Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Amerika perli a Standard & Poor´s hitelminősítőt

A hitelminősítő 2007-ben csalárd módon magasra értékelt egyes jelzálog-fedezetű hitelkötvényeket, amelyek később bedőltek, és ezzel hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához - véli az amerikai kormány.
Az amerikai kormány be akarja perelni a Standard & Poor's-t, azt állítva, hogy a hitelminősítő 2007-ben csalárd módon magasra értékelt egyes jelzálog-fedezetű hitelkötvényeket, amelyek később bedőltek, és ezzel hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához - közölte hétfőn a nemzetközi hitelminősítő cég.

Ez az első eset, hogy Washington a pénzügyi válsággal kapcsolatban eljárást kezdeményez valamely nagy hitelminősítő ellen. Az NPR közszolgálati rádió szerint Washington azután döntött a pereskedés mellett, hogy a céggel megszakadtak a tárgyalások a jóvátételről.

A Standard & Poor's (S & P) tulajdonosának, a McGraw-Hillnek a részvényei a bejelentés hatására 14 százaléknyit estek. A hitelminősítő visszautasította az amerikai kormány vádját, alaptalannak nevezve azt.

Az S & P közlése szerint az igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a céget, hogy a jelzálogadósság minősítése miatt polgári peres eljárást akar kezdeményezni, a kormány részéről büntetőjogi vádak nem merültek fel.

Az S & P szerint a kormányzati döntés "figyelmen kívül hagyja" azt a tényt, hogy a cég a kockázatos jelzáloghitelekkel kapcsolatban ugyanazokat az adatokat vizsgálta, mint a többi piaci szereplő, valamint az amerikai kormány tisztségviselői, akik 2007-ben nyilvánosan kijelentették, hogy a másodlagos jelzálogpiacon felmerülő problémák hatása korlátozottnak tűnik.

Közleményében az S & P "mély sajnálatának" adott amiatt, hogy egyes értékpapírok minősítésénél "azokban a viharos időkben nem tudta teljességgel előre látni a gyorsan romló körülményeket az Egyesült Államok jelzáloghitel-piacán."

Az S & P, a Moody's és a Fitch Ratings hitelminősítőket azzal vádolják, hogy hozzájárultak a válsághoz, mivel AAA osztályzatot adtak olyan, összességében több ezer milliárd dollárt érő, kockázatos értékpapíroknak, amelyek fedezetét másodlagos jelzáloghitelek biztosították. Ezek a papírok az ingatlanpiaci buborék kipukkadása és a lakáskölcsönök törlesztésének elmaradása miatt nagyon elértéktelenedtek, az amerikai bankok pedig több tízmilliárd dolláros veszteséget szenvedtek el.

A Moody's Investors Service hitelminősítő cég anyavállalatának, a Moody's Corporationnek a részvényei hétfőn 11 százalékot estek.
A hitelminősítők szava világszerte meghatározó az értékpapírok hitelét illetően. Bírálóik szerint a hitelminősítők tevékenységét belső összeférhetetlenség jellemzi, mert ugyanazok a cégek fizetnek szolgáltatásaikért, mint amelyeknek a termékeit osztályozzák.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2013. február 14. 16:17
  „A magyar kormány pedig a Magyarországon működő bankokat perelhetné, hiszen látható, több százezer család érzékelheti, hogy mit művelnek a nálunk működő bankok a banki indexálási trükk leple alatt! Ideje lenne már végre elmozdulni a jogi bénultságból, hiszen bizonyítható, hogy a "devizahiteleseknek" semmi közük a bankok által szervezetten "kirobbantott virtuális válsághoz"!”
 • 2. deszkás 2013. február 05. 10:54
  „MOZIMASINISZTA! Like.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. február 05. 08:35
  „de azért mi vegyük komolyan, ezeket a rabló bankárok kinyújtott csápjainak minősíthető bandákat...
  ja...nem lenne itt az ideje, hogy az EU egy tömbben ugyanezt megtegyék ? láthatólag mi vagyunk a hitelminősítők garázdálkodásának legnagyobb vesztesei...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyasztókra hárítanák növekvő terheiket a szolgáltatók

Áthárítanák a fogyasztókra az idén rájuk kivetett vezetékadót és a megemelt Robin Hood-adót a… Tovább olvasom