Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Alig vásárolunk - van még lejjebb?

A családok többsége reáljövedelmének csökkenésére számít. Spórolni sem lehet.
A GfK csütörtöki közleménye szerint jóllehet az év első negyedében a fogyasztói bizalom indexe újra emelkedett, s a fogyasztói várakozások is javultak, a kereskedelem számára nem kecsegtet túl sok jóval az a tény, miszerint a vásárlási hajlandóság a valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt az első három hónapban.

A tájékoztatás szerint lényegében változatlanok a munkanélküliségre vonatkozó és inflációs várakozások is, s a többség úgy gondolja, családjának reáljövedelme idén csökkenhet.

A komplex fogyasztói bizalom index (FBI) értéke az év végi tendenciát megtörve, 2012 első negyedévében közel 8 pontnyit emelkedett és jelenleg 125,3 ponton áll. A fogyasztói várakozások index (FVI) esetében is emelkedés figyelhető meg az év első három hónapjában: az index csaknem 30 ponttal 148,8 pontra nőtt. E növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország várt gazdasági helyzetének megítélése, utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak nagyobb mértékben.

A vásárlási hajlandóság index (VHI) január-március időszakban utoljára a tavalyi év elején látott mértékben - 16 ponttal - csökkent és 99,2 ponton állt meg 2012 márciusában.

A közleményben idézett Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója szerint ez a valaha mért legalacsonyabb érték és a kereskedelem szempontjából nem feltétlenül biztató. A három index időben egymáshoz viszonyított alakulását tekintve szembeötlő a fogyasztói várakozások és a vásárlási hajlandóság egymástól elválása, a vonatkozó indexértékek vonalának egyfajta "ollóként" nyílása az aktuális negyedévben.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 márciusában hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: a lakosság több, mint fele, 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, míg korábban 54 százalékuk vélekedett hasonlóképpen.

Lényegében az inflációs várakozások sem térnek el az előző negyedévben mért eredményektől, mert a lakosság túlnyomó része - tízből kilencen - továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók átlagosan 9 százalékos növekedést várnak az elkövetkező 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: a megkérdezettek közel kétharmada, 66 százaléka az inflációnál kisebb mértékű növekedéssel számol, vagyis reáljövedelmük csökkenését prognosztizálják.

A közlemény szerint a hitelfelvételi kedv lényegében nem változott: a lakosság 21 százaléka gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, a korábbi 23 százalékkal.

A megtakarításokról alkotott vélemények nagy mértékben romlottak az előző negyedévhez képest: a válaszadók 39 százaléka bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy korábban tervezett vásárlásra felhasználja-e megtakarításait, míg 27 százalékuk szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

Ötvenhét százalékra csökkent a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya, miközben a lakosság mintegy fele, 54 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást.

A lakás eladására mindössze 6 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi időpontban a körülményeket - közölte a GfK Hungária.

Olvasóink írták

 • 17. dühös 2012. április 13. 08:30
  „Mégis MIBŐL vásárolnánk????
  Évek óta nem emelkedett az alkalmazottak nettó fizetése, sőt februárban csökkent is, miközben mindennek felment az ára!!! Benzin, élelmiszer, energia stb.
  Ki az az idióta aki ezt nem képes felfogni?
  Már mindent kisajtoltak belőlünk és nagyon megnőtt az étvágyuk.

  De azért telik nekünk képviselői béremelésre, sokmilliós villára a levitézlett elnöknek, pártok finanszírozásra, bankok konszolidálására...
  Mert ilyen hülyék, ilyen birkák vagyunk.”
 • 16. Pandora 2012. április 13. 08:15
  „meglátszik az üzletek forgalmán, hogy erősen lecsökkent a havi cafeteria összege. tavaly még minden második vásárló kajajeggyel fizetett a boltban, most meg.. persze, hogy kevesebbet vásárolnak, ha nincs miből.”
 • 15. Yucca 2012. április 12. 22:33
  „14. tuti: Majd ha a lakosság fele kihal betegségben, idegbajban, vagy öngyilkos lesz, akkor talán észreveszik.”
 • 14. tuti 2012. április 12. 19:03
  „Én nem tudom ismeri-e bárki is a jelenlegi pénzügyi/gazdasági országirányítók közül azt a stratégiai játékot, amiben egy országot kell működtetni. Ott ha túladóztatják a lakosságot, akkor elpusztulás van, és "game over". Bár lehet, hogy túl sokat játszották ezt a játékot és azt hiszik, hogy az életben is van "game over".
  Ki világosítja fel nagyjainkat, hogy az életben NINCS GAME OVER????????”
 • 13. roxper 2012. április 12. 18:22
  „Szegények nem értik, hogy miért csökken a fogyasztás, csak egy dolog jár a fejükben ez a sok feketéző miatt van és ki más, ha nem az adókerülő magyar pógárok a hibásak! Vesszen a kúrmány!!!”
 • 12. szuszikla 2012. április 12. 17:48
  „jóhogy úgy gondolja a többség, hogy a
  ", családjának reáljövedelme idén csökkenhet".
  Viktorunk ámokfutását nézve, Ilyen ütemben minden hétre jút egy új nyomorgató. ADÓ . Pedig lassan már az egyik napról a másikra élnek az emberek, miközben a belüket is kidolgozzák. Mindezt úgy , hogy most már a legújjabb törvény szerint az éves szabadságuk javarészétól is megfoszthatják a dolgozó embert.”
 • 11. KamuNeni 2012. április 12. 16:28
  „Hogyne lenne meg lejjebb!!!!

  Eztan jon meg majd a -Penz forgalmi ado- Azt varjatok meg es akkor kerdezzetek ilyet.
  Meg azt a kicsit is elveszik ami van. nem is beszelve az 50%-os AFA-rol ami szinten jon 2 ev mulva!!!”
 • 10. keresztény 2012. április 12. 16:03
  „Javaslom még bevezetni a: kéményadót, az ablakadót és mivel anélkül senki sem tudna élni, a levegőadót!”
 • 9. Együgyű 2012. április 12. 15:58
  „,,Alig vásárolunk - van még lejjebb?"
  A hírforrás nem a valóságot tükrözi!
  A mi drága Matolcsy Györgyünk a vásárlóerő felpörgetését mondta nekünk! Ezért vezette be az isteni kormányunk az egykulcsos 16% szjat. A milliárdosaink, és a gazdagjaink biztos farka felvágva rohannak a vagyonuk költése céljából a magyar boltokba. Nem lendült fel ez által országunkban a gazdaság? Pedig a kormány sikert sikerre halmoz. Sőt még a mi nevünkben gazdasági felszabadító harcot is folytat a világ elnyomói ellen.
  A vásárlási hajlandóság index (VHI) január-március időszakban persze, hogy
  csökken. Azonban utána úgy meg fog indulni, hogy le sem áll. Mondja majd a mi mindig nagyra becsült mosolygós Laza Janink! OFF.”
 • 8. TELSTAR 2012. április 12. 15:51
  „Csak azt nem értem, hogy ha minden pang és nem forog a pénz a gazdaságban, akkor az miért jó az országnak ??”
 • 7. balihoho 2012. április 12. 15:50
  „Egy másik hírportálon olvasom: akár havi ezer, vagy havi
  tízezer forint plusz kiadást is okozhat, ha bevezetik Matolcsy javaslata alapján, a pénzügyi tranzakciós adót. Az ugyanis szinte biztos, hogy a kártyás pénzfelvételeket is terhelő új adó terhét a bankok a fogyasztókra, azaz, ügyfeleikre hárítják.”
 • 6. klj-54 2012. április 12. 15:49
  „@3. Valahol & @4. diverfrog
  Ezt nyolcadikban hallottam egy tanáromtól! (1968!)
  Valamiért haragudott a "bogaras professzorokra" :)”
 • 5. Yucca 2012. április 12. 15:15
  „4. - Nekem már inkább csak a síráshoz van kedvem, vigadni még úgy sem. Ez már tényleg az erőnk és határaink legalja....”
 • 4. diverfrog 2012. április 12. 14:42
  „1. klj-54 2012.04.12. 11:40
  PhD-s szakdolgozatot emlegetni... :))))
  De azért köszönöm, én is jót nevettem! Mert sírva vígad a magyar! :))”
 • 3. Valahol 2012. április 12. 13:20
  „1. klj-54 2012.04.12. 11:40
  Nagyon jót nevettem ezen a beíráson! :-)
  Minden benne van.”
 • 2. totya66 2012. április 12. 12:08
  „A kormány nem titkolt szándéka hogy ez volt a cél, a belső fogyasztás visszafogása és a hazai autógyárak termelésének növelése (mondá Orbán pár napja), mert így nő a külkereskedelmi egyenleg és ez nekünk jó.
  "Az első tizenegy hónapban 21 százalékkal nőtt tavaly a magyar export euróban számolva, a novemberi bővülés 20,2 százalékra gyorsult a megelőző havi 16,3 százalékról, a behozatal növekedési üteme azonban nem változott, 18,3 százalék maradt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. A külkereskedelmi mérleg 2010. novemberben 652 millió euró aktívumot mutatott, 194 millió euróval javult az előző év azonos időszakához képest, az első tizenegy havi egyenleg pedig 5,093 milliárd eurót tett ki, s 1,656 milliárd euróval haladta meg a bázisidőszakit."”
 • 1. klj-54 2012. április 12. 11:40
  „Nem akarom megbántani a cikk íróját, de csak az alábbi jutott eszembe:
  Egy biológus fog egy házi legyet.
  Pálcával közelít felé, mire az felröppen.
  Kitépi a szárnyait és megint pálcával közelít a lágy felé, mire az nem röppen fel.
  A konklúzió amit a PHD-s dolgozatába ír:
  Ha a légy szárnyait kitépjük akkor megszűnik a látása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartotta árfolyamát a forint: 298 körül a z euró

Tartotta árfolyamát a forint szerdán, kora este a bankközi kereskedelemben: 18 óra körül az eurót… Tovább olvasom