Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Alsó euró/frank árfolyamküszöböt jelölt ki a svájci jegybank

A svájci jegybank kedden bejelentette, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát és közölte, hogy minden eszközzel megakadályozza annak áttörését.
"A jegybank azonnali hatállyal megakadályozza az 1,20-as EUR/CHF árfolyam áttörését. A jegybank minden rendelkezésére álló eszközzel a leghatározottabban ki fogja kényszeríteni a minimum árfolyamot és ennek érdekében bármekkora összegben kész külföldi devizát vásárolni" - írja a jegybank (SNB) közleménye.

Az SNB közleménye még az 1,2 svájci frankos euró árfolyam küszöböt is "túlzottan erős" svájci frank árfolyamnak nevezte, amelyhez képest a franknak idővel "gyengülnie kell". Ennek érdekében az SNB "a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok függvényében" meg is fog hozni minden szükséges intézkedést.

A bejelentés hatására jelentősen gyengült a frank a legfontosabb nemzetközi devizanemekkel szemben a bankközi piacon. Az euró frank árfolyama a kora reggeli 1,10-1,11 frankos szintekről 1,20 fölé emelkedett délelőtt és azóta is szorosan az árfolyamküszöb felett mozog. A frank forint árfolyama a kora reggeli 251 forint feletti szintekről mintegy 20 forintot esett, kedden napközben a 228-231 forintos sávban mozgott.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a bejelentés "jó hír" Magyarország számára, ám arra hívták fel a figyelmet, hogy a döntés utáni árfolyamok a frank szempontjából még jóval erősebbek azoknál a szinteknél, amelyeken a magyar és a térségi háztartások zöme felvette svájci frankban denominált devizaalapú hiteleit.

Pasquale M. Diana, a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének vezető felzárkózó piaci elemzője "megkönnyebbülésnek" nevezte az egész közép-kelet-európai térség számára az intézkedést, amellyel véleménye szerint a svájci jegybank gyakorlatilag kötött frank/euró árfolyamot állapított meg.

A Morgan Stanley londoni szakértőjének számításai szerint ugyanakkor a jelenlegi frank/forint árfolyamot tekintve a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene visszagyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei visszasüllyedjenek a hitelfelvételek idején jellemző összegekre.

Egy másik nagy londoni gazdaságelemző és befektetési tanácsadó cég, a Capital Economics felzárkózó piaci elemzője, Darren Middleditch szintén annak a véleményének adott hangot keddi kommentárjában, hogy a svájci jegybank a frank szempontjából "viszonylag erős" szinten állapította meg az euróval szembeni tűrési alapárfolyamot. Middleditch szerint ezért a Capital Economics "korlátozott hatást" vár a lépéstől.

A szakértő számításai szerint a legkedvezőbb árfolyamok időszaka - Magyarország és Lengyelország esetében 2008 júliusa, Horvátország esetében 2007 októbere - óta a magyar devizahiteleseknek 77 százalékkal több forintot, a horvátoknak 54 százalékkal több kunát, a lengyeleknek pedig 93 százalékkal több zlotyt kell jelenleg előteremteniük törlesztési kötelezettségeik teljesítéséhez.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a svájci jegybank keddi lépése nemcsak a svájci, de a magyar gazdaság kilátásait tekintve is kedvező és a frank/forint árfolyam a következő hetekben, hónapokban tartósan a 230-as szint körül maradhat.

"A jegybanknak elméletileg korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére svájci frank, hogy az árfolyamkorlátként bejelentett 1,20-as euró/frank árfolyam átlépése esetén azonnal eurót vásároljon, így a mai döntés mindenképpen hiteles a piacok számára, amit jól tükröz az árfolyamok azonnali zuhanása" - fogalmazott a szakember a pénzintézet közleményében.

Horváth István kiemelte, hogy a döntés hatására egyrészt jelentősen mérséklődik a svájci frank hitelesek árfolyamkockázata, de jelentősen javulhatnak a magyar gazdasági kilátások is.

Kifejtette: mivel az árfolyamrögzítés eredményeként viszonylag fix euró/frank árfolyammal lehet számolni, a továbbiakban a frank/forint árfolyamát csak az euró/forint árfolyamának változása fogja érdemben befolyásolni, ami lényegesen kisebb ingadozást mutat. Továbbá a devizakockázat mérséklődése hozzájárulhat ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közeljövőben csökkenthesse a jegybanki alapkamatot, amit eddig a gyenge növekedés ellenére nem tudott meglépni, éppen a forint kívánatos stabilizálása miatt - tette hozzá.

Az intézkedés sikerességével kapcsolatosan Ian Stannard, a Morgan Stanley vezető devizapiaci elemzője kiemelte, hogy az SNB mostani lépése sikerrel kecsegtet, mivel az előző, hiábavaló intervenciós igyekezetével szemben mostanra már megváltozott a piacok dinamikája. "Úgy tűnik más, már életbe léptetett intézkedésekkel együtt az SNB sokkal jobb pozícióba került" - mondta.

Hasonlóan vélekedtek a svájci UBS szakértői: "Az SNB minden bizonnyal sikerrel tudja majd védelmezni az árfolyamküszöböt. A stratégia azonban jelentős kockázatokat hordoz, ezért óvatosan kell majd kalibrálnia a pénzpiaci műveleteit, nemcsak azért, hogy fenntarthassa a frankbetétek negatív hozamát, hanem az inflációs nyomás növekedésének megakadályozása érdekében is."

A HSBC vezető devizapiaci stratégája, Paul Mackel "erőpróba" kitörésére számít a piacok és a svájci jegybank között. "Az árfolyamküszöb rögzítése 1,2 euró/frankon volt a dolog könnyebbik része.

Azt megvédeni, vagy még tovább is emelni viszont már nem lesz olyan egyszerű dolog, amennyiben a nemzetközi környezet nem javul" - mondta, rámutatva, hogy a svájci hatóságok bizonyára nem felejtették el a hetvenes évek végén a frank erősödése ellen vívott harc tanulságait.

Akkoriban a svájci frank árfolyamát emelő nyomás csak akkor kezdett igazán enyhülni, amikor az Egyesült Államok is felvette a kesztyűt az infláció elleni küzdelemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális logisztkai központot épít a Rábalux Győrben

A Győri Ipari Park egyik közel 19 ezer négyzetméteres telkén induló beruházás jövő május végére készül el. Tovább olvasom