Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Állami agrárbank lehet a Takarékbankból

Állami agrárbankot hozna létre a kormány, ehhez a kulcs a Takarékbank kisebbségi részvénypakettjének megvásárlása lehet - értesült a hvg.hu.

Úgy tudják, a részvénycsomagról még folynak a tárgyalások. A kormány tervei alapján a takarékszövetkezetek 1.600 fiókos hálózata értékesíthetné az agráriumot, illetve a kis- és közepes vállalkozásokat segítő állami konstrukciókat.

A kabinet tavaly elvégzett vizsgálatai szerint egy új hitelintézet alapításával vagy egy már működő bank részvényeinek megvásárlásával lenne lehetőség az állami agrárbank létrehozására.

A két opció közül a bankpakett vásárlásnak van nagyobb esélye, ugyanis a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat a Takarékbank 38,46 százalékos kisebbségi részvénycsomagjáról, amely a német DZ Bank tulajdonában van - írja a hvg.hu kormányzati forrásokra hivatkozva.

A Takarékbanknak 56,57 százalékában takarékszövetkezetek a tulajdonosai, a DZ csomagja mellett 4,97 százalék van egyéb tulajdonban. Piaci szereplők becslései szerint a DZ-csomag értéke valahol 3 és 8 milliárd forint körül lehet. Azonban a kormánynak „jó árat kell ajánlania, hogy a DZ Bank eladja a részesedését" - hangsúlyozta a bank helyzetére rálátó forrás a portálnak. Álláspontját azzal indokolta, hogy a Takarékbank nyereséges, a DZ-nek pedig hasznos, hogy a régióban folytatott ügyleteinek a Takarékbank lehet a bázisa. Ez azt jelenti, hogy a piaci értékhez képest az államnak felárat is kellene fizetnie a csomagért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PSZÁF bírálatokat is megfogalmazott az új jegybanki eszközökkel szemben

A jegybank fedezett forrásnyújtási és jelzálogkötvény-vásárlási programja erősítheti a hitelezést,… Tovább olvasom