Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Alávágott a Picknek egy félegyházi cég

Szeged - A Pick vezérigazgatója szerint olcsó, Magyarországról érkező mangalicahús hamisítványok árasztották el a japán piacot. A húst a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. vitte ki Japánba.
Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója levelet írt az agrártárcának, és arra kérte a minisztériumot, hogy akadályozza meg a Magyarországról Japánba érkező illegális húsexportot. Elmondta: a Pick két éve dolgozik a mangalica termékek bevezetésén a japán piacon, mostanra érte el azt, hogy már 20–30 tonnát exportálhat.

Nagyon kemény munka van amögött, hogy a kuriózumnak szánt mangalica megjelent a legnevesebb japán szállodák és éttermek kínálatában. A mangalicahús előállításának magas az önköltsége, emiatt drága, és csak a japánok engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék – közölte a vezérigazgató lapunknak nyilatkozva. Nem tartja elképzelhetőnek, hogy a félegyháziak olcsón tudtak volna belőle szállítani, ha mégis így történt, akkor vagy a termelő, vagy a feldolgozó megy tönkre előbb-utóbb. Utalt arra, hogy esetleg nem is mangalicahúst ajánlottak ki mangalicaként. Jelenleg különben mindössze 20 ezer darab mangalica van az országban.

Húsfeldolgozó a Pick-ben. Fotó: Karnok Csaba
Húsfeldolgozó a Pick-ben. Fotó: Karnok Csaba

A Pick Szeged Zrt.-hez az elmúlt hét végén érkezett jelzés arról, hogy egy japán nagykereskedő irreálisan alacsony áron kínál magyar mangalicahúst. A vállalkozás az értékesítéshez a Pick japán honlapján található anyagokat használta föl. A Pick Szeged Zrt. azonnal megkereste a Mangalica Szövetséget, hiszen magyar mangalicaként csak az ő igazolásukkal hozható forgalomba termék, ám kiderült, hogy a szegedi cégen kívül másnak nem adtak ki igazolást.

A kiszállított nyers hús a kiskunfélegyházi Hungary Meat cégtől származik. Szakácsné Bajnóczi Katalin, a kft. ügyvezető igazgatója elismerte, hogy a szállítmányt a cégcsoportjuk elnöke, Piero Pini egyik partnere kérte mintaként. A Hungary Meat Kft. az alapanyagot Moldován Andrástól, a Mangalica Szövetség egyik tagjától vásárolta meg – mondta az ügyvezető igazgató. Azt is közölte: az áruhoz csatoltak minden szükséges okmányt, de arra nem tudott pontos választ adni, hogy a szállítmány rendelkezett-e a szövetség igazolásával. Ám hozzátette, ha nem, akkor ezt haladéktalanul pótolni fogják.

Olvasóink írták

 • 18. Pinaman 2009. szeptember 11. 18:13
  „hogy a 17 ujra ertelmet kapjon, teccik a cim, en is szoktam alavagni de tobbnyire holgyeknek + 17.”
 • 17. Yossarian 2009. szeptember 11. 12:39
  „többnyire hölgyeknek?
  és amikor nem hölgyeknek, akkor bevállalsz néhány cuki pofa tökös legény is?”
 • 16. IVY 2009. szeptember 11. 12:22
  „Nna, a hangember. :) (15.)”
 • 15. Pinaman 2009. szeptember 11. 11:25
  „13 a szlovakok meg kinabol hozzak! <moderálva>”
 • 14. KolompárRómeó 2009. szeptember 10. 20:49
  „A Pick mangalicája meg szlovák.”
 • 13. Yossarian 2009. szeptember 10. 11:21
  „-önköltsége-
  bocs”
 • 12. Yossarian 2009. szeptember 10. 11:16
  „"a mangalica hús előállításnak magas az őnköltésge, emiatt drága"
  egy igénytelen, ridegtartáson is megélő állat tartásának miért is magas az önköltésge? nem vagyok állattartó. nem is értek hozzá, ezért inkább csak kérdezem, hogy is van ez?
  a suliban azt tanultam valaha, hogy honfoglaló eleink azért tartották a mangalicát, mert kevés gondozást igényelt, ellenáló volt a betegségekkel szemben, és bármit megevett.
  az összes háziállatuk ilyen volt. a racka juh, a szürke marha, a mangalica, mind ellenáló igénytelen fajta. akkor most miért is magas a mangalica tartásának, előállításának önköltsége?
  porhintés az egész. akadt egy élelmesebb vállalkozó, aki kihasználta a lehetőséget.”
 • 11. varadipal 2009. szeptember 10. 10:29
  „2-10 ig hasonló véleménnyel vagyunk. Nem olvas újságot a Pick, vagy egyetért velünk, vagy a semmire fizeti a kommunikációs igazgatót, és teljes nagylétszámú csapatát./A hentesnek meg alma a bére./ Lehet választani kedveseim, hármas alternatívát ajánlok.”
 • 10. liptákjózsef 2009. szeptember 10. 09:51
  „A PICK SZEGED ÜZEMET NAGYJAINK ARRA HASZNÁLJÁK,HOGY IGEN KOMOLY PÉNZMOSÁST TEGYENEK LEHETŐVÉ. MEGLEHET SZÁMOLNI MENNYI IGAZGATÓJA ILL.TULAJDONOSA VOLT KÉZRŐL KÉZRE ADTÁK AZ ÜZEMET A TULAJDONOSNAK MÉG SAJÁT VAGYONVÉDELMI CÉGE IS VAN, HOGY EGY FT-SEM FOLLYON KI A KEZÉBŐL. PIACKUTATÁS NINCS MEGÉRDEMLIK A SORSUKAT ÉS NEM KELLENE ITT SIRÁNKOZNI,HOGY MÁSOK HOVA SZÁLLITANAK TERMÉKET. UGY LÁTSZIK,HOGY MOSTMÁR MEGINT A TÖNKREMENÉS SZÉLÉN ÁLL A CÉG?”
 • 9. gróf 2009. szeptember 10. 08:47
  „7!
  Az hát! Látott valaki mangalicát szállító teherautót? Éjszaka titokban szállítják, a föld alatt.”
 • 8. ombia 2009. szeptember 09. 19:28
  „...mert a japán biztos hülye és átveszi a hamisítványt, mert mivel nem pick szállította az már csak és kizárólag hamisítvány lehet... hahhaha :) szerintem inkább savanyú a szőlő :) és lehet sokat akart a szarka csak nem bírta a farka...”
 • 7. rozator 2009. szeptember 09. 17:54
  „Ja! Mert a Pick-é az mind mangalica!”
 • 6. CID 2009. szeptember 09. 15:55
  „Nem tudom, de tavaly kb. 10 %-kal lehetett élősúlyban, többért mangalczát venni , mint normál hússertést. Kicsit túlmisztifikálják a mangalicát. Persze, mire a boltba kerül tényleg dupla annyi az ára.”
 • 5. che 2009. szeptember 09. 13:41
  „Amíg a vevőnek mindegy mit eszik addig hiába vitáznak !”
 • 4. Haho66 2009. szeptember 09. 11:16
  „2.
  "...a szállítmányt a cégcsoportjuk elnöke, Piero Pini..." Talán akkor nem is annyira 2 magyar.”
 • 3. Rosmary53 2009. szeptember 09. 10:31
  „A mérkőzés színhelye Japán. A küzdő felek : Pick Szeged Zrt kontra Kiskunfélegyházi Hungary Meat. A Pick csapata két éve gyúr, jelenleg egyenlőtlen az állás. Óvás a Pick részéről, piros lapot kérnek a Hungary Meatnek,
  a szövetség pártatlanságára számítanak. A szövetség egyik tagja azonban pálya szélén mintha sárban álldogálna. Hosszabbításra számíthatunk, egyenlőre a mérkőzés állása 0:0.”
 • 2. varadipal 2009. szeptember 09. 10:04
  „Itt a baj. Amikor két magyar cég egymást öli, nemhogy az exportot fejlesztené. Majd az olasz röhög mindkettőn, és rájuk rohad a hús.Ha megírják a másik fél termékéről, hogy az nem is igazi, majd az övéké sem fog kelleni. Piszkos gazembernek nevezték a négy mancsot, most ugyanazt csinálják, belesz.rnak a saját tányérjukba. A górét kell azonnal elzavarni, mert kárt okoz nemcsak a Félegyháziaknak, de a saját cégének is, csak nem lát a se..fej az orránál tovább.”
 • 1. IVY 2009. szeptember 09. 09:15
  „Eszem megálllll máááár!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett jobb a lakáshiteleseknek

Hiába volt két jegybanki kamatvágás is júniusban, hiába erősödött a forint, ez nem volt hatással a törlesztőrészletekre. Tovább olvasom