Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Álláskeresők: 800-at töröltek a 30 ezerből

Csongrád megye - A közel 30 ezer Csongrád megyei álláskeresőből két hónap alatt 800-at törölt a munkaügyi központ a nyilvántartásból. Ők nem jelentkeztek a megadott időben. Január óta nem kell őket levélben figyelmeztetni.
Jogszerűen törölte a szegedi Szabó Miklós nevét az álláskeresők nyilvántartásából a munkaügyi központ – állapította meg lapunk érdeklődése és írása nyomán Juhász Károly, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közfoglalkoztatási és koordinációs igazgatóhelyettese. A lakatos-hegesztő, hivatásos gépkocsivezető történetéről március 13-i számunkban írtunk. Korábban minden felajánlott munkát elfogadott, de mivel elmulasztotta a jelentkezést február 7-én, most leghamarabb két hónap múlva regisztrálják újra.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint a törvény 2001 óta rögzíti, hogy aki szerepel ebben a nyilvántartásban, azt együttműködési kötelezettség terheli. Ha például nem jelentkezik a megadott határidőre, és nem is menti ki magát, törlik a listáról. Korábban ez előtt levélben tájékoztatták, mire számíthat, bár ezt az utolsó figyelmeztetést semmilyen törvény nem írta elő. Idén januártól a bürokrácia csökkentését célzó Magyary-program alapján ezeket az ügyfeleket a munkaügyi kirendeltségek automatikusan törlik, és utána a határozatban tájékoztatják őket arról, milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak. Amikor Szabó Miklós január 28-án a Szegedi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségén jelentkezett, és megkapta a február 6-áig járó álláskeresési járadékról szóló határozatát, jelentkezési időpontot kapott február 7-én 8 órára, ezt az álláskereső kiskönyvébe is beleírták. Ő nem jött el, később sem mentette ki magát, igazolási kérelmet sem nyújtott be, ezért tényleg törölték a nyilvántartásból, 19 nappal a határidő lejárta után. A központ szerint ezalatt igazolhatta volna mulasztását. Szabó Miklós lapunknak azt mondta, ő rákérdezett, érdemes-e fellebbeznie a határozat ellen, de a kapott tájékoztatásból azt szűrte le, hogy nem.

A munkaügyi központ Csongrád megyében januárban és februárban közel 30 ezer álláskeresőt tartott nyilván. Közülük a jelentkezési határidő elmulasztása miatt e két hónapban mintegy 800-at töröltek a nyilvántartásból.

Olvasóink írták

 • 7. zsoltjoe 2013. május 08. 11:21
  „Hali

  Olyan kérdésem lenne aki fellebbezett mert nem tudott bemenni volt olyan akinek elfogadták?

  Vagy ez most FIDESZ kormány statisztikai adatok manipulációja gyors törlünk országban 2-3ezer regisztrált munkanélkülit aztán tévében elmondhassa javult a foglalkozás 1.5%-ott az ország meg elhiszi hú de jók vagyunk.”
 • 6. Linka11 2013. április 23. 09:59
  „A munkaügyi hivatalban nem igazán a segítség a lényeg !? Még soha, amikor munka nélkül voltam nem kaptam kézzelfogható és használható ajánlatot.Náluk csak a bürokrácia és a statisztikai számok számítanak.És ők is annak örülnek,hogy még van munkájuk./Amit egyébként meg is értek./Érdekes ,hogy a kormány/ látszat/ intézkedései a valódi problémákat abszolút nem érintik számottevően.Munkanélküliség nem azért van, mert az emberek nem akarnának dolgozni vagy jobban élni. Hanem azért mert a gazdasági környezetet hosszú kemény munkával ellehetetlenítette a mindenkori Magyar kormányzat. A politikának az a jó ha bizonytalanság lengi körül az életet ,így mindig marad akiket lehet manipulálni !”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2013. március 19. 14:48
  „1 lájk! Végül is ezek már amúgy is ellátás nélküliek voltak! Legalább némileg megint javul a statisztika, hiszen kevesebben vannak a munkanélküliek...”
 • 4. _csutak_ 2013. március 19. 13:16
  „Tessék mondani, mi értelme van az önigazoló berendelgetésnek?
  Mert csak art járjon be a melós jelölt, hogy igazolhassa az ügyintéző mennyire nagy szükség van az ő melójára?
  Teljesen felesleges visszarendelni, várakoztatni és megalázó módon pökhendi hangon beszélni a nyomorultakkal.
  (Kísérőként voltam ott, de nagyon rossz tapasztalatot szereztem.)”
 • 3. Casablanca 2013. március 19. 13:02
  „Jogos.

  Mire kéne figyelmeztetni?! Arra, hogy figyelje azt, amit már leírtak neki, meg biztos elmondta az ügyintéző a helyszínen???

  Akinek nincs esze, legyen notesze...”
 • 2. pachakuti 2013. március 19. 10:08
  „Nem lehet megérteni, hogy nem ért rá szegény ember? Hogy 19 nap alatt sem mentette ki magát? Mondtam már: dolga volt!”
 • 1. jonathan 2013. március 19. 09:42
  „így is lehet javítani a foglalkoztatási mutatókon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott a baromfi ágazat versenyképessége

A termelők felélték megtakarításaikat, a fejlesztések elmaradtak, az épületállomány, illetve a… Tovább olvasom