Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Alternatív fizetési módok: még nincs áttörés

A számtalan előny ellenére sincs áttörés Magyarországon az alternatív fizetési és vásárlási módok piacán - derült ki az elektronikus fizetésről.
A számtalan előny ellenére sincs áttörés Magyarországon az alternatív fizetési és vásárlási módok piacán - derült ki az elektronikus fizetésről az Agria Produkció Kft. által rendezett E-Money konferencián, ahol a három hazai mobilszolgáltató és banki szakemberek ismertették az aktuális trendeket és a fejlődési irányokat.

Magyarországon nagyjából húsz éve igyekeznek a bankkártya- és mobiltelefon tulajdonosokat ráébreszteni arra, hogy technikai eszközeik mi mindenre képesek a pénzfelvételen és telefonáláson túl - mondta Harmati László, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgatója, aki pozitívumként említette, hogy a cél érdekében egyre hatékonyabban képes együttműködni az IT, a banki szektor és a mobiltelefónia.

Magyarországon egy éve van lehetőségük az előfizetőknek arra, hogy mobiltelefon segítségével fizessék ki vásárlásaikat - emlékeztetett a Magyar Telekom Nyrt. innovációs és üzletfejlesztési igazgatója. Pukler Gábor kiemelte: mobilfizetéssel kiegyenlíthetjük közüzemi számláinkat, fizethetünk az arra alkalmas üzletekben, rendelhetünk az interneten, pénzt küldhetünk és fogadhatunk, akár azonnal, a nap 24 órájában. További előnyként említette, hogy a mobilos tranzakciók gyorsasága és hatékonysága ma már vetekszik a kártyás fizetésekével.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalom- és értékpapír elszámolás igazgatója rámutatott: míg Európában az elektronikus pénz forgalma meghaladja a négymilliárd eurót, Magyarországon egyáltalán nincs e-pénz. Az igazgató elmondta: november elsejétől változott Magyarországon a pénzforgalmi szolgáltatások szabályozása, olyan szereplők is belépnek a piacra, akik korábban különböző törvényi kiskapukat igyekeztek kihasználni ahhoz, hogy a kisösszegű kifizetéseket lehetővé tehessék a fogyasztók számára.

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME) 60 ezer ügyféllel és több bankkal együttműködve naponta 20 ezer tranzakciót bonyolít le - ismertette a konferencián Fürst György, az EME igazgatósági elnöke. Hozzátette: a középtávú cél, hogy ne csak autópálya-matricát vagy parkolójegyet, hanem akár repülőjegyet is vásárolhassunk mobiltelefon segítségével.

Drozdy Győző, a Pannon GSM Távközlési Zrt. vezérigazgató-helyettese úgy vélekedett: azokban a városokban, ahol eddig nem kellett fizetni a parkolásért, néhány éven belül nem lesz szükség az automaták kiépítésére a mobilfizetés elterjedésének köszönhetően.

Az E-Money konferenciára meghívott cégvezetők megegyeztek abban, hogy az alternatív fizetési módok elterjedése érdekében egységesíteni kell a szolgáltatásokat, s közben minél több lehetőséget kínálni a felhasználóknak.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. november 08. 03:24
    „Kabel-telefon-internetet, elektromos szamlat, vizszamlat, tanuloi kolcsont, biztositasokat mind ottonrol fizetek - nehogy mar bemenjek a varosba - azt hittem ez megvan Szegeden is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyengült a forint

Tovább gyengült a forint hétfőn este a délutáni euróárfolyamához viszonyítva: 276 forint fölött… Tovább olvasom