Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Alig marad valami a kamatból

Csongrád megye - Zsákszámra veszik ki az emberek a megtakarításaikat a bankokból az egyre alacsonyabb kamatok és az ehóval megfejelt, jelenleg már 22 százalékos kamatadó miatt: 8 hónap alatt közel 700 milliárd forinttal apadt a lakossági bankbetét. De hová teszik az emberek a pénzüket? És hová érdemes?
– Személyes tapasztalatom, hogy a magyarok pénzügyi kultúrája alacsony, ennek az a következménye, hogy a vállalkozói képessége is alacsony: ezért a tőzsdét a hétköznapi embernek csak óvatosan ajánlom – mondta Patkós Róbert, akinek pénzügyi tanácsadó cége van Szegeden, valamint a Pénzügyi Tanácsadók Európai Szövetségének elnöke.

Drága a pénz mozgatása

Tudni kell, hogy ma már az állampapírok kamata sem kiemelkedő: az 1 éves futamidejű kamatozó kincstárjegy 4 százalékos kamatot kínál, míg a féléves kincstárjegy 3,75 százalékot. Igaz, hogy ebből a 16 százalékos kamatadón felül már nem vonják le a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, nem úgy, mint a bankbetétnél, azonban a pénz mozgatásának is ára van, méghozzá egyre magasabb. Ha fél évre lekötnénk 1 millió forintot a kincstárban, akkor 15 ezer 750 forintot kaphatnánk adózás után, viszont mintegy 4000 forintba kerülne a pénzünk odautalása, így csak 11 ezer 750 forint ütné a markunkat. Ha viszont 3 százalékon lekötjük a bankban, akkor még a magasabb adó levonása után is ugyanannyit, azaz 11 ezer 750 forintot keresünk. Mielőtt lép valaki, érdemes a költségekkel is számolnia.

– A bankbetéteket már nem javaslom: az MNB a jövőben is csökkenteni fogja az alapkamatot, arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy mozgassák a pénzüket, és a gazdaságba áramoltassák. A tanácsom az, hogy az alacsony kockázatú befektetési jegyeket vegyék az emberek: ha úgy érzik, nem értenek hozzá, kérjenek tanácsot szakembertől, mint ahogy ezt teszik akkor is, amikor orvoshoz fordulnak.

A múlt héten 3,6 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, a bankok pedig azonnal reagáltak a döntésre: csökkentek a betéti kamatok is, főleg a rövid idejű, 2–6 hónapos megtakarításoknál. A fél- és egyéves kamatok csak kicsit estek, sőt még emelésre is akad példa. Közben apadnak a bankbetétek, a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint az idei első 8 hónapban közel 700 milliárd forinttal csökkent a lakossági bankbetét. Már csak 7033 milliárd forintot tartottunk pénzintézetekben. Utoljára 2008 végén volt ilyen kevés megtakarításunk bankbetétben.

Hová tehetjük a pénzünket? Az egyik irány az államkincstár, hiszen a betéti kamatoknál magasabb állampapírkamatok az ingyenes kincstári számlavezetéssel vonzóvá teszik ezt a befektetést. 8 hónap alatt 473,5 milliárd forintnyi lakossági állampapírt vettek az emberek. A másik nagy versenytárs pedig a befektetési alapok piaca, ahová a lakosság idén 641 milliárd forint pluszpénzt fektetett be.

A kamat fele „elszáll"

Egyszerű a példa: ha 100 ezer forintot 1 évre lekötünk 4 százalékos kamatra (ez most magasnak számít) egy „átlagos" bankban, akkor a 16 százalékos kamatadó, a 6 százalékos eho, a 4 ezrelékes kezelési költség, valamint a készpénzfelvétet sújtó 6 ezrelékes tranzakciós illeték levonása után az eredeti 104 ezer forint helyett csak alig több mint 102 ezer forintot kapunk kézhez.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Frenky69 2013. október 09. 14:57
  „Lakás-takarékpénztár.
  Nettó 3% kamatot biztosít, ami nagyjából megegyezik a banki nettó kamatokkal. !Viszont: a megtakarítás 30%-át ezen felül állami támogatásként kifizeti lakáscélú felhasználás esetén! Fix, előre kiszámítható, nincs benne kockázat mint a befektetési jegyben vagy részvényben.Törvény által garantált, biztonságos, OBA által biztosított. Mi több, olyan kedvezmény szintű lakáskölcsönre válik az ügyfél jogosulttá általa, amit kereskedelmi bankban megkapni esélytelen, kamatkondíciók és elbírálási feltételek szempontjából sem.
  És jó a korábbi hozzászóló gondolatmenete, a megvásárolt lakás passzív jövedelmet biztosít kiadva, akár kereset vagy nyugdíj kiegészítésként. A lakást, ingatlant nem fújja el a tőzsdei válság. Azok a házak amiket az 1879-es nagy árvíz után építettek mind megnézhetők Szegeden, az építésükkor lévő részvények, befektetési konstrukciók meg hol vannak már... és az ingatlannak ugyan változik az értéke de nem inflálódik el, miközben a pénz is kétszer változott, koronáról pengőre, majd forintra.”
 • 28. mivan? 2013. október 09. 08:47
  „Szerintem akinek már annyi pénze van, hogy ráér ilyeneken gondolkodni mibe fektesse azt, nem a Délmagyarból fog tájékozódni. Mondjuk az ingatlannal kapcsolatban, ha jó helyen van és ki tudja jó áron adni albérletbe, az azért nem rossz.”
 • 27. hangman 2013. október 09. 08:02
  „Nem sok fogalma van hagymi-nak arról, hogy kik járnak el közmunkába, nem azok az emberek akik egyébként brazil sorozatokat néznének otthon, hanem olyanok akik a gazdaság fellendülésével keletkező valódi munkaerőpiac felszippantana, csomó-csomó elkeseredett ember, a maradék meg ugyanúgy otthon ül segélyen. Egyébként pedig rengeteg ember nem a segélyekből lesz "alkalmazva" nem súlyos EU-s milliárdokból, amit ilyen bohóckodásra fordítanak. De kérdezd meg az önkormányzatokat, hogy milyen szinten tűnnek el szerszámok, milyen szinten tesznek tönkre gépeket, hogy amíg szerelik addig se kelljen dolgozni és még sorolhatnám a sikertörténet részleteit.”
 • 26. Casablanca 2013. október 09. 07:46
  „"Zsák számra veszik ki az emberek a megtakarításaikat a bankból..."

  Ki??? Mennyit??? Miből tett félre???

  Én biztos nem...”
 • 25. hagymi 2013. október 09. 07:08
  „A bankárok, pénzügyi szakemberek sem betétekben tartják a pénzüket. Forgatják azt. Ingatlanba, cégekbe fektetik. Meg lehet nézni, hogy nyugaton a bankok mennyi kamatot fizetnek a betétek után! Esetleg létezik-e náluk valamilyen adókedvezmény bizonyos megtakarítások után, mint pl. nálunk a lakástakarék, vagy egészségpénztári befizetések után? Eddig a magas kamatok miatt a külföldinek is megérte itt tartani, a pénzét, hiszen jól kamatozott, majd kivitte innen a kamatokat. Ezen kamatokat pedig te, meg te, meg persze én :) termeltük meg a munkánkkal. A nyugati meg kivitte innen, nem ide forgatta vissza, pörgetve a gazdaságot. :) Hüm... most akkor ennek vége? :)”
 • 24. palimadar 2013. október 09. 06:54
  „"9. GondaIstván 2013.10.08. 12:57

  7. acidrain: "remek ötlet tönkretenni őket, a hitelezés megállása egyben a gazdaság összeomlását is jelenti"
  Épp most pumpál 2000 milliárdnyi hitelt Matolcsy a gazdaságba 0%-os kamattal, hogy a bankok nyerészkedése ne érjen a csillagos égig."

  A célja a hitelezés felpörgetése, hogy fejlődjön a gazdaság. Ugyanakkor megengedi, hogy korábbi hitelt kiváltson. Hát az eddigiek nagy része hitelkiváltásra ment el, tehát Matolcsy újra bakot lőtt. Mindenkinek jó, csak nekünk nem.”
 • 23. hagymi 2013. október 09. 06:45
  „6. hangman 2013.10.08. 11:09

  Ingatlan, ne vicceljünk, ha ezek maradnak még 4 évig, akkor hatalmas bukta lesz belőle, közmunkás bérekből nem fog senki ingatlant venni és tovább fognak esni az árak!

  Ezek a közmunkások, ha nem dolgoznának, ha nem "közmunkáskodnának", akkor ezt az összeget segély formájában kapnák meg. Így legalább dolgoznak, esetleg újra tanulják a munkát, hogy időre megyünk, aktívan ledolgozzuk a munkaidőt és bizony csak így juthatunk pénzhez, nem pedig otthoni sertepertéléssel, majd csak hozza mán a postás a segélyt, oszt majd csak lesz valahogy. Mióta vannak közmunkások, azóta talán tisztábbak a települések, talán ..... és lehetne sorolni még a pozitív hatásait. A 4 órás közmunkáért pedig annyi pénz jár. Vagy esetleg te fizetnél többet? A segély összegét fizetik ki közmunkabérként, és ezért az összegért ennyit lehet dolgoztatni. Vagy szeretnéd csak úgy odaadni továbbra is segély formájában, esetleg növelve annak összegét a dolgozók által befizetett adók terhére? Sokan örülnek ennek a közmunkának!”
 • 22. kormoska 2013. október 08. 21:40
  „Régebben mindig azt szajkózták,hogy ÖNGONDOSKODÁS+TERVSZERŰ TAKARÉKOSKODÁS....,így lesz nyugodt időskor meg lakásfelújítás.
  Folyamatosan törik le az alapkamatot,mert csökken(papíron)az infláció.
  Az adórendszer"igazságosítása"után a banki kamatokkal is igazságot tesznek,sőt még Eü hozzájárulást is hozzácsaptak:-(
  Az állampapírokban és nem bízom,hiába próbálnak mindenkit arrafelé terelni.
  A Lukrécia által írt árveréseken való részvétel jó ötlet mert nagyon jó lehetőségekbe lehet belefutni....,de nem kevés kockázatvállalást és felkészültséget igényel,az átlagember inkább kihagyja ezeket.
  Viszont a párnaciha a lehető legrosszabb megoldás,mert akkor csak inflálódik a pénz!”
 • 21. Roland1000 2013. október 08. 19:30
  „Jaj, mit hisztiztek már az ingatlanos kommentemen? A 10. kommentben megírtam, hogy biztosan Lukréciának van igaza, hiszen én NEM ÉRTEK HOZZÁ. Most mit vártok, írjak bocsánatkérő levelet? Pont teszek rá, úgysincs pénzem. Nekem aztán mindegy, ki mibe fekteti.”
 • 20. geza 2013. október 08. 18:02
  „Helyes, a betörők így biztosabbra mennek!!”
 • 19. qrumpli 2013. október 08. 17:28
  „Mán a harmadik zsáknál tartok
  Ki győzi ezt a tempót!
  Milyen jól jártam volna ha nincs egy fillérem sem ,most mi bajom lenne?
  Hol van a kényszerzubim?”
 • 18. vélemény 2013. október 08. 15:38
  „Kicsit már bánom, hogy az infláció + 5%-ot (2016-ig) fizető Prémium Államkötvényből nem vettem sokkal többet.
  Az Államkincstárnál eddig semmilyen költségem nem volt vele.”
 • 17. zsozso64 2013. október 08. 15:10
  „Végre egyszer én is jól járok! Még mondja valaki, hogy ez a kormány nem a szegények érdekeit tartja szem előtt! Bankbetétjeim kamatai nem igen maradnak el a Kovácsékétól, bár Ők nagyságrendekkel nagyobb pénzeszközökkel rendelkeznek! A parizer árát még nem sikerült tőzsdei motorként beindítanom, de ha sikerül,... az lesz ám csak a magyar álom! A bilit meg valaki kivihetné már végre, mielőtt belelógna a kormány keze a fene-nagy álmodás közepette!!! Hagydrá Magyarország ! Hagydrá Magyarok!!!!”
 • 16. macs 2013. október 08. 15:09
  „9. GondaIstván,
  szerinted a jegybanktól kapott pénzt a bankok mekkora kamattal és kiknek fogja hitel formájában kihelyezni? Emlékeim szerint erre 2% marzsot tehetnek és feltételezem, hogy lesz valamennyi kockázati felár is.
  Más. Amikor kiveszem a pénzem a bankból akkor fizetnek kell a tranzakciós díjat, tehát ez plusz költség és amikor a kincstárjegy lejár, akkor ott is fizetnem kell az utalásért vagy a pénz felvételéért? Mert, ha igen, akkor már nem olyan szép a leányzó. :-)”
 • 15. axon 2013. október 08. 14:39
  „De jó hogy nekem nincs ilyen problémám, hová rakjam a pénzem. Most főhetne a fejem. Régen volt megtakarításom, de most nem olyan időket élünk. Ha vagyonos lennék, széfben tartanám. Egy nagy túróst az összes banknak, na meg az Államkincstárnak.”
 • 14. vélemény 2013. október 08. 14:33
  „1. Roland1000
  Inkább ingatlanban tartsák a pénzüket, ...
  - Ha valaki nem tudja bérbeadni, az is csak költségekkel jár.
  Mivel pang a piac, mert nincs vásárlóerő, az értéke sem fog nőni egy darabig.”
 • 13. vélemény 2013. október 08. 14:26
  „Zsákszámra veszik ki ...
  - Én meg azt hittem levélgyűjtő közmunkásokat láttam óriási zsákokkal a Vértói OTP környékén. :))”
 • 12. lukrecia 2013. október 08. 14:18
  „az ingatlan akkor jo befektetes ha melyen aron alul (pl arverezes, nyugatra kivandorlas, vagy mas beepitesi osztalyba sorolas, autopalya kisajatitas ) tudsz ingatlant vasarolni. A tobbi eset szinte mind felejtos, mivel az ingatlan egy nem mobilizalhato befektetes. Annyira nem , hogy megveszed es beragadtal evtizedekre. Vagy soha tobbet nem tudod eladni.
  A tozsde nagy nagy korultekintessel persze , egyik nap megveszed es barmikor eladhatod, ha jo aron vasaroltad.”
 • 11. rózsakert 2013. október 08. 13:50
  „5. lukrecia 2013.10.08. 11:05
  Az ingatlan piacrol en inkabb mindenkit lebeszelnek 1-es velemenyevel ellentetben.

  egyetértek- ha valós eladást akar valaki, és nem csak árulgatja a kérót, biza most ott naponta lesz olcsóbb az ingatlan....ez a jobban teljesítés hátulütője.

  ha pedig májusban még 4 év!!! ....még feleződni fog, mert tényleges vevőpotenta már nem fog maradni az országukban.”
 • 10. Roland1000 2013. október 08. 13:30
  „Lukrecia, én nem értek hozzá, és félretett millióim sincsenek... Biztos neked van igazad.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit tilthat le a NAV a jövedelemből?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal „kényszerintézkedéseinek" egyike a jövedelem letiltása, amelyhez az alapot a havi munkáltatói adóbevallás adja. Tovább olvasom