjel-nappal hívható Nonstop Lakásszerviz elnevezésű vállalkozást – mondta Heitmár Róbert.

– Nem volt könnyű, hiszen valóban, éjjel az ágyból ugrasztott ki az ügyfél, ha kizárta magát a lakásból, vagy elárasztotta vízzel az alsó szomszédait. A 2000-es években a klímaberendezésekre, légtechnikára váltottam.

Szerinte egyik kormány sem segítette a mikrovállalkozásokat: nem voltak vissza nem térítendő támogatások, a pályázatokat pedig nem nekik írják ki, vagy teljesíthetetlenek a feltételek. A katát, az új kedvező adózást sem választhatja, mivel anyagköltséggel dolgozik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött szerdán a forint

Az euró jegyzése a kora reggeli 310,45 forintról este fél nyolcra 309,50 forintra csökkent. Tovább olvasom