Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Állami vagyonfelügyelő irányítja a Mal Zrt. működését

A dolgozók a márciusban esedékes bérüket rendben megkapták, a termelés folyamatos.
Átvette a felszámolás alatt álló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. irányítását az állami vagyonfelügyelő, az új vállalat bejegyzése Nemzeti Mal-A Zrt. néven folyamatban van - jelentette be Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Ajkán.

Hozzátette: a dolgozók a márciusban esedékes bérüket rendben megkapták, a termelés folyamatos. Emlékeztetett arra, hogy az ajkai timföldgyár felszámolását február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. eddig 500 millió forint tőkét biztosított a Malnak a folyamatos likviditás fenntartásához, az eddigi becslések szerint a cégnek 3,5-6 milliárd forint közötti összegre lesz szüksége.

A vagyonfelügyelő egyben hirdeti meg a cég vagyonát, amelyre az állam ajánlatot tesz a május végéig tartó pénzügyi moratóriumot követően. A régi cég kötelezettségeiért sem anyagi, sem erkölcsi felelősséget nem vállal az új cég - hangsúlyozta az államtitkár. Kijelentette: fontos cél, hogy a speciális termelőegység teljes eszközvagyona egyben maradjon. A különböző hatósági engedélyeket az állami cégnek is meg kell kapnia, ami időigényes folyamat.

Hangsúlyozta: a termelés a felszámolási eljárás alatt zökkenőmentes, a munkahelyek megmaradnak.

Szólt arról is, hogy a kormány már tavaly stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította a céget, és igyekezett a ítúlélésétí biztosítani. A törvény alapján a 100 százalékos állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviselője látja el a vagyonfelügyeletet, biztosítja a termelés folyamatosságát, a munkahelyek megőrzését, és a környezet biztonságát.

Kijelentette: a cég exportképes, versenyképes termékeket állít elő, a vevőknek a szállítás folyamatos. A hitelezőkkel szembeni követeléseket a vagyonfelügyelő kezeli, a kormány, az NFM, a térség országgyűlési képviselői a folyamatos információáramlás érdekében napi kapcsolatban vannak a vagyonfelügyelővel.

Az államtitkár szerint a Mal megmentésére semmilyen más lehetőség nem volt, a cég az utóbbi időben sem a hitelező bankoknak, sem a szállítóknak nem fizetett. Az államnak, mint hitelezőnek is be kell állnia a hitelezők sorába, egyebek mellett vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításkor kifizetett 30 milliárd forintért - tette hozzá.

Kemerle Judit, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. állami vagyonfelügyelője arról tájékoztatott, hogy a szakhatóságok közreműködésével helyszíni bejárást tartottak, az üzem biztonságosan működik.

Hangsúlyozta: mindent megtesz a felszámolás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Az eltelt egy hétben a banki szerződések teljes körű áttekintése még nem történt meg, a cég vagyona csaknem teljes egészében zálogjoggal terhelt. A szállítói követeléseket a csődtörvény előírásai szerint elégítik ki. A felszámolás első hete után a hitelezői igény kielégítésének mértékéről nem tudott tájékoztatást adni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a menedzsment a helyén maradt, a szakmai irányítást ők végzik. Kötelezettségvállalás, kifizetés csak a vagyonfelügyelő jóváhagyásával történhet.

Tájékoztatása szerint a felszámolás egy kis beszállító kérésére indult meg, de összesen öt eljárás volt folyamatban a bíróságon.

Ékes József, (Fidesz) országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a dolgozók fegyelmezetten és megnyugvással vették tudomásul a bekövetkezett változást. A munkahelyek hosszú távú megtartása a legfontosabb szempont, ezt az elmúlt évek kormányzati intézkedései is bizonyítják, hiszen a Mal a térség legnagyobb foglalkoztatója - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: vége a külföldi tőkére alapozott gazdasági fejlődés ˝illúziójának˝

A kormány az egyre nehezebben élő magyar emberek adóforintjaiból támogatja Németország leggazdagabb… Tovább olvasom