Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Államháztartás: 107,3 milliárd volt a többlet januárban

2012-ben a törvényi előirányzat szerint a központi kormányzat pénzforgalmi deficitje 576,2 milliárd forint lehet.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - többlete 107,3 milliárd forint volt januárban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

Az NGM közleménye rögzíti: a központi költségvetés 85,3 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1,4 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,6 milliárd forint szufficittel zártak januárban.

2012-ben a törvényi előirányzat szerint a központi kormányzat pénzforgalmi deficitje 576,2 milliárd forint lehet.

Az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 1.734,4 milliárd forint volt, az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresével, a törvényi módosított előirányzat 110 százalékával egyenlő.

Tavaly januárban az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 122,8 milliárd forint volt.

A szaktárca a most kiadott közleményben azzal magyarázza a 2012. januári többletet, hogy a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei nagyobbak, kiadásai viszont kisebbek lettek, mint tavaly januárban.

Ami a központi költségvetés bevételeit illeti, 2012 januárjában az előző év azonos hónapjához képest közel 112 milliárd forinttal nagyobb összeg folyt be a költségvetésbe. A háttérben főként a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek többletei állnak. Emellett jóval magasabb összegben teljesültek az általános forgalmi adóbevételek is, amely a 2012. évi kulcsváltozásokhoz kapcsolódó előrehozott előző év decemberi vásárlásokkal magyarázható.

A központi költségvetés kiadásait ismertetve az NGM azt közölte, hogy a kiadások közel 84 milliárd forinttal maradtak el az előző év januári összegtől, ami elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak alacsonyabb teljesülésével függ össze. Ez főként egyes uniós operatív programokhoz kapcsolódó kifizetések elhúzódásának köszönhető, másrészt pedig a rendszerint január-február hónapban fizetett agrár-környezetgazdálkodási támogatások már 2011 decemberében kifizetésre kerültek.

A kamatkiadások 2012. januárban 75,1 milliárd forintot tettek ki, 19,5 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 9,2 milliárd forintos szintet értek el, 3,4 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (65,9 milliárd forint) összességében 16,1 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben - áll az NGM közleményében.

A társadalombiztosítási alapok januárban 1,4 milliárd forint többlettel zártak (tavaly januárban 38 milliárd hiány volt), miközben erre az évre a költségvetési törvény 35,3 milliárd forint hiányt irányzott elő.

Az elkülönített állami pénzalapok január havi egyenlege 20,6 milliárd forint többletet mutat, az előző év azonos hónapjához képest 5 milliárd forinttal kisebbet. A törvényi előirányzat 2012-re 52,9 milliárd forint szufficittel számol az elkülönített állami pénzalapoknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint kedd délután, 290 az euró

A svájci frank 240,05 forinton állt 242,34 forint után, a dollárt 220,10 forinton jegyezték kedd… Tovább olvasom